< "İsyanımızı ve Örgütlülüğümüzü Büyüterek Kazanacağız!"

Kadıköy'de yapılan eylemde gözaltına alınan 26 kişinin yarın görülecek duruşmasına çağrı yapıldı. 3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, işçilerle dayanışmak amacıyla Kadıköy’de yapılan eylemde gözaltına alınan 26 kişinin yarın görülecek duruşmasına çağrı yaptı.

İSTANBUL - 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, işçileriyle dayanışmak amacıyla 15 Eylül 2018’de Kadıköy Kalkhedon Meydanı'nda yapılmak istenen basın açıklamasına çevik kuvvet ekiplerinin saldırısıyla gözaltına alınanlar hakkında açılan ve yarın Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantının olduğu salona “İş cinayetlerini işleyen patronlar ve gerekli denetimleri yapmayanlar yargılansın. 3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesi yargılanamaz” yazılı pankart asıldı.

 

"Kapitalizmin Zulmü Devam Ediyor"

Platform üyelerinden Prof. Dr. Beyza Üstün, 3.Havalimanı işçilerinin taleplerinin karşılanması amacıyla kurdukları 3.Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu hakkında bilgi verdi. İşçilere, emekçilere yönelik sömürü ve zulmün her alanda arttığını ifade eden Üstün, “3. Havalimanı’nda işçiler üzerindeki sömürü ve zulüm devam ettiği için, güvencesiz çalışmaları protesto ettikleri için yargılanan çok sayıda arkadaşımız var. 3. Havalimanı'nda işçilerin çalışma koşulları açısından değişen hiç bir şey yok. Kapitalizm zulmü aynı şekliyle devam ediyor” dedi.

 

"27 Arkadaşlarımız Gözaltına Alındı"

3. Havalimanı işçilerinden daha önce tutuklanan Baran Kırğın, İstanbul Ataşehir Belediyesi binası önünde geçtiğimiz günlerde bedenini ateşe veren 41 yaşındaki işçi Ramazan Karabacak’ın durumuna dikkat çekti. Kırğın, 3. Havalimanı'nda koşullarının hala düzeltilmediğini, aksine işçilerin daha büyük bir söyledi.

Yaptığı kısa konuşmasının ardından basın metnini okuyan Kırğın, 14 Eylül’de 3. Havalimanı işçilerinin kötü çalışma koşullarının protesto ettikleri için gözaltına alındığını hatırlattı. Bu tutuklamaları protesto etmek için 15 Eylül’de İnşaat İşçileri Sendikası ve Devrimci Yapı İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla Kadıköy’de yapılmak istenen basın açıklamasına polisin saldırdığını hatırlatan Kırğın, 27 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınıp serbest bırakılan 27 kişiden 26’sına dava açıldığını aktaran Kırğın, ilk duruşmanın yarın Kartal Adliyesi’nde  görüleceğini söyledi. "İsyanımızı ve Örgütlülüğümüzü Büyüterek Kazanacağız!" Kırğın sözlerini "3. Havalimanı Şantiyesi’nde yaşanan isyanı bastırmak ve işçilerin birliğini kırmak için, binlerce işçiyi ve onların temsilcisi sendika yöneticilerine şantiyede ve gözaltında insanlık dışı uygulamalarla yılgınlık ve korku ortamı yaratmak istediler.Sermaye ve onun temsilcileri bunu dün de başaramadı bugün de başaramayacak. Bulunduğumuz her yerde insani haklı taleplerimiz için isyanmızı ve örgütlülüğümüzü büyüterek ve insanca çalışma, insana yaraşır yaşam haklarımızı alarak göstereceğiz. İnanıyoruz biz kazanacağız.

 

Duruşmaya Katılım Çağrısı

Görülecek olan duruşmaya katılım çağrısında bulunan Kırğın “3. Havalimanı’ndaki kölece çalışma koşullarına karşı isyan eden işçilerin öfkesini ve onlara destek verenlerin dayanışma tutumunu saldırıyla dizginlemeye çalışan devlet ve İGA patronları o isyandan sonra suçlarını da üstlenerek, ‘İşçiler haklıydı, koşulları düzelteceğiz’ açıklamaları yaptılar. Fakat değişen bir şey olmadığını işçilerin sendikalara aktardığı bilgilerden biliyoruz. Jandarma ve polisler ile beraber çalışmaya zorlanan işçiler gördükleri psikolojik baskıyı sendikalara ileterek haberleştirdiler” diyerek havalimanı şantiyesindeki durumu aktardı.

