Faşist Saldırıya 'İyi Hal İndirimi' ve Erteleme

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4 yıl önce iki sol görüşlü öğrenciye satır ve palalarla saldıran 4 saldırgandan 3’nün yargılandığı davada ödül gibi cezalar verildi.

ANKARA- Devletin iş cinayetleri, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, Kürt halkına yönelik katliam davalarında uyguladığı sanıklara 'İyi hal indirimi' ve 'erteleme' gibi cezasızlık uygulaması Üniversitelerdeki sol görüşlü öğrencilere silah ve palalarla saldıran faşistlere de titizlikle uygulanıyor.

Faşist öğrenciler hiçbir güvenlik incelemesine takılmadan silahlar ve palalarla üniversite içine girip dolaşıyor ve sol görüşlü öğrencileri yaralayıp yine hiç bir güvenlik engeline takılmadan elini kolunu sallayarak çıkıp gidebiliyor.

Yargılamada ise ne kamera görüntülerine yansıyan öldürmeyle sonuçlanabilecek saldırı, ne yaralanan öğrencilerin durumu, ne avukatlarının talepleri dikkate alınmıyor. Ve faşist saldırıyı gerçekleştirenler verilen 'iyi hal indirimleri', ceza ertelemelerle adeta ödüllendirilip, cesaretlendiriliyor.

Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde, Gazi Üniversitesi öğrencisi Mehmet Ali Gelebek ile Ankara Üniversitesi’nde o dönem öğrenci olan İsa Kök ve Emrehan Bayramusta’nın arasında bulunduğu 4 kişi, belinde silah, satır ve palalarla, 19 Mayıs 2016’da Cebeci Yerleşkesi’ne girdi.

Okul İçine Silah Ve Palayla Girdiler

Hiçbir güvenlik aramasından geçirilmeyen 4 saldırgan, hukuk fakültesinin kantininde hukuk öğrencileri Hakan Cin ve Ali Can Süt’e saldırdı. Kameralara yansıyan görüntülere göre şüpheli Mehmet Ali Gelebek belindeki silahı çekerek öğrencilere doğrulttu.

Emrehan Bayramusta’nın belinde de silah olduğu görüldü. Araya kantin çalışanları girince şüpheliler okuldan kaçtı. Hastaneye kaldırılan Hakan Cin’in başına 20 dikiş, Ali Can Süt’ün sırt ve başına ise 15 dikiş atıldı.

 

Savcılık Öldürmeye Teşebbüsü Okul İçinde Kavga Olarak Gördü

Öğrencilerin avukatları Nilay Nayman ve Hülya Yıldırım, şüpheliler hakkındaki davanın “adam öldürmeye teşebbüs”, “eğitim ve öğrenimin engellenmesi”, “nefret ve ayrımcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından açılmasını istedi. Ancak Ankara Savcılığı, olayı “iki taraf arasında okul içerisinde kavga” şeklinde değerlendirdi. Savcılık, şüpheliler hakkında iki ayrı iddianamede sadece “yaralama” suçundan dava açtı.

 

Mahkeme Tüm Talepleri Reddetti

Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, öğrencilerin avukatları Nayman ve Yıldırım, saldırının öldürmeye teşebbüs olduğunu belirterek, dosyanın ağır cezaya gönderilmesini, şüphelilerin tutuklanmasını ve iki şüpheliyi bulmak için zanlıların HTS kayıtlarının incelenmesini talep etti. Mahkeme tüm talepleri reddetti.

Ceza da Hem 'İyi Hal İndirimi' Hem Erteleme

7 Ocak’ta görülen duruşmada kararını açıklayan mahkeme; sanık İsa Kök’e, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi de uygulayarak iki kez 1 yıl 5 ay 24 gün hapis cezası verdi. Sanık Mehmet Ali Gelebek ve Emrehan Bayramusta’ya da her iki müştekiye yönelik yaralama eyleminden ikişer kez 1 yıl 11 ay 22 gün hapis cezası verildi. Ancak üç sanığa da verilen cezalar ertelendi.

Saldırganlardan İsa Kök hukuk fakültesi öğrencisi ve stajı bitince avukat olacak! Dindar ve kindar bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen iktidar kendi düzenini devam ettirecek hukuk anlayışına sahip öğrencilerini özenle koruyup kolluyor.

Üniversite öğrencileri bilimsel, akademik, anadilde bir eğitim için ve faşist saldırılara gerekli karşılığı vermek için hızla güçlü öz örgütlenmelerini oluşturmalı.