< "Tutuklanan İşçiler Serbest Bırakılsın Talepler Kabul Edilsin"

İnşaat işçileri sendikaları ortak açıklama yaparak 3'üncü Havalimanı'nda tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması ve havalimanı işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi için kampanya başlattı. Sendikalar tutuklu işçilerin serbest bırakılması ve havalimanındaki çalışma koşullarının düzeltilmesine ilişkin taleplerin kabul edilmesinin güçlü bir dayanışmayla sağlanabileceğini vurguladı.

İSTANBUL -DİSK'e Bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası, İnşaat İşçileri Sendikası, İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası ortak bir açıklama yaparak 3'üncü Havalimanı'nda iş bırakma eylemi sonrası tutuklanan 27 işçinin serbest bırakılmasını ve havalimanındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesine ilişkin taleplerin kabul edilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

DİSK Genel Merkezi'nde bugün (28 Eylül) saat 13.00'de yapılan basın toplantısında salona "Tutuklanan işçiler ve sendikacılar serbest bırakılsın. İşçilerin tüm talepleri kabul edilsin. Köle değiliz" yazılı pankart asıldı.

 

İnşaat İşçileri Tüm Şantiyelerde Kölelik Koşullarında Çalışıyor

14 Eylül’de 36 bin inşaat işçisinin çalıştığı 3'üncü Havalimanı'nda iş bırakma eyleminden sonra yaşananlara değinen İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan uzun zamandır biriken pek çok sorunun bulunduğunu, bu taleplerin sık sık dile getirildiğini ve eylemler yapıldığını aktardı. 3'üncü Havalimanı'nda eylemler yapıldığında taleplerin kabul edileceği yönünde sözler verildiğini fakat hiç bir iyileştirmenin olmadığını belirten Öztutan, diğer yandan işçilerle toplumun bağnıın koparılmaya çalışıldığını söyledi. İnşaat işçilerinin tüm şantiyelerde kölelik koşullarında çalıştıklarına dikkat çeken Öztutan, havalimanındaki eylemin tüm toplumun dikkatini çektiğini ve pek çok işçinin de sesi olduğunu, bu nedenle çok değerli olduğunu belirtti.

İnşaat işçilerinin seslerinin duyulmaması için ciddi bir çaba harcandığına da değinen Öztutan "Bir tarafta medyaları ve çalışanları, bir yanda reklam veren patronları özellikle inşaat patronları var. Tüm bunlar karşısında bizler de bir güç oluşturmak zorundayız" dedi.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kadir Kurt ise, bir süredir üç sendikanın birlikte çalışma yürüttüklerini özellikle 3'üncü Havalimanı şantiyesinde bunun daha iyi sağlanmaya çalışıldığını ifade ederek “Bu süreci birlikte göğüslemek için bir çalışma yürütmeye başladık. Sadece bu üç sendika ile değil her kurumla bu süreci göğüslemek istiyoruz. 3. Havalimanı işçileri işçi sınıfının tamamına bir ses ve çığlık verdiler. Bu başka fabrikalara da örnek olacak. Tutuklanan arkadaşlarımızla desteğimizi de sürdüreceğiz” dedi.

 

"Arkadaşlarımız Serbest Bırakılsın!"

Kurumlar adına ortak basın metnini ise Dev –Yapı İnşaat Yol Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir okudu. Demir, 3. Havalimanı’nda iş cinayetlerine, kölece çalışmaya, insanlık dışı barınma-beslenme-ulaşım koşullarına karşı 600’den fazla arkadaşlarının gözaltına alındığını hatırlatan Demir, “Bu arkadaşlarımız günlerce gözaltında tutuldu, şiddete, baskı ve sindirme yöntemlerine maruz kaldıktan sonra önemli bir kısmı serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkarılan ve aralarında dört İnşaat-İş yöneticisinin de bulunduğu 24 işçi arkadaşımız tutuklanarak önce Metris Cezaevi’ne oradan da Silivri’ye götürüldü. Son derece haklı ve meşru talepler için direnme haklarını kullanan arkadaşlarımız özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar. Onlarla birlikte aileleri de mağdur edildi” diyerek gelişen süreci aktardı.

 

Sendikalar olarak, işçi arkadaşlarının tutuklanmasını ve işçilerin haklı talepleri ile örgütlenme hakkına yapılmış bir saldırı olarak gördüklerini dile getiren Demir, tutuklanan arkadaşlarının derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

 

İnşaat İşçileriyle Dayanışma Çağrısı

 “3. Havalimanında inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3. Havalimanında asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz" diyen Demir başta sendikalar olmak üzere emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınları, meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırdı.

Tutuklanan 27 işçinin serbest bırakılması ve havalimanındaki çalışma şartlarının düzeltilmesine ilişkin taleplerin kabul edilebilmesi için kurumlardan da bu taleplere destek olmaları için imza istediklerini belirten sendikalar bu konuda ilk desteği veren kurumlara teşekkür ederek şu ana kadar katılan kurumları açıkladı.

Sendikalar bu konuda mücadeleyi güçlendirebilmek ve bir yol haritası çıkarabilmek üzere demokratik kitle örgütleriyle bir araya geleceklerini belirttiler.

 

Şimdiye kadar imzacı olan kurumların isimleri ise şöyle:

 DİSK, KESK,TMMOB, TTB, Gıda-İş, Limter-İş, Sine-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası, Genç İşçi Derneği, Emekçiler Derneği, Alınteri, Adalar Demokrasi Meclisi, Birleşik Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi, Demokrasi İçin Birlik, Devrimci Anarşist Faaliyet, Devrimci Hareket, Diyalog Grubu, Emekçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisleri, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Demokrat Gençlik, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yurttaş Girişimi, 78’liler Girişimi.”