< < Gözaltı, İşkence, Çıplak Arama, Hakaret, Tehdit

Dün, Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektörü protesto eden öğrencilerin evleri bu sabaha karşı basılarak, “polise mukavemet” ve “2911 SK'na muhalefet” gerekçesiyle gözaltına alındı.

Öğrencilerin bir kısmının gözaltı sırasında ve sonrasında işkenceye maruz bırakıldığı haberleri gelmeye başladı.

ÇHD İşkenceyle Mücadele Komisyonu bir açıklama yaparak, gözaltına alınan öğrencilere Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Terörle Mücadele Şube'de çıplak arama dayatıldığı, kaba aramadan sonra zorla ve darp ederek üstlerinin soyulduğu, gözaltına alınan LGBTi+ bireylerin karakol içinde ve dışında hakaret ve tacize uğradıklarını söyledi.

Gözaltına alınan öğrencilerle görüşen avukatlar, öğrencilerin ilettiği tüm suçlar hakkında hukuki süreci takip edeceklerini ve çıplak arama hakkında suç duyurusu işlemlerini başlatacaklarını açıkladılar.

Sosyal medyaya ard arda düşen haberler, başkaldıran öğrencilere nasıl bir şiddetle saldırıldığını gözler önüne seriyor. Öğrenciler için 2 günlük gözaltı süresi verildiği bildirilirken, öğrenciler açlık grevine başladı.

Bir öğrencinin evine baskına gelen polis, evde kimse olmadığı için kapı açılmadığında kapıyı kırmaya çalıştı, kapıyı kıramadıklarında da duvarı balyozlarla kırıp eve girdi...

LGBTİ+ aktivisti Yıldız İdil Şen ve Havin Özcan, sosyal medyada hedef gösterilmişlerdi. Yıldız ve Havin gözaltına alınırken darp edildikleri gibi, hastanede de polis tarafından kötü muameleye maruz bırakıldığı; taciz, tecavüz tehdidi ve hakarete uğradığın, birinin de çıplak aranmaya maruz kaldığı gelen bilgiler arasında.

Avukatlar, çıplak arama dayatılan öğrencilerin pantolonlarını indirilmeye çalışıldığını ve üstlerinin çıkarıldığını, bunu kabul etmeyen öğrencilerin yerde işkence gördüğünü de söylüyor.

İçişleri Bakanlığı ise “gözaltına alınan 17 kişiden 15’inin öğrenci olmadığını, bazılarının MLKP ile irtibatının tespit edildiğini” söylüyor. “Türk polisine yönelik atılan hadsiz slogan, bizleri son derece üzdü. Polislerimize katil denmesini kabul edebilmemiz ve buna sessiz kalmamız mümkün değildir” diyor.

Toplam 28 kişi hakkında gözaltı kararı var.