Küresel çapta yaşanılan pandemi nedeniyle okullar aylardır kapalı durumda. Ancak buna rağmen, eğitim sisteminindeki düzensizlikle birlikte liselere giriş sınavı ve yükseköğretim kurumları sınavı yapılması planlanıyor. Oysa pandemi halen devam ediyor.

YKS'nin ertelenmesi, pandemi koşullarında değil de ileriki bir tarihte yapılması için Antakya Devrimci Gençlik Örgütleri (Devrimci Öğrenci Birliği, Devrimci Liseliler, Liseli Serüvenciler, Emek Gençliği) İHD binasında basın açıklaması yaptı.

“Geleceğimiz Ve Sağlığımız Turizmden Değerlidir! YKS Ertelensin!” diyen gençler, eğitim haklarının fiilen ortadan kaldırıldığını belirttiler.

Pandemi koşullarında özel okullar online dersler yaparken kamuya ait okullarda okuyan öğrencilerin ise EBA TV adı altında televizyon kanallarına ve videolara mahkum edildiğini, Eba Tv’nin eğitim değil propaganda aracı olarak kullanıldığını ve ortaokul öğrencilerine bilim dışı, eğitimden uzak konular gösterildiğini vurguladılar. Ve açıklamayı şu şekilde bitirdiler:

“Farkındayız ki; eğitimde yaşananların hiçbiri pandemi süreci ile başlamadı. Eğitimde piyasalaşma, neoliberalizm, bilimsellikten uzak bilgiler, cinsiyetçi ve heteroseksist anlatım ve eşitsizlikler dün de vardı. Fakat salgın süreci ile yaşadığımız; tüm bunların derinleşmesi, eğitim hakkının milyonlarca genç için ortadan kaldırılmasıdır. Geleceğimiz ve emeğimiz sınava 15 dakika geç kalınmasına, 3 saatlik sınav süresine ve oyuncak gibi sürekli değiştirilen sınav sistemine bırakılıyor. Biz lise öğrencileri sınavlar arasında boğuşmak, sıra arkadaşlarımız ile rekabet içerisine sokulmak istemiyoruz. Sınavsız bir eğitim talebimiz her geçen gün daha büyük bir ihtiyaç haline gelmekte. ....

Liselerin özgürleşmesi ve geleceğimiz için mücadele eden gençler olarak çağrımız, sınavın pandeminin etkin olmadığı bir sürece ertelenmesidir....

Başından beri yanlış yönetilen pandemi sürecinde tüm toplumu ilgilendiren YKS sınavı ertelenmelidir!

Rahat koltuklarından ‘hangi gelecek?’ diyenlere karşı ‘Bizim Geleceğimiz. Gelecek Biziz, Siz Gideceksiniz’ diyoruz.”