< Maltepe TOKİ Şantiyesinde 13-14 Mayıs'ta Zorunlu Çalışma

Maltepe'de TOKİ tarafından yaptırılan ve yüklenici firmanın Sera Yapı olduğu yurt inşaatında işçilere mesai zorunluluğu getirildi.

İstanbul Maltepe'deTOKİ Yurt Şantiyesi'nde 13-14 Mayıs'ta çalışma zorunluluğu getirildi. Yüklenici firmanın Sera Yapı olduğu ve yaklaşık 3000 kişinin çalıştığı şantiyede duyuru asılarak 13-14 Mayıs tarihlerinde normal şartlardaki gibi tam gün çalışma yapılacağı ve çalışmayanlar hakkında idari işlem başlatılacağı belirtildi.

Aralarında Emeğin Gücü Derneği üyelerinin de bulunduğu Maltepe TOKİ Yurt Şantiyesinde asılan duyuruda;

"Duyuru

13 Mayıs 2023 (Cumartesi) VE 14 Mayıs 2023 (Pazar) Günleri Şantiyemizdeki Mesai Saatleri 08.00 — 18.00 Olarak Devam Edecektir. Kurallara Uymayan Personeller İçin İdari İşlem Uygulanacaktır." ifadeleri yer alıyor.

Emeğin Gücü Derneği üyesi işçilerin asılan duyuruyu derneğe ulaştırdıklarını belirten Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, birçok ilden gurbetçi olarak gelen yaklaşık 3000 inşaat işçisinin çalıştığı şantiyede işçilerin ücretlerinin geciktirilmesinden, sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hiçe sayılmasından, kötü barınma ve beslenme şartlarına, fazla mesailerin gasp edilmesine kadar her türlü suçun işlendiğini belirterek "Şantiye çalışma kampına dönüştürüldü, işçilerin en temel hakkı olan hafta sonu tatilinde çalışma zorunluluğu getirildi. İnşaat patronları kar için işçilerin her türlü yaşam hakkını gasp etmekten, canını, kanını almaktan çekinmiyor. Bu gücü de iktidardan devletten alıyor. Sera Yapı patronları bunu yapıyor. Bir devlet kurumu olan TOKİ de bu suçlara tüm ortaktır.

İşçilerin en temel hakkı olan hafta sonu tati hakkı TOKİ şantiyesinde resmen gasp ediliyor. Yüklenici firma Sera Yapı ve buna göz yuman TOKİ Anayasal suç işliyorlar. Üstelik bir de çalışmayan işçiler hakkında idari işlem başlatılacak deniyor. Açıkçası işçileri işten atmakla tehdit ediyorlar.

Hiçbir nedenle işçilerin hafta sonu tatili bu şekilde esir kampı uygulamasıyla gasp edilemez. İnşaat işçileri gurbetçi olarak gelip çalışıyor, depremzede olan arkadaşlarımız var hafta sonu ailelerinin yanında olmak istiyor.

Bu hafta sonu seçimler var. Seçimlerin sonucu her ne olursa olsun işçilerin hayatında onlar adına değişen bir şey olmayacak inşaat işçileri olarak hepimiz bunu çok iyi biliyoruz. Fakat oy kullanmak isteyen işçiler var. Bu anayasal bir haktır ve bunu engellemek de anayasal suçtur. 13-14 Mayıs'ta zorunlu mesai yapılmasındaki amaç da sermaye-devlet işbirliğiyle bu çürümüş düzeni biraz daha ayakta tutabilmektir. Ama boşuna uğraşıyorlar. Emeğin Gücü, kendi koyduğu yasaları tanımayanların bu çürümüş düzenini yıkacak" dedi.