“Varız, Buradayız, Hak Ve Özgürlüklerimize Sahip Çıkıyoruz!”

 

Cumartesi Annelerinin 950'nci haftasında yapılan polis saldırısı ve gözaltılar İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısında protesto edildi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Cumartesi Anneleri'nin 950'inci hafta eyleminde Galatasaray Meydanı'nda polis saldırısıyla gözaltına alınması İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısıyla protesto edildi.

Basın toplantısına özaltında kaybedilenlerin yakınları, insan hakları savunucuları ve çok sayıda kurum temsilcisi, HDP İstanbul milletvekili Musa Piroğlu katıldı.

"Galatasaray Bizimdir Gözaltılar Serbest Bırakılsın" yazılı pankart açılan basın toplantısında açıklamayı Zeynep Yıldız yaptı.

Kaynağını evrensel hukuktan ve Anayasadan alan taleplerimizi sürdürmekte kararlıyız" diyen Yıldıız, seçimler sonrasında Cumhurbaşkanı ve bakanların Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye bağlı kalacaklarına, herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacaklarına dair namus ve şerefleri üzerine yemin ederek yeni görevlerine başladııklarını hatırlatarak, bugün ise Anayasal haklarını kullanmak isteyen Cumartesi İnsanlarının gözaltına alındığını ifade etti.

 

"Galatasaray Buluşmamız 9 Haftadır Fiili Cezalandırmaya Dönüşüyor"

"25 Ağustos 2018’den beri Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkından yararlanmamız kaymakamlık yasakları ve polis şiddetiyle engelleniyor. En üst yargı makamı olan Anayasa Mahkemesi dahil yargının suç olarak görmediği, anayasal bir hak kullanımı olarak değerlendirdiği Galatasaray’daki buluşmalarımız, dokuz haftadır gözaltı ve ters kelepçe uygulamalarıyla fiili cezalandırmaya dönüşüyor" diyen Yıldız Oysa konumu ve sıfatı ne olursa olsun, hiçbir kamu görevlisinin Anayasayı ve hukuku tanımama, yargı kararlarına uymama ve suç işleme gibi bir yetkisi olmadığınıı vurguladı.

 

"Anayasa’yı Çiğneyen Ve Suç Teşkil Eden Uygulamaları Durdurun"

Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye bağlı kalacaklarına namus ve şerefi üzerine yemin edenlere seslenen Yıldız "Yemin, toplumla 'güvene dayalı' bir ilişkinin ilk adımdır. Yemin bir söz verme eylemidir. Topluma verdiğiniz sözü tutun. AYM kararını tanımamak Anayasayı açık olarak çiğnemek ve suç işlemek demektir. Anayasa’yı çiğneyen ve suç teşkil eden uygulamaları durdurun. Dayanağını ve meşruiyetini Anayasadan ve hukuktan almayan Galatasaray yasağına son verin" dedi.

 

"Suç Olan Haklı Taleplerimize Karşı Şiddet Uygulamaktır"

Kayıplarını aramanın, onların akıbetlerini öğrenmek istemek, adil bir hukuk sistemi talep etmenin suç olmadığını vurgulayan Yıldız "Suç olan bu haklı talebimizi karşılamak yerine şiddet kullanarak bastırmaktır" dedi.

 

"Varız, Buradayız!"

Kaynağını evrensel hukuktan ve Anayasadan alan taleplerini ifade etmekte kararlı olduklarını vurgulayan Yıldız "Bizi, hak ve özgürlüklerimizi yok sayan uygulamaların adeta bir histeriye dönüştüğü koşullarda, 'Varız, buradayız, hak ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz!' demeye devam edeceğiz" dedi.

Yıldız, gelecek hafta yine Galatasaray Meydanı'nda olacaklarını söyledi.