< İstanbul Kalkınma Ajansı’nda Grev

Tez-Koop-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu İstanbul Kalkınma Ajansı işçileri bugün greve çıktı.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nda, Tez-Koop-İş ve Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası (YERELSEN) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hâlâ anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkıldı.

YERELSEN tarafından dayatılan ve işçilerin ciddi hak kayıplarıyla sefealete mahkum eden teklifler getirriksi. Sendika bu teklifleri kabul etmeyerek grev kararı aldı.

Buhün işyeri önünde greve başlayan ve işçilerin ciddi hak kayıplarına neden olacak YEREL-SEN'in getirdiği teklifdeki maaddeler de açıklanarak teşhir edildi.

YEREL-SEN'in getirdiği ve işçilerin greve çıkmalarına neden olan maddeler ise şöyle;

• Toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihi başında memur maaş oranına göre artan halini rakamsal olarak yeniden belirleyerek asgari %3 oranından başlayarak %20’ye kadar düşürülmektedir.

• Sözleşmenin ilk 6 ayında geçerli olmak üzere enflasyon eksi 6 puan, ikinci altı ayında geçerli olmak üzere enflasyon eksi 6 puan, üçüncü altı ayında geçerli olmak üzere enflasyon eksi 5 puan teklif edilmiştir.

• Net ücret olarak ödenmekte olan sosyal yardımlar brüt ücrete dönüştürülmek istenmektedir.

• Kurumda sürekli işçi kadrosunda çalışmakta olan işçilerin almakta oldukları net aylık ücretler %20 düşürülerek brüt ücrete dönüştürülmek istenmekte, ayrıca diğer işçiler için teklif edilen bölge yardımında sürekli işçiler dışarıda bırakılmaktadır.

• Halihazırda ödenen yemek ücretleri %50 azaltılmak istenmektedir

• Aile ve çocuk yardımı kaldırılmak istenmektedir

• Eğitim yardımı kaldırılmak istenmektedir

• Maaş düşürülmesiyle birlikte maaşa endeksli tediyelerin de düşürülmesi sağlanarak mevcut kazanımlar geriye götürülmek istenmektedir.

• Ücret ödeme türünde, ücret ve ücrete bağlı yardımlarda da işçiler arası ciddi eşitsizlikler yaratılmak istenmektedir.

• Tüm bunlar üst üste konulduğunda ikinci yılın sonunda kamülatif olarak yaklaşık %30 ile %40 oranında değişen bir hak kaybına sebebiyet verilmek istenmektedir.