"TCDD İşletmelerinde İSİG Tedbiri Alınmıyor"

İstanbul’da sefere hazırlanan yüksek hızlı trenin ön camını uzun saplı fırça ile temizlemeye çalışan işçi, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı. BTS yaşanan olaya ilişkin açıklama yayınlayarak TCDD işletmelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığına dikkat çekti.

İstanbul'da Yüksek Hızlı Tren Söğütlüçeşme İstadyonu'nda TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.’de taşeron olarak çalışan bir işçi, önceki gün elektrik akımına kapılarak ağır yaralandı.

Sefere hazırlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) setinin makinist kabini ön pencere camını uzun saplı fırça ile temizliğini yapan RCS adlı Temizlik firmasında çalışan işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle yüksek gerilme kapılarak ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu yaşananlara ilişkin açıklama yayınladı.

BTS tarafından yapılan açıklamada, “Bu hatta temizlik yapılmasına kimler tarafından karar verilmiştir? Enerjisi kesilmemiş bir hatta uzun saplı fırça ile kabin camının temizlenmesinin böyle bir olayı yaratacağı açıktır. Bu neden öngörülememiştir?” diye soruldu.

 

Otomatik Yıkama Ünitesi Yerine Taşeron Firma

Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının demiryolu işletmeciliğine kapalı olmasının tren setlerinin park edeceği alanları ortadan kaldırdığı ifade edilen açıklamada "Trenlerin bakım ve ikmallerinin yapılacağı yüksek gerilimden izole edilmiş yollar olması gerekmektedir" denildi.

 

"Bir Kova Bir Fırçayla Temizlik"

Geçmişte otomatik yıkama ünitelerinde temizleme işlemi yapılmaktayken, günümüzde ise temizlik işlerinin taşeron firmalara yaptırıldığı belirtilen açıklamada "Vagon temizliği taşeron firmalara devredilirmiş, bir kova ve fırça ile temizlik yapılmaya çalışılmaktadır" denildi.

 

"6331'in Ertelenmesi Kamu Çalışanları İçin İSİG Önlemi Alınmasını Engelliyor"

Demiryollarında görmezden gelinen eksikliklerin ve risklerin öngürülememesinin türlü kazalarla karşılaşılmasına neden olduğu vugulanan açıklamada "Tehlikeli eşya ve akaryakıt taşıyan trenlerin livre hızları yeniden gözden geçirilerek düzenlenmelidir. 20 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yasalaşmış olmasına rağmen kamu çalışanlarını kapsaması 2023 Aralık ayına kadar ertelenmiştir. Bu durum kamu çalışanlarına yönelik iş sağlığı tedbirlerinin uygulanmasını engellemektedir” denildi.