Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Özel Evrim Okullarında çalışan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı ve MYK üyesinin sözleşmelerinin yenilemeyerek gelecek yıl okulla ilişiklerinin kesilmesini okul önünde eylem yaparak protesto etti.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, İstanbul'da Şişli ilçesinde bulunan Özel Evrim Okulları'nda çalışan sendika Genel Başkanı ve sendika MYK üyesinin işten atılmasını okul önünde eylem yaparak protesto etti.

"Sendika Anayasal Haktır Sendikal Faaliyet Engellenemez" yazılı pankart açılan eyleme öğrenciler merdivenlerde ve okul önünde eylemdeki öğretmenlerini alkışlayarak destek verirken çok sayıda veli de okul önüne gelerek eylem yapan öğretmenlere destek verdi. Öğretmen Sendikası'nın eylemine DİSK'e bağlı, Enerji Sen, Dev Turizm İş, Lastik İş, Sosyal İş Sendikası, aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu devrimci kurumlar ve demokratik kitle örgütleri de katıldı.

Basın açıklamasında Özel Öğretmenler Sendikası Örgütlenme Sekreteri Ozan Fındık, yıllardır Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yapan ve okulda sendikal kimlikleriyle de bilinen iki öğretmenin sözleşmelerinin yenilenmediğini ve gelecek dönemde için okulla ilişiklerinin kesildiğini belirtti. Öğretmen Sendikası olarak okul yönetiminin bu yanlıştan dönmesi için görüşmeler yaptıklarını ve 9 Mayıs'a kadar süre vererek beklediklerini fakat okul yönetiminden olumlu bir yanıt alamadıklarını bu nedenle, Özel Evrim Okulları'nın yıllardır hizmet veren öğretmenleri sendikalı oldukları için işten atmasını teşhir etmek için okul önünde toplandıklarını belirtti.

Basın açıklamasını Öğretmen Sendikası üyeleri adına Tahsin Mert Saygın okudu.

 

"Düşük Ücret Politikasını Kabul Etmedikleri Ve Sendikalı Oldukları İçin Atıldılar"

Özel Evrim Okulları'nın, geçtiğimiz hafta biri Özel Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali diğeri Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nur Ülküm Ülkü olmak üzere sendika yöneticisini işten çıkardığını, iki Sendika yöneticisinin işten çıkarılma gerekçesi olarak somut bir neden gösterilmediğini söyledi.

İşten çıkarılmanın asıl gerekçesinin öğretmenlerin sendikal kimliği ve okulda sürdürülen düşük ücret politikasını kabullenmeyen tutumları olduğunu vurgulayan Saygın "Özel Evrim Okulları Yönetimi asıl gerekçeyi öne sürmemiş ve kendilerine özellikle velilerden gelen merak içeren soruları 'motivasyon ve güven' gibi kendileri dışında kimsenin inanmayacağı nedenlere dayandırmak istemiştir" dedi.

 

"Biri 15 Diğeri 7 Senedir Çalışan Öğretmenleri İşten Atma Bahaneleri Çürüktür"

Saygın "Genel Başkan'ımız bu kurumda 7 senedir, MYK Üyemiz ise 15 senedir çalışmaktadır. Okul yönetiminin bahaneleri çürüktür, zayıftır. İki arkadaşımız da Sendika kurulduğu günden bu yana gerek okul dışında gerek okul içinde sendikal kimliği açık olarak taşımakta, kamuoyunun önüne sendikal kimlikleri ile çıkmaktadırlar. Şimdiye kadar haklarında herhangi bir şikâyet bulunmayan, tutanak tutulmayan arkadaşlarımızın işten çıkarılma gerekçesi sendikal faaliyetlerdir" dedi.

 

"Sendikal Örgütlenmeyi Hedef Alan Bu Saldırıya Karşı Buradayız"

İki öğretmenin işten atılarak özünde sendikal çalışmaları ve özel öğretim kurumlarındaki örgütlü mücadelenin hedef alındığını vurgulayan Saygın "Bu saldırıyı birlikte göğüslemek ve püskürtmek için tüm üyelerimize ve dostlarımıza Sendikamız etrafında kenetlendiğimizi belirtmek için toplandık" dedi.

 

"Evrim A.Ş.'nin Gider Kalemi Öğretmen Ücretlerin Düşürülmesi Politikası"

Özel Evrim Okulları Yönetiminin değerini gittikçe kaybeden öğretmen maaşlarının gerçek anlamda iyileştirilmesi ile ilgili adım atmadığını, kendi deyimleri ile -Evrim Anonim Şirketi'nin öğretmen maaş politikasının gittikçe düştüğünü ifade eden Saygın, bu sürecim son bir kaç senedir, ülkedeki ekonomik gelişmelerden bağımsızca bilinçli bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek "Özel Evrim Okulları yönetiminin gider kalemleri arasında yer alan çalışan ücretini zayıflatması bilinçli bir politikadır" dedi.

