< BES Antalya Üyelerinden SGK Önünde Eylem

Antalya'da açıklama yapan BES üyeleri, SGK İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı."Boş vaatlere karnımız tok" diyen kamu emekçileri ek zam talebinde bulundu.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi, kamu emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve ek zam talebi sebebiyle SGK Antalya İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

2002 yılında asgari ücretin 3.5 katı maaş aldığını bildiren kamu emekçileri AKP iktidarı döneminde maaşlarının 1.5 kata gerildiğini belirtti.

 

"Marketlerde Müzede Gezer Gibi Sadece Raflara Bakıp Çıkıyoruz"

Eylemde konuşan BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol,“siyasetin gündeminin 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kitlendiğini ” emekçilerin geri plana atıldığını belirterek “Emeğiyle geçim mücadelesi veren kamu emekçileri, emekliler, işçiler, milyonlar olarak bizlerin temel gündemi ise geçim derdi olmaya devam ediyor. TÜİK’e bakarsanız yıllık enflasyon yüzde 50, gıda enflasyonu yüzde 68, kiralarda yıllık artış ise yüzde 56 civarında. Ülkeyi yönetenler bu sanal rakamları gösterip ‘Enflasyon geriledi’ nutukları atıyor. Oysa güneş balçıkla sıvanmıyor. OECD ülkeleri başta olmak üzere dünyada gıda fiyatları düşüyor. Ama ülkemizde son bir yılda gıda ürünlerinin fiyatları ortalama iki kat arttı. Zaten yüksek olan kiralar 6 Şubat depremleri sonrasında TÜİK rakamlarını üçe katladı. Son bir yılda süt yüzde 240, peynir yüzde 250, salça yüzde 280, baharat yüzde 300, meyveler ortalama yüzde 200, bakliyat ürünleri ortalama yüzde 150 zamlandı. Bırakalım kırmızı eti beyaz eti bile unuttuk. Tedavüldeki en değerli banknotunuz 200 TL ile alabildiğimiz kıyma 600 grama indi. Hız kesmeden devam eden zam sağanağında marketleri müze gezer gibi gezer, raflara bakıp bakıp çıkar hale geldik” diye konuştu.

 

"Kamu Emekçilerinin Acil Zamma İhtiyacı Var"

“Cumhurbaşkanının yaptığı ek zam açıklamasının inandırıcı ve yeterli olmadığını belirten Devrim Mol, “Kamu emekçilerinin acil zamma ihtiyacı varken 4 Milyon kamu emekçisi halen oyalanmaya çalışılmaktadır. Cumhurbaşkanı miting meydanlarında kamu işçisine yüzde 45 zam yaptık memurlara da “Temmuz ayı için enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var.” diyerek memurun acil ek zam talebini Temmuz’a ertelemiştir. Kamu işçisine yapılan zam bugün geçerlidir ve net 15 Bin 700 TL olmuştur" dedi.

 

"Temmuz'a Kadar Nasıl Geçibeceğiz?"

Türk-İş verilerine göre nisan ayı açlık sınırı 10.135 TL, yoksulluk sınırının 33.015 TL ve yalnız yaşayan bir insanın yaşama maliyetinin 13.167 TL olduğunu belirten Mol, "Sendikamızın araştırma merkezi BES/AR’ın biz kamu emekçilerinin tüketim paketine göre Nisan ayı açlık sınırı 12.335 TL, yoksulluk sınırı 39.652 TL ve bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 16.650 TL olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde ortalama memur maaşı 12.200 TL civarındadır. Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları ortadayken biz kamu emekçileri bir aylık ev kirasına bile zor yeten maaşlarımızla Temmuz ayına kadar nasıl geçineceğiz?” dedi.

