“Kayyum Rektörlere Karşı Ayağa Kalk”

 

İstanbul Üniversitesi öğrencileri de bugün Boğaziçi’ne destek için eylemde idi. Saat 14.00’te Beyazıt Kampusü Ana Kapı önünde toplanan öğrenciler “Mahmut Ak İÜ’ye, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz!” dediler.

2016’dan beri üniversitelerdeki rektör seçimlerinin kaldırılması ile birlikte 5 üniversiteye daha “kayyum” rektör atandığını söyleyen öğrenciler okudukları ortak basın açıklamasında, BOUN’daki atamanın da İÜ’ne atanan Mahmut Ak gibi, iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçlarına ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapıldığı, üniversitelilerin “ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba” sokulmaya çalışıldığı söylendi.

Atanmış rektörlere karşı durmanın üniversiteyi savunmak anlamına geldiği söylenen açıklamada, “Demokratik üniversite için biz öğrencilerin temsilinin de seçimle olması en acil taleplerimizdendir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP’nin atadığı Melih Bulu’ya teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler. Bu süreçte gözaltına alınan, karalama kampanyalarının konu olan, korku ve baskı politikalarıyla sindirilmeye çalışılan bütün arkadaşlarımızın yanındayız. İÜ öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara ve yaptıklarına karşı mücadele edeceğiz. İÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir. Mahmut Ak İÜ’ye, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz! Rektörler; öğrencisi, akademisyeni ve emekçileriyle üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmelidir. Kayyum değil seçim istiyoruz!” denildi.

Birleşik Öğrenci Meclisleri de Boğaziçi Üniversitesi'ndeki öğrenci arkadaşları ile dayanışmak için İstanbul Üniversitesi önünde idi.