 

"Öğretmen Emeğine Verdikleri Değeri İşten Atma Ve Hak Gasplarıyla Gösterdiler"

Özel Evrim Okulları Kurucu Temsilcisinin ve Müdürünün öğretmen emeğini ve taleplerini ele alma, değerlendirme yaklaşımlarının iki öğretmenin işten atılmasıyla gösterildiğini belirten Saygın, okuldaki hak gaspı uygulamaları ise şöyle aktardı:

- Ögletmenler pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği uygulaması üzerinden çalıştırıldı. Tam zamanlı çalıştırılan öğretmenlerin sigorta prim hakkı fırsatçı ve yasa dışı bir yaklaşım sonucu gasp edildi.

- Öğretmenlerin içinde bulundukları ekonomik zorluk nedeni ile maaşların yükseltilmesi isteği dikkate alınmadı. Bu istemler kişi kişi ya da son süreçte zümre başkanları aracılığı ile yapıldı. Kimi zaman göstermelik küçük zamlar yapıldı.

- Şubat ayına gelindiğinde asgari ücret 8500 TL olarak belirlendi.

- Özel Evrim Okullarında öğretmenlerin aldıkları ücret, böylelikle asgari ücretin altında ya da biraz üzerinde kaldı."

 

"Ekonomik Sıkıntılarına Çözüm İsteyen Öğretmenler Tehdit Edildi"

Öğretmenlerin demokratik bir ilişki biçimi gözeterek taleplerini dile getirmek, ciddiyeti kavranmayan ve çözüm odaklı yaklaşılmayan ekonomik sıkıntılarını daha iyi anlatabilmek için hazırladıkları bir metni, Okul Yönetimine mail yolu ile gönderdiklerini aktaran Saygın, Altında 30 civarı öğretmenin imzası olan bu metni Okul Yönetiminin tepki ile karşıladığını ve metinde öğretmenler arası maaş farkını gerçekçi bir çözüm ile az maaş alandan biraz daha fazla maaş alana doğru aşağıdan yukarıya dengeleyecek oranlar önerildiğini söyledi.

2023-24 yılı yeni eğitim öğretim çalışma dönemi maaşı olarak 19 bin TL talep edildiğini, Açlık Sınırının 10 bin TL, yoksulluk sınırının 34 bin TL olduğu koşullarda öğretmenlerin talebi gayet makul olduğunu vurgulayan Saygın, Evrim Okulları Yönetiminin, öğretmenlerin hazırladığı bu metne öğretmenleri tehdit ederek yanıt verdiğine dikkat çekti.

 

"Demokratik Olduğunu İddia Eden Evrim Okulları Yönetimi Tipik Patron Tutumu Gösterdi"

50'ye yakın çalışanı okul kütüphanesinde toplayan Yönetiminin, öğretmenlere parmak sallayarak, onları işten çıkarmak ile tehdit ettiğini, kendisine “sadık” çalışanlar isteyen Kurucu Temsilcisinin açıkça “tazminat ödemekten kaçınmayacaklarını” da ifade ettiğini aktaran Saygın, "Bu tutum tipik bir patron davranışıdır. Demokratik, çağdaş, laik bir ortam ve kültürü var ettiğini düşünen Evrim Okulları Yönetimi, en ufak bir demokratik talebe dahi tahammül etmemiştir" dedi

 

"Evrim Okulları Evrensel Değerleri Taşıyan Öğretmenleri Kaybediyor"

Yönetim büyük bir yanılgı içinde olduğunu çünkü bu demokratik ortamı da var edenin, yine Okulun öğretmenleri olduğunu vurgulayan Saygın Özellikle evrensel değerleri taşıyanların, toplumsal mücadelede durduğu yerin, emeğin tarafında olan öğretmenler olduğunu belirterek "Evrim Okulları, bu öğretmenleri gün geçtikçe kaybetmektedir. Birçok öğretmen keyfi kararlar gereği işten çıkarılmış ya da öğretmenler koşulları kabul etmeyerek iş yeri değişikliğini tercih etmişlerdir. Evrim Okulları Yönetiminin tercih ettiği yöntem, iş barışından ve etiğinden uzaktır. Okulun yöntemi, dedikodu kültürüne yaslanmaktadır. Bu yöntem, öğretmenleri işsiz kalma endişesi ile düşük ücretlere mecbur bırakarak sömürü düzenini hâkim kılan bir yöntemdir" dedi.

 

"Keyfi İşten Çıkarmalar Öğretmen Emeğine Saldırıdır"

İşten çıkarılma haberinin hemen ardından, öğrenci velilerinin sendikal mücadeleye ve öğretmenlere sahip çıkarak bir heyet aracılığı ile Kurumla görüştüğünü, velilerin yapılan bu yanlıştan dönülmesine dair Kuruma yaptıkları uyarıların epostalar üzerinden devam etmekte olduğuna da dikkat çeken Saygın, "Bunun yani sıra, avukatlarımızdan ve Merkez Yürütme Kurulu üyelerimizden oluşan bir heyet de Okul Yönetimi ile ayrı bir görüşme gerçekleştirerek bu tavrın sendikal mücadeleyi hedef aldığını belirtmiş ve Sendikamızın bu tavra karşı kayıtsız kalmayacağı bilgisi, kurum yetkilileriyle paylaşılmıştır" dedi.

