Hukukçular Tariş İşçileri İçin Soruyor

ÇHD İzmir Şubesi, eyleme çıkan ve gözaltına alınan Tariş işçileri için bir açıklama yayınlayarak “Devlet Anayasayı İlga Eder Mi?” diye sordu.

Hukukçuların açıklaması şöyle:

“Devlet Anayasayı İlga Eder Mi?

Bir soru ile başlamak istemezdik, lakin koşullar müsait diye düşündük. O yüzden meramımızı başa koyalım istedik.

Hafıza-i beşer nisyan ile malûldür. Yani "insan unutur" derler hep. Unutur tabii insan ve unutmak da gereklidir kimi zaman. Bu hep kötü değildir. Hep iyi de değildir. Tehlike, unutmaya meyil ettiğimiz anlara dair seçimlerimizdedir.

Bu toprakların üzerinde işçilerin ve patronların uzun bir mücadele tarihi var. Toplumsal hafıza bunu unutmaz, unutmuyor. İşte bunlardan biri de TARİŞ İşçileridir.

Örgütlenme sürecini yaklaşık 5 ay önce Tek Gıda İş Sendikası'na üye olarak tamamlayan, İzmir Çiğli’de kurulu bulunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikasında, Sendika üyesi 7 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmalar üzerine tüm işçiler, servislere binmeyerek fabrikaya kapandı ve içeride eyleme başladı.

İşten atmalara karşı fabrikada direnişe geçen üye yüzlerce Tariş işçisi ve sendika yöneticileri çevik kuvvet tarafından gözaltına alındılar.

İşçilere 2911 sayılı Yasaya muhalefet, işyeri ve konut işgali, iş ve çalışma hürriyetini ihlal suçları isnat olundu.

Kiminin kıdemi 7 yıl, kimisinin kıdemi 21 yıl olan işçiler tartaklanarak karakola götürüldüler. Zira iyi bir korkutulmaya ihtiyaçları vardı. Sadece polis şeditliği ile değil toplumsal ucube ilan edilerek bir de.

ÇHD İzmir Şubesi olarak gözaltındaki işçilerin yanında idik. Onlardaki coşku sabaha kadar süren gözaltı işlemlerine rağmen hiç azalmadı. Kimisi "Onlara ikinci Tariş'i yaşattık " diyordu, kimisi "Bizi internette duyan oldu mu?" diye soruyordu.

Sendika anayasal bir hak. Ama devletin ve cebinde para şakırdatan patronların istediği sınırlarda... Gerçek suçlu kim bariz aslında, gerçek kanunsuz, gerçek sömürücü!

Hafıza-i beşer hatırlamak ile de malûl olamaz mı? Bizce olur. Toplumsal mücadele yara izi gibidir. Kabuğunun altında kaynar durur.

Bugün 3. Havalimanı İşçileri, Flormar İşçileri, Cargill İşçileri, Metro Market İşçileri kaynayıp duruyor.

İzmir için de Tariş işçileri şimdi o tarihsel günlerine selam veriyor. Gültepe ve Güzeltepe gibi emekçi mahallelerinin eski Tariş Direnişi günlerini hatırlayın diyor. Tariş bizim kolektif hafızamız!

Ekonomik bir yıkım yaşanırken fakirin daha fakir, zenginin daha da zengin olduğunu biliyoruz. Hafıza-i beşer hep unutmaz ya. Bu koşullarda her kesime faşizmin azgınca saldıracağı açık.

İşte tüm bu saldırılara karşı biz de sırada, sıramızda, omuz başınızdayız.

Sözü çok uzattık lakin, demeden edemeyeceğiz;

‘Şelaleye / Düşmüştür / Zeytinin dalı; / Celaliyim / Celalisin / Celali.’ Tariş İşçileri Yalnız Değildir!”