 

"Yetkililerin İş Cinayeti Açıklamaları Tutarsız"

İş cinayetlerinin de devam ettiğini vurgulayan Kırğın, “Yabancı uyruklu bir işçinin cansız bedeni rögar içinde bulundu. Yetkililerden hiçbir açıklama gelmedi. Dahası bu şantiyede kaç işçinin öldüğü konusunda o kadar büyük bir duyarsızlık vardı ki, devlet kurumları bile birbirinden farklı rakamlar verdiler. Çalışma Bakanlığı 30 işçinin öldüğünü söylerken, CİMER bu sayının 52 olduğunu söyledi.  İşçiler ise bu sayının çok daha fazla olduğunu söylemeye devam etti. Şantiyedeki hiçbir koşul düzelmezken işçilerin çektiği, kötü yemeklerin ve içi yosun tutmuş sebillerin fotoğrafları kamuoyunun gündemine oturdu” diyerek düzeltildiği iddia edilen çalışma koşullarının çok daha kötü olduğunu aktardı.

Kırğın, 3.Havalimanı’ndaki kötü çalışma koşullarına değinerek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 

"Her İlde İnşaat İşçilerinin Eylemleri Var"

İnşaat İşçileri Sendikası Basın Sözcüsü Uğur Karadaş, “İnşaat alanında çalışan işçilerin sorunlarının her yerde aynı olduğunu vurgulayarak   “Her ilde inşaat işçilerin irili ufaklı eylemleri var ve bunlar devam ediyor. Yaşanan krizin en ağırını inşaat işçileri yaşıyor. Hepimize çok iş düşüyor. Bu mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor” dedi.

 

"Yargılayan Taraf Yine Biz Olacağız"

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Genel Başkanı Özgür Karabulut ise “Devletin tüm zulmüne rağmen inşaat işçileri direniyor” diyerek, işçilerin eylemlerine dikkat çekti. Devletin açıkça tavrını ortaya koyduğunu ve ‘Ben patronlardan yanayım’ dediğine dikkat çeken Karabulut, 3. Havalimanı’nda da, Okmeydanı SSK hastanesi'nde de, Ankara’daki TOKİ inşaatı işçilerinin eyleminde de bunun böyle olduğunu söyledi. 3. Havalimanı’ndaki çalışma koşullarında nelerin değiştiği yönünde soru yöneltilen Karabulut,  “Bir çok işçi işten çıkarıldı. Daha bugün bir arkadaşımız işten çıkarıldı. Havalimanına su bastığı görüntülerini gönderen işçileri bulmak için koğuşlara baskınlar yaptılar. 3 işçi Kürtçe müzik dinlediği için işten çıkarıldı ve haklarında dava açıldı. Baskı kurmaya devam ediyorlar. İnşaat işçileri de kendi yol yöntemleriyle sesini duyurmaya devam ediyor. İrili ufaklı eylemler devam ediyor. Eğer örgütlüğümüz güçlü olsa patronların tepelerine bineceğiz” dedi.

Kadıköy’de yapılan dayanışma eylemine yapılan polisin şiddetli saldırısına dikkat çeken Karabulut, devletin dayanışma eylemlerine dahi tahammüllünün olmadığını belirtti. Yarın görülecek duruşmaya çağrı yapan Karabulut, “Onlar arkadaşlarımızı değil, arkadaşlarımız bu süreci yargılayacaklar. Yargılayan taraf yine biz olacağız” dedi.

 

"Yargılama Olmaksızın Beraat Talep Edeceğiz"

Avukat Ekin Güneş Saygılı ise, işçilerin iki gerekçeyle yargılandıklarını söyleyerek, “Kanuna muhalefet ve kamu görevlisine direnme suçlarından yargılanıyorlar. Kararların keyfi bir şekilde alındığını geçmişten biliyoruz. Yarınki duruşmada öncelikli talebimiz ifadeler alınmadan işçi arkadaşlarımızın beraat etmesi olacak” dedi.