20 Temmuz 2015 Suruç Katliamının 5'inci yılında 33 Düş Yolcusunu anmak için dün Süreyya Operası önünden Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yürünerek yapılacak anmaya polisin şiddetli saldırısı ve 28 kişiyi işkenceyle gözaltına almasını Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Gençlik Örgütleri Süreyya Operası önünde protesto etti.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı'nın 5. yılı dolayısıyla dün İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde yapılan anmalara  polisin saldırısını ve gözaltıları protesto etti. 

Eylem öncesinde polis yine  Bahariye Caddesi ve çevre sokakları abluka altına aldı.Eyleme HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Muazzez Orhan, İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, , Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ile gençlik örgütleri üyeleri katıldı. Polis açıklama için gelenleri alma almamak için bekletmeye başladı. Katılım artınca tepkiler üzerine alana giriş engeli kaldırıldı.

Eylemde “Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet”, “Suruç’un Hesabı Sorulacak”, “Gözaltılar Serbest Bırakılsın”, "Baskılar Gözaltılar Bizi Yıldıramaz", “Katillerden Hesabı Gençlik Soracak” sloganları atıldı.

5 Yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesine destek verenlere teşekkür eden Suruç gazisi Koray Türkay, Suruç Aileleri İnisiyatifi  olarak polisin, Amara Kültür Merkezi ve Suruç ilçe mezarlığındaki anmaları engellemek için elinden geldiğini yaptığını, 33 düş yolcusunun fotoğraflarının parçalandığını söyledi. 

Fındıklı ve Ankara’da yapılan anmalara da polisin saldırdığını hatırlatan Türkay, adalet isteyenlerin yerlerde sürüklendiğini, işkenceye uğradığını belirtti. 

Türkay, İstanbul’da Süreyya Operası’ndan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürümek isteyen gençlik örgütlerine yönelik saldırıda 54 kişinin gözaltına alındığını, Kadıköy Rıhtım Karakolu’na götürülen müvekkilleriyle görüşmeye giden avukatların da darp edilerek gözaltına alındığını hatırlatarak, gözaltı ve saldırılarla adalet mücadelesinin engellenmek istendiğini söyledi.

 

"Engellere Rağmen Mücadelemiz Sürecek"

“Bu işkenceyi 2015 yılından beri sürdürenler, yaralılarımıza ambulansın ulaşmasını geciktirenler, mahkeme salonlarını cehenneme çevirenler 5 senedir her ayın 20’sinde bize zulmedenlerdir! Biz adalet mücadelemizin meşruluğuna tüm kalbimizle inanıyoruz! Artık ayyuka çıkmış işkencelerini bizi susturarak sürdüremeyecekler! Yarattıkları kutuplaştırma, esnafları üzerimize salacak kadar düşmanlaştırdıkları bu halklar adaletin herkes için gerekli olduğunu muhakkak anlayacaklar. Biz bunu haykırmaya devam edeceğiz!” dedi Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını, saldırılara son verilmesini isteyen Türkay,  "Önümüze koyduğunuz her türden engele rağmen adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

 

"Suruç'un Hesabı Sorulacak"

Gençlik Örgütleri adına yapılan konuşmada ise “Suruç’un kavgası kavgamızdır, diyerek onları yaşatmak istedik. Ama saldırdılar. 33’leri katledenlerle saldıranlar aynıdır.  Ama engelleyemediler, her sokakta 'Suruç'un hesabı sorulacak' sloganı atıldı. Suruç'u anmamız yasaklanamaz, engellenemez. Katillerden hesap sormamız engellenemez. Hesabını sormaya devam edeceğiz" denildi.

 

"Biz Mesajı Aldık Yanıt da Veriyoruz"

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise, canlı bombaları engellemeyenlerin, 33’leri katledenlerin adalet isteyenlere saldırdığını vurguladı.  Dağ,  “Biz mesajı aldık. Gençleri belirledikleri sınıra hapsetmek isteyenlere biz de gençler olarak yanıt veriyoruz; gençlik bu mücadeleyi sürdürecek, bu mücadele kazanacak.Suruç, Diyarbakır, Anlara için adalet istemeye devam edeceklerini ifade eden  “Siz iktidardan inene kadar, faşist düzeniniz yıkılana kadar gençliğin mücadelesi sürecek” dedi.

 

"Bu Daha  Başlangıç Dedik"

SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci de, dün Kadıköy sokaklarında Cebo’nun, Aydan’ın slogan ve düşlerinin haykırıldığını vurgulayarak  “Dün biz 'Bu daha başlangıç' dedik, 'Mücadeleye devam' dedik. Onlardan aldığımız bayrağı yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. Eylem sloganlar ve alkışlarla sonlandırıldı.