< Müşteri Değil Öğrenciyiz

İstanbul Üniversitesi yönetimi 30 Aralık günü bir duyuru yaparak, yemekhanelerde verilen kahvaltının tamamen kaldırıldığını ve öğrencilerin yalnızca 1 öğün indirimli yemek yiyebileceğini açıklamıştı.

2 Ocak 2020’den itibaren kahvaltının kaldırılacağı ve örgün öğretim öğrencilerinin sadece öğlen, ikinci öğretim öğrencilerinin sadece akşam yemeğinden indirimli faydalanabileceğini duyuran yönetimin açıklamasından sonra öğrenciler forum ve eylem kararı aldı.

Öğrenciler ilk olarak 31 Aralık günü zamlara karşı eylem bir eylem yaptı. Öğrencilerin eylemini engellemek isteyen yönetim, fakülteler arası geçiş yasağı koydu ve öğrencileri merkez yemekhaneye sokmadı. Öğrenciler bunun üzerine merkez kapı önünde toplanarak eylemlerini gerçekleştirdi.

 “Nitelikli ve ucuz yemek herkesin hakkıdır. #İÜYemeğimeDokunma” pankartı açarak Beyazıt Ana kapı önünde eylem yapan öğrenciler, bugün de (2 Ocak) İletişim Fakültesi’nde bir forum gerçekleştirdi. 3 öğün indirimli yemek hakları ellerinden alınan öğrenciler, nitelikli ve ucuz yemek hakları üzerine ana kampuste bir forum yapmayı planladı. Ancak yoğun polis-ÖGB ablukası ve engellemelerle karşılaştı. Fakülteler arası geçiş yasağı ile birlikte dayatmalara maruz kalan öğrenciler forumu İletişim Fakültesi’nin bahçesinde yaptı ve Beyazıt Ana Kapı önüne yürüyüşe geçti.

Öğrencilerin ana kapıdan içeri girmeleri engellenmeye çalışan polis ve ÖGB, öğrencilerin ısrarlı tavrının üzerine saldırıya geçti. Öğrencilerden gözaltına alınan olmazken, içeri giren iki öğrencinin kartlarına el konuldu.

Öğrenciler aynı zamanda 3 öğün yemek hakkının kaldırılmaması için topladıkları dilekçeleri Rektörlüğe vermek istiyordu. Polis öğrencilerin "Öğrencisi açken tok yatan rektör bizden değildir" pankartını da yırttı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri yarın saat 11.30'da yemekhanede ses çıkarma eylemi gerçekleştirip saat 12.00'de Beyazıt Meydanında buluşulacağını duyurdu.

 

Üç öğün yemek hakkının bire düşürülmesi, sadece öğrencilerin yemek hakkını gasp etmekle kalmıyor. Yemekhanede çalışan 40 taşeron işçi de, kendilerine ihtiyaç kalmadığı gerekçesi ile işten atıldılar.

Öğrenciler hem yemek hakları, hem de işçilerin işe geri alınması talepleri ile eylem yapıyor.