< İstanbul Sendikaları Şubeler Platformu Kuruldu

İstanbul Sendikaları Şubeler Platformu, bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yapılan basın açıklamasıyla kuruluşunu deklara etti. Türk-İş, DİSK ve Hak-İş Konfederasyonlarına bağlı sendikaların İstanbul'da bulunan şubelerinin bir araya gelerek oluşturdukları platform bileşenleri olarak "Kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine karşı İstanbul'da bulunan işçi sendikaları olarak örgütlenmemizi güçlendirerek birlikte mücadele edeceğiz" denildi.

İSTANBUL - Türk-İş, DİSK, Hak-İş Konfederasyonlarına sendikaların İstanbul'da bulunan şubelerinin yaptıkları görüşmeler sonucunda bir araya gelerek oluşturdukları İstanbul Sendikaları Şubeler Platformu bugün Bakırköy ÖzgürlükMeydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla kuruluşunu deklare etti.

Platform bileşenlerinden Türk-İş'e bağlı Deriteks Sendikası Avrupa Yakası Temsilciliği'nden Veysel Ulaş Arslan, "Sermayenin patronların işçi sınıfının kazanımlarına yönelik saldırıları hız kesmeden devam ediyor, işyelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri neredeyse yok denecek kadar az, kıdem tazminatının kaldırılması her sene yeniden önümüze çıkarılıyor, sendikalı işçi sayısı gittikçe düşüyor, yapılan baskılar nedeniyle işçilerin örgütlenmesi engelleniyor. Nerede hak gaspına karşı bir mücadele varsa sermaye ve polisin saldırısıyla karşılaşıyor. 3. Havalimanı'nda haklı taleplerle iş bırakma eylemi yapan inşaat işçileri ve sendika yöneticileri tutuklandı ve iki aydan fazla tutukla kaldı ve dün yapılan mahkeme sonrasında özgürlüklerine kavuştu. İnşaat işçilerinin 3. Havalimanı'nda dile getirdikleri talepler tüm işçi sınıfının insanca çalışma ve yaşam için sağlanması gereken en temel şartlardı. Fakat bu talepleri dile getirdikleri için tutuklandılar. İnşaat işçisi arkadaşlarımızın dün görülen mahkeme sonrası özgürlüklerine kavuşmalarının, onların tutuklanmasının ardından oluşturulan 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu'nun oluşturulması ve gösterdikleri sınıf dayanışmasının da önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İstanbul Sendikaları Platformu bileşenleri bu konuşma üzerine "İnşaat İşçisi YalnızDeğildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları attı.

Arslan, inşaat işçileri gibi tüm iş kollarında işçilerin hak gasplarıyla karşılaştıklarını ve bu nedenle üç ayrı konfederasyondan sendikaların, örgütlü ve güçlü bir sınıf mücadelesi yürütmek amacıyla bir araya gelerek İstanbul Sendikaları Şubeler Platformu'nu oluşturduklarını belirtti.

Platform adına basın açıklamasını ise Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir okudu.

"Türkiye işçi sınıfı temel hak ve özgürlükleri bakımından en fazla saldırıların ve hak kayıplarının yaşandığı günlerden geçmektedir. Tarih Dünyada olduğu gibi ülkemiz de de işçi sınıfının hakları için birlik olduğun da kendi haklarına dönük saldırıları püskürttüğünün örnekleri ile doludur. Ne zaman ki birliğini kaybetmiş ve sendikal mevzileri dağılmışsa o zaman haklarına sahip çıkamamıştır" diyerek sözlerine başlayan Özdemir, bu saldırılara karşı birlik olma ve sorumlulukları yerine getirme günü olduğunu belirtti.

