Kadıköy'de binlerce kişi Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için bir araya geldi. Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör atanmasını, öğrencilere gözaltı, çıplak arama işkencesi protesto edildi. Öğrenciler 8 Ocak'tan itibaren üniversite önünde eylemde olacaklarını mücadeleyi sürdüreceklerini haykırdı.

İstanbul Valiliği’nin eylem yasağı gerekçesiyle polisin adeta OHAL ilan ettiği Boğaziçi Üniversitesi Güney kampüsü önünde açıklama yapmasına izin verilmeyen öğrenciler, tüm engellemelere rağmen okulun Bebek kapısından çıktı. Sloganlar eşliğinde Bebek semtinden Beşiktaş’a kadar kilometrelerce yürüyen öğrencilere, yoldan geçen araçlar korna çalarak ve yayalar alkışyarak destek verdi.

Valilik kararıyla Boğaziçi Üniversitesi'nde yapacakları eylem yasaklandığı için okul içerisinde eylem yapan öğrenciler, yasak kararını dinlemedi ve Bebek'ten Beşiktaş'a yürüdü. Slogan, alkış ve çevredekilerin desteği ile saatlerce yürüyen öğrenciler, toplu bir şekilde vapura binerek Kadıköy'e geçti. Öğrenciler, vapurda marşlar söyledi, "Kayyum Rektör İstemiyoruz" sloganı attı. 

"Gözaltılar Serbest Bırakılsın"

Beşiktaş’tan vapura binen öğrenciler, Kadıköy’de sloganlarla büyük coşkuyla karşılandı. Yüzlerce öğrencinin katıldığı eyleme milletvekilleri, akademisyenler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, sendikalar da destek verdiği eylem, farklı şehirlerden ve üniversitelerden öğrencilerin katılımıyla mitinge dönüştü.

“Kayyum Rektör İstemiyoruz”, "Direnişimizi Biter Mi Sandın?", "Ampül Melih", "Marmara'dan Külliye Bulu'dan Rektör Olmaz" yazılı pankartlar açılan eylemde rektör atamasını, gözaltında işkence ve çıplak aramayı, iktidarın ve rektörün homofobik söylemlerini protesto eden dövizler taşındı.

 

"Üniversiteleri Biz Temsil Ediyoruz"

Destek için gelen farklı şehirlerden ve üniversiteden öğrenciler de konuşmalar yaparak dayanışma ve ortak mücadele kararlıklarını ifade etti. Eylemde, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına açıklamayı İdil Berivan Kaya okudu.

Kayyum Rektör Melih Bulu’nun canlı yayındaki iddialarının aksine, Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil, ta kendisini temsil ettiklerini vurgulayan Kaya, “Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz” dedi.

 

"İşçiler ve Tüm Ezilenlerin Talepleri İçin De Buradayız"

Kaya, bugün sadece Boğaziçi üniversitesi için değil, tüm öğrencilerin, İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve LGBTİ+’ların, Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks işçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için burada olduklarını söyledi. “Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçeğinden kopuk olmadığının bilincindeyiz” diyen Kaya, yalnızca üniversitelerin değil hem DKÖ'lerin hem belediyelerin bu politik dayatmanın kurbanı olduğunu ve halk iradesinin hiçe sayıldığını belirtti.

 

"Kayyumları Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz"

Özerk olması gereken üniversitelere kayyum atanmasının ülke geleceğini için de büyük bir tehdit olduğunu vurgulayan Kaya, “Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlar gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır. Bu noktada, demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz diyerek

* Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

* Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

* Tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin diyerek taleplerini belirterek "Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.

Basın metninin ardından serbest kürsü kuruldu. Tek tek söz alan üniversite öğrencileri, dayanışmanın önemine dikkat çekti. Kayyum rektörlerin üniversitelerine ve bilimsel eğitime zarar vereceğini vurgulayan öğrenciler, "Üniversiteler bizim, biz üniversiteleriz. Direneceğiz" dedi.

 

"LGBTİ+'ların Kirpiğine Dokunmayın!"

LGBTİ+lar adına konuşan Özcan Dündar, gözaltındaki Havin Özcan ve Yıldız İdil Şen'e yönelik uygulanan nefret ve ayrımcı söylemler ve işkenceye tepki gösterdi. Dündar, "Arkadaşlarımız cop ıslatılarak, taciz edilerek, ölüm ile tehdit edilerek; taciz ve tecavüzle başbaşa bırakılmıştır" dedi.

 

"Üniversiteler, Sokaklar LGBTİ+'lar İçin Güvenli Olana Kadar"

İki trans kadının da gözaltında güvende olmadıklarını vurgulayan Dündar, "Ağızlarına kolayca alabidikleri tecavüz tehditleri yetti de arttı artık. Her gün LGBTİ+'ların üniversite kampüslerinde, sokaklarda homofobik, transfobik nefret saldırılarıyla baş başa kalıyor. Kayyumlar, AKP iktidarının homofobik saldırılarını sürdürecek, LGBTİ+'ların üniversitlerde var olmalarına engel olacak. Bizlere dar etmeye çalıştığınız kampüsleri, sokakları LGBTİ+'lar için en güvenilir alanlar olacak şekilde inşa etmek için çalışacağız" dedi. Dündar sözlerini, "LGBTİ+'ların kirpiğine dokunmayın, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" dedi. Kitle "Homofobik Devlet Yıkılacak Elbet", "Homofobik Kayyum İstemiyoruz" sloganları attı.

 

"Bu Geleceğimizin Kavgasıdır"

OHAL KHK'sı ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden ihraç edilen akademisyen Cemil Ozansü, "Bugün bu genç arkadaşlar, yürüttükleri mücadele ile sadece üniversitelerin özerkliğini temin etmeyi değil ünversite özerkliğinin altında yer alan anayasal güvencelerin de kavgasını veriyorlar. Bugün yapılan bu mücadele bir anayasal kavgadır. Bizim geleceğimizin kavgasıdır. Üniversiteleri yok edilmiş bir ülkenin geleceği olamaz" dedi.

Bandista Müzik Grubu'nun da şarkılarını seslendirerek destek verdiği eylemde,Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 8 Ocak 2021 Cuma günü'nden itibaren 11.00 ile 16.00 saatleri arasında okul önünde eylemde olacaklarını belirterek dayanışma çağrısı yaptı.

Eylem "Kayyum Rektör İstemiyoruz", “Rektör İstifa", "Melih istifa” sloganlarıyla sona erdi.