 

"İki Yılda Tarihin En Büyük Yoksullaşnasını Yaşadık"

“2022-2023 Toplu Sözleşmesini yandaş Sendika ile imzalayan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin o tarihte Cumhuriyet tarihinin en iyi Toplu Sözleşmesi demişti, ve yine birkaç gün önce katıldığı bir Tv programında ‘Biz memurları ocak ayında çok mutlu ettik’ iddiasında bulundu, ‘Memurların maaşını işçilerle eşitleyeceğiz, merak etmesinler’ dedi. Peki geldiğimiz nokta nedir, bizler 2 yıl içerisinde tarihin en büyük yoksullaşmasını yaşadık" diyen Mol, 2002 yılında asgari ücretin 3,5 katı olan maaşlarının 2023 yılında 1,5 kata gerilediğini, neredeyse asgari ücretle eşitlendiğine dikkat çekti.

 

"En Az Ücretle Yoksulluğa Mahkum Edildik"

Sahte enflasyon rakamları ile en çok yoksullaşanın kamu emekçileri olduğunu belirten Mol, "Bugün ise aynı bakan Temmuz Ayında 1. Derece memurlara 3600 Ek gösterge vadetmektedir. Dün söyledikleri bugün yalan olanların yarın için söyledikleri vaadlere neden inanalım. Vaatlere karnımız tok, hakkımız olanı istiyoruz. Onu da hemen istiyoruz. Bizi bu açlığa, yoksulluğa mahkum edenlere sesleniyoruz, acil ek zam istiyoruz. Yarın değil bugün istiyoruz. Biz Sosyal Güvenlik Emekçileri bu ekonomik ortamda kamuda en az ücret alarak yoksul yaşamaya mahkum edilmenin yanında birde artık mobbing haline gelen ağır iş yükü ile baş etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

"SGK Emekçilerinin Ağır İş Yükü ve Ekonomik Kayıpları Görmezden Geliniyor"

Büyük bir felaket olarak yaşanan 1999 depremi fırsat bilinerek, kamu emekçilerinin de içinde bulunduğu sendikaların yoğun itirazına rağmen çıkarılan ‘mezarda emeklilik’ düzenlemesinin yarattığı yaş mağduriyetini gidermek için çıkarılan ve hiçbir yapısal düzenleme ve önlem alınmadan alelacele uygulamaya konulan EYT düzenlemesi neticesinde Sosyal Güvenlik Emekçilerinin ağır bir angaryayla baş başa bırakıldığını vurgulayan Mol "Sosyal Güvenlik Emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, 666 sayılı KHK ile haklarımızı, ödemelerimizi, ikramiyelerimizi Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen gaspedenler, Soysal Güvenlik Emekçilerinin geçmişten bugüne yaşadıkları ekonomik kayıplarını görmezden gelmeye devam etmektedirler" dedi.

 

"Sendika Yasası Acilen Değişmeli TİS Görüşmeleri Eylül'de Yapılmalı"

Mol, konuşmasının devamında"21 yıldır kaşıkla verdiğini her seferinde kepçe ile geri alanlarla geldiğimiz yer Sefalet Endeksinde dünya liderliğidir. Artık bize ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışanlara tahammülümüz yok, bizi oyalayanlara, sadaka zamlarına, ulufe zamlarına tahammülümüz yok. Hakkımızı istiyoruz. Bunun yolu gerçekten grevli bir toplu sözleşme düzeninde kamu emekçilerinin kendi zamlarını belirlemesinden geçmektedir. Seçimlerden sonra Sendika Yasasının acil değiştirilerek TİS Görüşmelerinin Ekim Ayına ertelenmesi, yetki tespitinin 15 Eylül olarak belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

 

“Gasp Edilen Haklarımızı İstiyoruz”

“Yalan vaatlere karnımız tok, kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere insanca yaşayacak bir ücret talebimizi ısrarla tekrarlıyoruz ve hakkımız olan ek zammı acil olarak istiyoruz” diyen Mol, Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gaspedilen ikramiyelerini ve diğer ek ödemelerin geriye dönük olarak istediklerini belirtti.

Haklı taleplerinin kalıcı bir kazanıma dönüşmesi için, yetki alanında bulunan bütün sendikaların yan yana gelerek birlikte mücadele etmesini önemsediklerini belirten Mol tüm kamu emekçilerini birlikte mücadele etmeye çağırdı. Eylem sloganlarla sona erdi.