Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dün yaşanan gözaltıların ardından, Emek, Barış Ve Demokrasi Güçleri tarafından bugün akşam saatlerinde Kadıköy Rıhtım'da yapılmak planlanan eyleme, polis çok sert saldırıda bulundu. Kadıköy'de aralarında öğrenciler , inşaat işçileri, demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmada bulunmak üzere eyleme katılmak üzere yola çıkan bazı Boğaziçili öğrenciler, üniversite yakınındaki otobüs durağında gözaltına alındı, bazı öğrenciler de “yasak” denilerek Kadıköy vapuruna alınmadı.

Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı saatler öncesinden bariyerlerle çevrilerek polis ablukasına alınırken, Kadıköy sokaklarında da çok sayıda çevik kuvvet, resmi sivil polis yığınağı yapıldı. Kadıköy üzerinde sürekli olarak helikopterler dolaştı.

Polis, bir süre eylemin Kadıköy Kaymakamlığı’nca yasaklandığı belirtirek “Toplum sağlığını korumak açısından fiziksel mesafe ve maske kuralına uyalım. Kadıköy Kaymakamlığı’nca yapılacak olan gösteri ve yürüyüşler için yasaklama kararı alınmıştır, lütfen dağılın. Dağılmadığınız takdirde müdahale edilecektir” anonsu geçti.

Kadıköy'de yapılacak olan eylem için toplanmaya izin verilmemesi üzerine öğrenciler desteğe gelenler toplanabildikleri noktalarda sloganlarla kayyum rektör atanmasını ve öğrencilere yönelik polis saldırılarını ve gözaltıları sloganlarla ve alkışlarla protesto etmeye başladı.

"Kayyum Rektör İstemiyoruz", "Kayyum Bulu AKP'nin Kulu", "Faşizme Karşı Omuz Omuza"', "Faşizme Gericiliğe Teslim Olmayacağız,", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "Yaşasın Boğaziçi Direnişimiz", "Kayyum Rektöre Geçit Vermeyeceğiz" sloganları atıldı.

Polis Kadıköy'de özellikle rıhtıma inen sokaklarda çok sayıda öğrenciyi eylem saatinden önce gözaltına almaya başladı. Sokaklara da barikat kuran polis kitlenin toplanmasını engellemeye çalıştı. Kadıköy'de Rıhtım Caddesi, PTT önünde toplanarak protestolarını sürdüren öğrencilere plastik mermilerle saldırdı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmaya gelen İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Emeğin Gücü Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu inşaat işçileri de gözaltına alındı.

Biber gazı ve plastik mermi kullanılarak yapılan saldırının ardından ara sokaklara giren öğrenciler sık sık tekrar bir araya gelerek sloganlarına devam etti. Her toplanmada tekrar polis saldırısı ve gözaltılar yaşandı. Kadıköy PTT şubesi önünde toplanan öğrencilere desteğe gelen HDP Milletvekili Musa Piroğlu'da gözaltılara engel olmak isterken tartaklandı.

Gözaltılar yaşandıkça çevreden pek çok kişi özellikle de kadınlar polise bağırarak tepki gösterdi. Gözaltına alınan gençleri vermemeye çalışanlar oldu.

Burada yaşanan arbede sırasında polisin bir sivil polisi de gözaltına alması kameralara yansıdı.

Kadıköy'de yaşayan pek çok kişi, polisin öğrencilere ve destek verenlere karşı polisin sert saldırısını protesto etmek yuhaladı, camlarından tencere, tava çalarak ses çıkardı. 

Kadıköy sokaklarına dağılan öğrenciler ve destek verenlerden bir kısmı Eğitim Sen önünde daha sonra moda sokaklarında bir araya gelenler burada bir açıklama yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmada bulunmak isteyenler geç saatlere kadar sokaklarda sloganlarını atmaya devam etti. Bu akşam Kadıköy'deki polis saldırısında 200'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Boğaziçi Dayanışması, saat 21:00'de "Kayyumlara karşı öğrencilerin yanında olduğumuzu duyurmak için her yerde ses çıkartıyoruz!" diyerek eylem çağrısı yaptı.