Sendika Genel Başkanını işten çıkarmanın bir sendikal faaliyeti açıkça yok saymak, öğretmenlerin filizlendirdiği ve kısa sürede mesafe aldığı bir mücadeleye savaş açmak, sendikalı olma hakkına muhalefet etmek anlamına geleceğini sendika heyetinin Okul Yönetimine açıkça ifade ettiğini aktaran Saygın, yapılan görüşmeler sonrasında, yapılan yanlıştan dönülmesi için 9 Mayıs Salı gününe kadar Okul Yönetimine süre tanındığını fakat olumlu bir dönüş olmadığını söyledi.

 

"Binlerce Öğretmenin İrade Beyanında Bulunmak İçin Buradayız"

Saygın "Bugün Özel Evrim Okulları önüne, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasını yani devasa bir eğitim pazarının insafına bırakılmış yüz binlerce öğretmeni temsil eden iki yöneticimizin işten çıkarılmasını protesto etmek için, dahası, önemli bir irade beyanında bulunmak için geldik" dedi.

 

"23 Yılda Özel Okulların Oranı Yüzde 25'e Ulaştı"

Özelleştirme politikalarının eğitimde de kendini göstermeye başlamasıyla beraber eğitim-öğretim sürecinde özel öğretim kurumlarının sayısının günden güne arttığını ifade eden Saygın, 2000'lerin başında özel öğretim kurumlarının tüm eğitim kurumlarına oranı yüzde 5 düzeyindeyken bugün bu oranın yüzde 25'e yaklaştığına dikkat çekti

 

"Öğretmenlik Onuruna Yaraşır Meslek Kanunu İçin Yola Çıktık Çığ Gibi Büyüyoruz"

Öğretmen Sendikası'nın; yalnız bırakılmış, saygınlığı sözde kalmış, yoksullukla yüzleştirilmiş yüz binlerce öğretmeni bir araya getirmek için yola çıktığını vurgulayan Saygın, "İlgili Bakanlığın üç maymunu oynadığı bir ortamda Sendikamız, bizzat denetleme görevini üstlendi. Çizdiği mücadele programında öğretmenlik onuruna yaraşır bir meslek kanununu ilk sıraya koydu. Buna göre en acil taleplerimiz; güvencesizliğin son bulması, eşit işe eşit ücret ve eşit özlük haklarıdır. Bu talepleri, kurulduğumuz günden bu yana ülkenin gündemi haline getirdik. Mesleğe göre düzenlenecek torba olmayan bir iş kolunda, 10.000 üyemizle yetkili sendika olma gücüne çoktan eriştik. Yürüdüğümüz yolu; bürokratik bir yönetim ile değil, aramızdan seçtiğimiz öğretmen arkadaşlarımızla sorumluluklar yüklenerek yürüyoruz. Bu 10.000 öğretmenin iradesi, önümüzdeki dönemde de çığ gibi büyümeye devam edecektir. Özel Evrim Okulları patronu da dâhil bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

 

"Evrim Okulları Binlerce Öğretmeni Karşısına Aldı"

Okul Yönetiminin aldığı bu karar ile aslında Kurum olarak binlerce özel sektör öğretmenini karşılarına aldıklarını ifade eden Saygın "Bunu da gerekli hukuki ve fiili mücadeleyi sendikal bir hat ile yürüterek kanıtlayacağız" dedi.

 

"Geleceğimiz Patronların İki Dudağı Arasında Olmayacak"

Saygın sözlerini "Geleceğimiz, patronların iki dudağı arasında değildir, bunu ispatlamak, sendikamızın temel mücadele başlığıdır. Sendikamız, özel sektör öğretmenlerinin mücadelesinin kazanımlara ulaşması yolunda her türlü bedeli ödemeye hazırdır. Bugün elini taşın altına koyup yanımızda olan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Öğretmenler Sendikası üyeleri, eylem boyunca "Asgari Ücret Düzenine Son Vereceğiz", "Taban Maaş Hakkımız Geri Alacağız", "Sendikal Faaliyeti Engellemek Suçtur", "Özel Öğretim Kurumlarına Öğretmen Sendikası Girecek", "Öğretmenler Sizin Köleniz Değil", "Öğretmenler Sendikasıyla Güçlü", "Mücadele Dersini Öğretmenler Verecek" sloganları attı.

Özel Evrim Okulları önünden ayrılırken, "Bugün eylem bitti ama sevinmeyin yine geleceğiz" diyerek eylemlerinin devam edeceğini ve Evrim Okulları'nı teşhir etmeye devam edeceklerini belirtti.

Öğrenciler ve veliler işten çıkarılan iki öğretmene onları tekrar okulda görmek istediklerini belirterek çiçek demetleri verdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.