Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri, Twitter'da yayınlanan röportajda yer alan "Doktor beğenmiyoruz, doktor dövüyoruz" ifadesini ve sağlık emekçilerine yönelik şiddeti Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde protesto etti.

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri, sosyal medyada yayılan, Samsun'da çekilmiş bir videoda bir kadının, "Eskiden kuyruklarda beklerdik Şimdi doktor dövüyoruz. Evet, doktor beğenmiyoruz doktor dövüyoruz. Böylesine bir rahatlık" şeklindeki, sağlık emekçilerine yönelik şiddeti Okmeydanı Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. Basın açıklamasında konuşan SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan, sosyal medyada "Doktor Beğenmiyoruz Doktor Dövüyoruz" sözlerini içeren, hekimlere ve sağlık emekçilerine şiddetin övülmesinin, iktidarın hekimlere ve sağlık emekçilerine yönelik dilinden kaynaklandığını belirtti.

Pandemide, depremde, her türlü zor koşullarda fedakarca çalışmalarına rağmen şiddete maruz kaldıklarını ifade eden Aslan, iktidarın Sağlıkta Dönüşüm programıyla sağlık emekçilerinin değersizleştirilmesinin ve iktidarın kullandığı dilin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin, kum torbası olarak görülmesini getirdiğini vurguladı.

 

"Şiddet Eylemi Övülerek Halk Şiddet Kullanmaya Teşvik Ediliyor"

Sendika avukatlarından Kamil Tekin Sürek ise videoda yapılan konuşmada "suçu ve suçluyu övmek", "suçu överek tahrik ederek suça teşvik etmek", "halkı birbirine karşı kışkırtarak suç işlemeye teşvik etmek" suçlarının işlendiğini, yapılan konuşmada şiddet eyleminin övülerek, halkın da sağlık emekçilerine şiddet kullanmaya teşvik edildiğini belirtti.

Bu videoya ilişkin birçok suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Sürek, bugün SES adına da suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

 

"Son 17 Yılda 12 Doktorun Şiddet Uygulanarak Öldürüldü"

Son 17 yılda 12 doktorun şiddet uygulanarak öldürüldüğünü, yüzlerce sağlık emekçisine çeşitli şekillerde şiddet uygulandığını belirten Sürek, sadece 2021 yılında 11944 beyaz kod diye bilinen sağlık emekçilerine yönelik şiddet olayı başvurusu yapıldığını ve bunların 2250'sinin fiziksel şiddet uygulanan olay olduğunu ve sağlık emekçilerine yönelik şiddetin artarak devam ettiğini söyledi.

 

"Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Etmek Gerek"

Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti öven ve şiddete teşvik eden bu videonun milyonlarca kişi tarafından izlenmesinin sıradan bir olay olmadığını bu konuda sessiz kalınamayacağını belirten Sürek, şiddete karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Basın açıklamasını ise SES Şişli Şubesi İşyeri Temsilcisi Dr Tülin Çelik okudu.

 

"Şiddet Söylemi İktidarın Dayattığı Sağlık Politikalarının Sonucudur"

Çelik" Sosyal medayada yayınlanan 'Şu an Biz doktorları beğenmiyoruz. doktor dövüyoruz' dedi bir vatandaş geçenlerde. 20 yılı aşkın süredir bu iktidarın uyguladığı, dayattığı sağlık politikaları sonucu oluşan durumun en can yakıcı göstergesidir bu cümleler" diyerek sözlerine başladı.

Söz konusu olanın bu sözleri sarf eden vatandaşın eğitim durumu siyasi görüşü değil, uygulanan sağlık politikaları olduğunu ifade eden Çelik, ışkırtılmış sağlık beklentisi ile yurttaşı sadece “oy” "gözüyle görerek en temel haklardan bıri olan sağlığı da rant kapısına çevirmeye çalışan, performans baskısıyla sağlık çalışanlarını inim inim inleterek 5 dakikada muayenelerle, şaşaalı Şehir Hastaneleri ile göz boyamaya uğraşan, sağlığı” niteliğe değil niceliğe” indirgeyen "Sağlıksızlık" halinin vucut bulmuş durumu olduğunu vurguladı.

 

"Sağlıklı Olma Hali Kişisel Değil Toplumsal Bir Olgudur"

Gerek pandemi de gerek her zaman ekonomik özlük hak kayıplarına rağmen işini layığıyla yapmaya çalışan bunca sağlıkçının hak ettiği muamelenin bu olmaması gerektiğini ifade eden Çelik Dünya Sağlık Örgütü'nün, Sağlığı; "Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil fıziksel sosyal ve ruhsal refah durumu tam iyilik halidir” diye tanımladığını hatırlatarak Yani kişisel değil toplumsal bir olgudur" dedi.

 

"Sağlık Emekçilerine Şiddet, İktidarın Her Alandaki Politikalarının Geldiği Noktadır"

Sağlık hizmeti denince: sadece tedavi edici değil koruyucu, iyileştirici, rehabihlite edici sağlık politikalarının birlikte uygulanmadığı, çevre, eğitim, iklim beslenme, ekonomi dahil planlama ve sunumunun yetersiz olduğu durumlarda işte bu tarz görüntülerle de sıklıkla karşılaşırız. Sadece sağlıkta değil eğitim hukuk barınma gıda alanlarında da eşit adaletli liyakatli bir hizmeti örgütleyememiş olan devlet ve iktidar bileşenlerinin halktaki yansımasının sağlıkta şiddete dönüşmemesi için işte bu "Doktor dövüyoruz” zihniyetinin ortadan kaldırılması gereklidir.

 

"Toplumda Tam Bir Sağlık Hali Sağlanıncaya Kadar Mücadele Edeceğiz"

"Sağlık emekçileri olarak: tüm olumsuz koşullara rağmen, toplum olarak "Sağlık" halinin bütüncül oluşacağı günleri görene kadar bu zihniyetle mücadeleye, işimizi layığıyla yapmaya devam edeceğiz" diyen Çelik, SES olarak da şiddetten arınmış, eşit, parasız, nitelikli sağlık hizmeti hem hizmeti veren alanlar için her yerde uygulanıncaya kadarda seslerini yükseltmeye devam edeceklerini söyledi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.