Boğaziçi Dayanışması'nın çağrısıyla dün akşam Kadıköy’de kitlesel bir açıklama yaptı öğrenciler.

Boğaziçi Dayanışması’nın öncülüğünde, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen üniversite öğrencilerinin basın açıklaması mitinge dönüştü. Öğrencilerin yanı sıra HDP milletvekilleri, işçiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Kürtçe ve Türkçe kayyum rektör karşıtı pankartlarının açıldığı eylemde, “Ferman Devletin, Üniversiteler Bizimdir”, “Kayyum Gidecek Biz Kalacağız”, “Yaşasın Öğrenci Dayanışması”, “Bijî Berxwedana Zindana” sloganları atıldı.

Eylem boyunca BİMEKS işçileri, KHK’lı eğitim emekçileri, LGBTİ+’ler söz alarak konuşmalar yaptı. Boğaziçi Dayanışması adına açıklamayı da İdil Berivan Kaya okudu.

1 Ocak gecesi Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere 5 farklı üniversiteye kayyum rektörler atandığını hatırlatarak sözlerine başlayan Kaya, Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kayyum karşıtı protestolar büyük bir hızla ülkenin dört bir yanındaki üniversitelere yayıldığını söyledi; aynı oranda devletin baskısının da arttığını vurguladı.

Açıklamada "Kayyumların, yarattıkları baskı ortamının sonunu getirmek için; demokratik, özgür üniversitenin inşası için YÖK kapatılmalıdır! Biz üniversitelerin öznesi öğrenciler, hakkımızda alınan kararları ne kayyumun ne de siyasi iktidarın eline bırakacağız. Üniversitelerin AKP teşkilatlarına dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Bugün Boğaziçili öğrenciler 'okulumuzu biz yönetebiliriz' diyerek yola çıktılar. Akademisyenler, işçiler ve öğrencilerden oluşan bileşenler meclisi kurmaya girişerek üniversite bileşenlerini asıl söz sahibi yapmanın yolunu açtılar" denildi.

Üniversitelerin AKP teşkilatlarına dönüşmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Kaya, “Biz bu kayyumcu zihniyeti, belediyelerine kayyum atanan, seçme ve seçilme hakkı gasp edilen Kürt halkından tanıyoruz. Biz bu kayyumcu zihniyeti, kadınların rahmine el uzatan cüretkarlığından, LGBTİ+’ların kimliğine saldıran aymazlığından tanıyoruz. Biz bu kayyumcu zihniyeti, emekçiye kuru ekmeği reva gören; kuru ekmeği dahi olmadığını söyleyene ‘abartma’ diyebilen pişkinliğinden tanıyoruz. 4 Ocak günü üniversitenin kapısına vurulan kelepçe, yalnızca akademinin değil, bu ülkede ezilen tüm kesimlerin tutsaklığının sembolüdür. Biz üniversitelerin öznesi öğrenciler, hakkımızda alınan kararları ne kayyumun ne de siyasi iktidarın eline bırakacağız” diyerek taleplerini bir kez daha sıraladı:

-Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir.

-Üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve okul emekçilerinin dahil olacağı demokratik rektörlük seçimleri yapılmalı; üniversite bileşenlerinin üniversite yönetiminde söz, yetki ve karar hakkı olmalıdır.

Açıklamadan sonra Bandista Grubu’nun yapmak istediği müzik dinletisine polis engel oldu. Öğrenciler bu keyfi yasağı protesto ederek, mücadeleyi sürdürme çağrısı yaptılar.