İşçi sınıfının önemli kazanımlarından olan kıdem tazminatı hakkının patronlar tarafından gasp edilmek istendiğini, ekonomik krizin gerekçe gösterilerek pek çok şirketin konkortado ilan ederek işçileri tazminatlarını dahi ödemeden işten çıkardığını, ücretlerin enflasyon karşısında hızla eridiğini fakat devletin buna kulaklarını tıkadığını ifade eden Özdemir, "krizin sonuçları yükü işçi ve emekçilere yüklenmektedir. Hak isteyen işçilerin üzerinde baskı kurulmaktadır. 3. Havalimanı işçileri sadece meşru haklarını istedikleri için yüzlercesi gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı, dün gece serbest bırakıldılar. Ülkenin farklı yerlerinde bireysel veya örgütlü onlarca direnişler yaşanmaktadır. Flormar işçilerinin çadır kurmaları yasaklanmış, Tariş işçileri işten atılan arkadaşlarına sahip çıkmak istedikleri için göz adlına alınmışlardır. Yakın tarihimiz de görmediğimiz kadar gözaltılar ve baskı uygulamaları yaşanmaktadır. En temel insani hak mücadelelerine verilen bu yanıt gözdağından başka bir şey ifade etmemektedir. Bizlere hiçbir hak talep etmeyin, ederseniz sonunuz budur mesajı verilmeye çalışılmaktadır" dedi.

Diğer yandan her ay onlarca işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin yaralandığını ve iş göremez, yaşamını sürdüremez hale geldiğini vurgulayan Özdemir, işçilerin kadroya alınacağı söylemlerine rağmen taşeron çalışma daha da yaygınlaştırılırken, KHK ile de bir çok emekçinin işsiz bırakıldığını belirtti.

EYT'lilerin taleplerinin göz ardı edildiğini, asgari ücretin arttırılması talebinin karşılanmadığını emekçilerin açlık, yoksulluk ve sefalete mahkum edildiğini söyleyen Özdemir, taşeron çalışmanın kesinlikle yasaklanması, emeklilik yasasının yendinen düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Tüm bu saldırılara karşı Türk-İş, DİSK ve Hak-İş konfederasyonlarına bağlı işçi sendikaları şubeleri olarak bir araya gelmeyi 'Birlikte Daha Güçlüyüz' söylemini hayata geçirmeye hedeflediklerini ve emeğin başkenti İstanbul'da işçi sendikaları şubeler platformunu kurmak için adım attıklarını söyleyen Özdemir "Bu adım işçi sınıfının içerisinde yükselen birlikte mücadele talebine bir katkı sunmak için atılan bir adımdır. Bizler; bugün burada bir arada olan işçi sendikaları olarak aramızda bulunmayan veya bulunamayan sendikalarımıza da çağrıda bulunuyoruz gelin bu birliğimizi büyütelim ve İstanbul’dan işçi sınıfının birlikte mücadele etme talebini güçlendirelim" diyerek diğer sendikaların da bu mücadelede bir arada olması için çağrıda bulundu.

İşçiler basın açıklaması sırasında sık sık "Kıdem Hakkkımız Gaspedilemez", "Taşeron Çalışma Yasaklansın", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz", "Sendika Haktır Engellenemez" sloganları attı. Ayrıca Flormar, Tariş ve eylemini sürdüren tüm işçiler de sloganlar atılarak selamlandı.

İstanbul Sendikaları Şubeler Platformu Girişimi içinde yer alan sendikalar ise

DERİTEKS İstanbul Şubesi (TÜRK-İŞ), LİMAN-İŞ İstanbul Bölge Başkanlığı (HAK-İŞ), GIDA-İŞ İstanbul Temsilciliği (DİSK), BELEDİYE-İŞ 1 Nolu Şube (TÜRK-İŞ), BELEDİYE-İŞ 2 Nolu Şube (TÜRK-İŞ), CAM KERAMİK-İŞ İstanbul Temsilciliği (DİSK), HARB-İŞ İstanbul Şubesi (TÜRK-İŞ), TGS-İstanbul Şube (TÜRK-İŞ), TEKGIDA –İŞ İst. Avrupa Yakası Şubesi (TÜRK-İŞ), TÜMTİS 1 Nolu Şube (TÜRK-İŞ), ÇİMSE –İŞ İst. Avrupa Yakası Şubesi (TÜRK-İŞ),