"Ağır Hasta Tutsak Önder Poyraz Serbest Bırakılsın"

 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan 585'inci F Oturması'nda, Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Zindanı'nda tutuklu bulunan ağır Hasta tutsak Önder Poyraz'ın serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 585'inci eylemini ağır hasta tutsak Önder Poyraz'ın serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran apishanelerde hasta mahpusların tedavilerine dönük engellemeler ve hak ihlalleri devam ettiğini bu hak ihlallerinin sona ermesi için tutsakların her kuruma başvurup çözüm aradığını ancak sorunların çözülmek yerine artarak devam ettiğini belirtti.

 

"Tutsaklar Hak Gasplarına Karşı Açlık Grevi Yapmak Zorunda Kalıyor"

Tutsakların hak gaspları karşısında açlık grevi vb. eylemliliklerle seslerini duyurmak zorunda kaldıklarını ifade eden Onaran, Iğdır S Tipi Zindanı'nda tutuklu olan karikatürist Melih Güler 15 Mayıs tarihinde “Görülmüştür”'e gönderdiği mektubunda "Bulunduğum kurumda açlık grevine başlamış durumdayım. Sağlık raporum olmasına rağmen sağlık raporum hiçe sayılarak hukuksuzluğa uğradım" dediğini aktardı.

Tutsakların sadece sağlık ve tedavi hakkı kapsamında değil, zindanlarda geçirdikleri her an çeşitli hak ihlallerine uğradıklarını, bu durumun İHD'nin hazırladığı raporlarda temel teşkil eden sorunlardan biri olduğunu söyleyen Onaran, Haksız yere mahpusluk süresinin uzatılmasının da bu hak ihlallerinden biri olduğunu vurguladı. Milletvekili seçilen Can Atalay’ın halen serbest bırakılmaması da kayıtlara hak ihlali olarak geçtiğini belirterek yetkililerine zindanlarda devam eden hak gasplarının durdurulması ve ceza infazında tutsakların haklarının esas alınması için acil adımlar atmaları çağrısında bulundu.

 

"Tedavi Edilmemesi Poyraz İçin Tehdit Oluşturuyor"

Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Zindanı'nda tutuklu olan Önder Poyraz'ın sağ kolunu felç nedeniyle kullanamadığını, ağır mide rahatsızlığına bağlı olarak yeterli beslenemediğini, omurga yaralanması nedeniyle takılan platine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşamakta, bir böbreği tamamen çalışmadığından tek böbrekle hayatını devam ettirmeye çalıştığını aktaran Onaran, Poyraz'ın Erzurum Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Zindanı'ndan önce sırası ile Şırnak T Tipi Kapalı Zindanı ve Batman Beşiri T Tipi Kapalı Zindanı'nda kaldığını söyledi.

Onaran, "Ağır hastalıklarına ve yapılan başvurulara rağmen tedavi edilmeyen, felç geçirmesine rağmen tek başına tutulmaya devam edilen, mide rahatsızlığına bağlı olarak yediği her şeyi kustuğu için beslenemeyen ve bu nedenle sağlığı hızla bozulan Poyraz’ın, tedavi edilmemesi sağlığı yanında yaşamına da ağır tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Hatice Onaran, Önder Poyraz'ın eşinin derneğe yaptığı başvuruda belirttiği hak gaspları ve sağlık durumunu şöyle aktardı:

 

"Ölüm Seviyesine Gelmeden Ambulans Çağrılmıyor"

"Eşim Önder Şubat ayında beni aradığında çok ağır hasta olduğunu söyledi. Sadece revire götürüp ağrı kesici yapıp geri götürüyorlar ve senin hiç bir şeyin yok diyorlar. Durumu çok ağırlaşıncaya kadar ambulans çağırmamışlar. Yani ölüm seviyesine gelene dek ambulans çağırmamışlar.

 

"Boynunda Ve Sırtında Platin ve Tek Böbrekle Tek Kişilik Hücrede"

O hastalıktan dolayı hastaneden gelir gelmez Erzurum'a sevk edildi. Erzurum’dan beni aradığında kolunun felç geçirdiğini söyledi. Durumu gittikçe ağırlaşıyor. Artık kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Adeta bir robot gibi. Boynunda, sırtında boydan boya platin var ve tek böbrekle yaşıyor. Tek başına hücrede kalıyor ve bu yüzden durumu gittikçe ağırlaşıyor.

 

"Midesi Suyu Bile Kabul Etmiyor"

Eşim hasta ve tedavi yapılmıyor. Tedavi edilmesi için dilekçe veriyoruz ama bu talebimiz reddediliyor. Ne yerse midesi bulanıyor ve kusuyor. Yetkililerin bu durumda yaptıkları tek şey revire götürüp ardından tekrar tek başına kaldığı hücresine götürülmesi. Bayramdan önce görüşüne gittim, durumu kötüydü. 'Midemden dolayı çok kötü durumdayım. Ne yesem kusuyorum' dedi. Midesi artık suyu bile kabul etmiyor. Böyle bir durumda olan bir kişinin tedavi edilmesi gerekir. Ameliyat olup platinin çıkarılması gerekir. Tedavisini yaptırabilmek için eşimin serbest bırakılmasını istiyorum"

 

"Önder Poyraz Serbest Bırakılsın"

Önder Poyraz'ın eşinin durumunun giderek ağırlaştığını ve tedavisinin yapılabilmesi için yardım çağrısında bulunduğunu aktaran Onaran, ağır hasta tutsak Önder Poyraz'ın ve tüm hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması için serbest bırakılmalarını istedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

https://www.youtube.com/live/x50aKRYWMhE?feature=share