< Avcılar Belediyesi İşçileri Grevde

Avcılar Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olumsuzlukla sonuçlandı. Grev kararı alınmasının üzerine yüzlerce işçi, Avcılar Belediyesi önünde toplanarak greve başladı.

Avcılar Belediyesi'nde, Belediye-İş Sendikası İst 2 Nolu Şube ile belediye şirketi Bathonea Yapı A.Ş adına SODEMSEN arasında TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün işçiler greve ve çıktı.

Avcılar Belediyesi'nde 1200 işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde sağlanamaması üzerine greve çıkan işçiler bugün Ambarlı Mahallesi'nde bulunan şantiyeden Avcılar Belediye Binası'na kadar yürüdü.

"Avcılar İşçisi Köle Değildir", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Direne Kazanacağız" sloganları atan işçiler "Turan Hançer Şaşırma Sabrımızı Taşırma" sloganıyla Avcılar Belediye başkanını protesto etti.

Avcılar Belediyesi işçilerini, Belediye binası önünde Belediye İş Sendikası'nın örgütlü olduğu diğer belediyeler ve diğer illerden belediye işçileri "Avcılar İşçisi Yalnız Değildir" sloganıyla karşıladı.

"Greve Çıkmayın Diye Tehditte Bulunuyorlar"

Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul otobüs üzerinde konuşma gerçekleştirdi.

Yurdakul, "Burada insanlar yasal hakkını kullanıyor, bazı mihraklar kullanmayın diyorlar. Yasal haklarımızı demokratik bir şekilde kullanıyoruz, sayın başkanın da duyarlı olmasını istiyoruz. Bunları görüyoruz, arkadaşlarımıza greve çıkmayın diye telkin değil tehditte bulunuyorlar, greve çıkmayın diye. Bu grevi kırmak için her türlü oyunlar oynanıyor, bunu biliyoruz" dedi.

 

"Bu Hayat Pahalılığında Geçinebilmek İstiyoruz"

"Bizim de talebimiz 'Bizi sona bırakırsanız İstanbul'da bitirdiğiniz son ilçeden yüzde 5 fazla zam isteriz' oldu. Nedeni ise şuydu, biz üç ay önce bitirmiş olsaydık ve bu 100 lira almış olsaydık, 100 liraya çocuğumuza alacağımız montu şimdi 200 liraya alabiliyoruz" diyen Yurdakul, işçilerin bu aradaki paranın erimesini gidermek ve hayat pahalılığı karşısında geçinebilmek istediklerini ifade etti.

"Biz Bu Grevi Başarıya Ulaştırmaya Mecburuz"

Yurdakul, "Başkana soruyorum, bizi niye sokaklara attın? İşveren sendikasının yaptıkları sözleşmeler belli, en başta yaptığını da getir diyoruz. Ana muhalefet enflasyona inanmadığını ifade etmişti. Biz TÜİK'in açıkladığı enflasyon üzerine yüzde 5 istedik.Biz bu grevi başarıya ulaştırmaya mecburuz" dedi.

Avcılar Belediyesi'ne hizmet veren işçilerin, emeklerine karşılık geçimlerini sağlayacak bir ücret istediğini ifade eden Yurdakul, belediye başkanına bir an önce masaya oturarak anlaşmaya varılması yönünde çağrıda bulundu. İşçiler bir süre daha grev sloganları eşliğinde halaylar çekti.

Ardından Ambarlı da bulunan şantiyeye yürüyüş yaparak döndü. Burada grev halayı çeken işçilere Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan, greve gelinen süreç ve grev aşaması konusunda bir konuşma yaptı.

"Arkadaşlarımız Kamyon Kasasında Uyuyor, Çöpten Aldığı Ekmeği Çocuğuna Götürüyor"

Temmuz ayında başlatan TİS görüşmelerinde olumlu bir sonuç alamadıklarını hatırlatan Doğan, "Avcılar Belediyesi işçileri olarak pek çok sorunumuz var. Fakat en temel sorunumuz ücretler. Enflasyon karşısında ücretlerle yaşamımızı sürdürmemiz imkansız hale geldi. Acı bir gerçek ama bazı arkadaşlarımız ev kiralarını ödeyemedikleri için kamyon kasalarında uyuyor, çöpten bulduğu ekmeği evine çocuklarına götürmek zorunda kalan arkadaşlarımız var. Biz bu koşullar altında bir grev sürecine girdik"dedi

"Avcılar İşçisi Baskı Ve Tehditler Konusunda Tecrübelidir"

Grev sürecine girerken işçilerin belediye yönetimi tarafından greve çıkmamaları yönünde ikna edilmeye çalışıldığını, çeşitli baskılar uygulandığını aktaran Doğan, daha önceki süreçlerde de aynı yöntemlerin uygulandığını, ikna odalarına çekildiklerini, tehditlerle karşılaştıklarnı hatırlatarak, Avcılar Belediye işçilerinin bu konuda yeterince tecrübesi bulunduğunu belirtti.

 

"Güçlü Bir Başlangıç Yaptık Belediye Taleplerimizi Karşılamak Zorunda Kalacaktır"

İşçilerin baskılar karşısında geri adım atmaması ve işçilerin her gelişmeye ilişkin sendikayı bilgilendirmesi halinde birlik ve beraberlik içinde grevi kazanımla sonuçlandırabileceklerini vurgulayan Doğan "Bugün güzel ve güçlü bir başlangıç yaptık, şu an Avcılar'da çöpler toplanmıyor, yollar çöküyor bakım yapılmıyor, ağaç yıkılıyor orada kalıyor. Bu şartlarda Avcılar halkı da belediye işçisinin talebini anlayacak ve destek verecektir. Belediye yönetimi de bu koşullar altında taleplerimizi karşılamak zorunda kalacaktır" dedi.

 

"Belediye Başkanı Sendikayı Hedef Alan Açıklamalar Yapıyor"

TİS görüşmelerinde Avcılar Belediye Başkanı'nın işçilere "Ben 10800 veriyorum ama sendika kabul etmiyor", "Ben 10500 dedim sendika size bilgi vermedi" diyerek sendikayı hedef alan açıklamalar yaptığını, ardından 10 bin lira diyerek işçilere mesaj gönderdiğini aktaran Doğan, 2022 yılının rakamları üzerinden artış yapılacak bir ücretle TİS imzalatılmaya çalışıldığını, "Bu şekilde hesaplanacak ücretlerle geçinmemiz mümkün değil. Yemek ücretleri konusunda da bir netlik sağlanmıyor. Ücretlerimizin ne olacağı konusunda hiçbir şey netleşmiş ve imza altına alınmış değil" dedi.

 

"Üretimden Gelen Gücümüzü Kullanacağız"

Doğan"Bu nedenle de yaşayabileceğimiz bir ücret konusunda sizlerin de mutabık kalacağı bir sözleşmeyi imzalayıncaya kadar üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" dedi.

İşçiler konuşma sırasında"İş Ekmek Özgürlük", "Hak Hukuk Adalet", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı. Doğan, grev sürecinde mesai saatlerinde Ambarlı şantiyesinde olacaklarını, belediye binası ve şantiyelerde ise grev gözcüleri olacak şekilde disiplinli bir şekilde grev alanında bulunmak gerektiğini hatırlattı.