Samandağ Devlet Hastanesi'nde, başhekimlik, çalışan sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek yerine, sorunları dile getiren sağlık emekçisinin statüsünü değiştirdi.
Samandağ Devlet Hastanesi'nde sağlık emekçilerinin çok ağır şartlarda çalıştıklarına ve sorunlarına ilişkin haber ve röportajlar yayınlamıştık.
Son olarak Samandağ Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri, hastane başhekimi ile görüşme aldıklarını, sorunlarını aktardıklarını belirten bir video paylaşmıştık. Yaşadıkları sorunları aktaranSosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ve Türk Tabipler Birliği (TTB) üyesi sağlık emekçilerinin yaptıkları açıklamada başhekimin "Sorunları çözmeye çalışacağını" söylediğini ve taklpçisi olacaklarını belirtmişlerdi.
Sağlık emekçilerinin sorunları çözmek için başhekimle görüşmeye girmelerinin ertesi günü başhekimle görüşme yapan bir arkadaşımızdan biri sorumlular grubundan çıkarılarak, haberleşme Whatsapp grubunda ise engellendi. Açıklamayı yapan sağlık emekçisinin statüsü değiştirildi.
SES Hatay Şubesi yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
" Başhekim hastane ile ilgili her sorunu açıklıkla konuşmaya ve bizimle işbirliği halinde çalışanı da koruyan bir nitelikli sağlık hizmeti vermeye istekli olduğunu belirtti. Ancak görevlendirme ve nöbet listeleri ile ilgili sorunu ilettiğimizde adil, şeffaf olduklarını ama bazı çalışanların işe gelmediğini belirterek onları not ettiklerini, buna göre davranacklarını belirtti" denilen açıklamada sağlık emekçilerinin kendilerine sağlıklı ve güvenli asgari yaşam koşullarını oluşturulana kadar 5-6 ay boyunca başka illerden görevlendirmelerle derteklenmesi, işlerinin hafifletilmesi gerektiğini ve bunu talep ettikleri ifade edildi.
Sendika açıklamasında, depremin başından bu yana aktif hizmet veren sağlık emekçilerinin azami düzeyde adil ve şeffaf bir şekilde ödüllendirilmesini önerdiklerini, yani işe gelemeyenlerin cezalandırılmasına karşı olduklarını ve gelenlerin maaş, performans, teşvike ek olarak ödüllendirilmesini istedikleri belirtti.
Başhekim esnek çalışmanın yavaşça sonlandırılacağını ve normal çalışma düzenine geçileceğini ifade ettiği aktarılan açıklamada "Gerekçe olarak da bakanlığın bunu talep ettiğini ve kendisinin bunu uygulayacağını, madem normalleşme olacak ve halka hizmet için sağlıkçıların ne olursa olsun hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini söylediği belirtildi.
SES Hatay Şubesi açıklamasında "• Sağlık hizmetinin bu kadar acil olduğu bir zamanda başhemşirenin eşi 'halkla ilişkiler' biriminde hangi acil sağlık hizmetini vermektedir?
• Röntgen teknisyeni olup mutemetlik olarak görevlendirilen ve bugüne kadar işe gelemeyen sağlık emekçisi arkadaşımız hangi gerekçeyle henüz işe başlatılmıştır?
• Röntgende çalışanlar hem sahra hastanesi hem devlet hastanesinin röntgen işlerini yapmak üzere fazladan nöbet tutarken hangi gerekçeyle röntgen teknisyeni mutemetlik görevi yapmakta ve aslında oradaki görevini de yapmamaktadır?
• Yönetimde olup eşleri hemşire olan sağlık emekçilerinin eşlerine tam olarak neden nöbet listelerinde yer bile yer verilmemiştir?
• 'Baskı zorlama yok, zorla ek mesai yok' diyen başhekimin söylediğinin aksine nasıl oluyor da aylık nöbetlere yenileri eklenip çalışanlar emre itaatsizlik, yükü diğer arkadaşlarına bırakma zorunluluğu ya da çalışma zorunluluğu arasında seçim yapmaya zorlanıyor?
• Nöbet listelerinde adaletsizlik olduğunu söyleyen birim sorumlusu arkadaş hangi gerekçeyle görüşmenin hemen ertesi günü sorumlular grubundan çıkarılıyor?
• Ne de olsa yazısı gelecek diye mi düşünülüyor. 'Önce minareyi çalalım, kılıfını hazırlarız' rahatlığı içinde midir başhemşire?" sorularını yöneltti.
SES Hatay Şubesi açıklamasında "Buradan bildiriyoruz baskılarınıza, aba altından göstermeye bile zahmet etmediğiniz sopalarınıza boyun eğmeyecek, hakkımızı yedirmeyeceğiz.
Yaşasın Örgütlü Dayanışma!
Yaşasın KESK!" ifadelerini kullandı.