< “Bir Aradayız, Çünkü Birlikte Güçlüyüz”

İzmir Üniversite Dayanışması, eylemde olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışma amacıyla Ege Üniversitesi Kampüsü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamanın yapılacağı alana girişte GBT kontrolü yapılacağı gerekçesiyle tüm katılımcıların kimlikleri polis tarafından toplandı. GBT kontrolünün ardından kimlikleri geri verilen katılımcılar Ege Üniversitesi Kampüsü önünde polis ablukası altında, Praksis Müzik Grubu’nun şarkıları eşliğinde, pankart ve dövizler hazırladılar.

Müzik dinletisi ve pankart- döviz yapımının bitmesinin ardından basın metni okundu. İzmir Üniversite Dayanışması adına yapılan açıklamada “Bizler antidemokratik uygulamalarla kıskaç altına alınmaya çalışılan, kampüsleri ÖGBler ve polislerle kuşatılmış; toplulukları, öğrenci kulüpleri kapatılan; okurken parasızlık, mezun olunca işsizlikle yüzleşmek zorunda olan üniversite öğrencileriyiz. Bizler söz söyleme hakları elinden alınan, ya yandaşlık ya işsizlik seçeneklerine zorlanan, KHK’larla ihraç edilmiş, KHK’larla çalışma arkadaşlarını kaybetmiş, üniversitelerin daha özgür olması için çabalayan akademisyenleriz. Bizler üniversitelerde yandaşların işe alınmasına karşı olan, üniversitede emekçilik yapan üniversite personelleriyiz.” denildi.

Boğaziçi’ne atanan kayyım rektöre karşı büyüyen tepkilerin yarattığı heyecanın bir arada olunursa her şeyin değişebileceğine olan inancı yeniden, kuvvetlice ortaya çıkardığı, bu nedenle öğrenciler, akademisyenler ve üniversite personelleri yani tüm üniversite bileşenleri olarak bir araya gelindiği ve İzmir Üniversite Dayanışması’nın kurulduğu söylenen açıklamada “Bizi bir araya getiren; uzun yıllardır akademiyi biat ettirmeye ve kontrolü altına almaya çalışan, hukuku kendi sopası gibi kullanarak üniversiteleri kendi kaleleri haline getirmeyi hedefleyen siyasal iktidardı. Bizi bir araya getiren; bu toplumda var olan bütün adaletsizliklere karşı hep bir ağızdan yükselttiğimiz demokrasi talebiydi. Bizi bir araya getiren; ırk, dil, din, cinsiyet, cinsel yönelimlerimizle ayrıştırıldığımız bu günlerde türcü, ırkçı, cinsiyetçi, LGBTİ+fobik söylemleri kampüslerimizden söküp atma kararlılığımızdı. Bir aradayız, çünkü birlikte güçlüyüz. Gücümüze güveniyor ve değiştirebileceğimizi biliyoruz.” denildi.

“Boğaziçi’nde Kayyum Rektör Akp’li Melih Buluya karşı kıvılcımlanan bu ateşin bir parçası olmamız gerektiğinin bilinciyle İzmir’deki kayyumlara karşı hep birlikte mücadele edeceğimizi buradan bir kere daha belirtmek istiyoruz.” diyerek Ege Üniversitesi’ne rektörü olan Necdet Budak’ın da bir kayyum olduğu, onun uygulamalarını kabul etmeyeceklerini vurgulayan öğrenciler açıklamayı “Haydi; eşit, parasız, bilimsel eğitim için bir adım öne çıkalım. Özgür ve özerk demokratik üniversite talebimizi hep bir ağızdan haykıralım Haydi Boğaziçinden Ege’ye, Ege’den Dokuz Eylül’e kayyum dayatmasını kıralım.” çağrısıyla bitirdi.

Eylemde sık sık “Kayyumlar Gidecek Biz Kalacağız”, “Üniversiteler Bizimdir Bizimle Özgürleşecek”, “YÖK Kalkacak, Polis Gidecek, Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek”, “Yaşasın Üniversite Dayanışması”, “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam” sloganları atıldı.