BBS Metal’de Sendika Düşmanlığı,12 İşçi İşten Atıldı

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde Bulunan BBS Metal, sendikalı olan işçileri işten attı. İşçiler sendikalı olmak anayasal bir haktır diyerek fabrika önünde 3 gündür eylemde.  

KOCAELİ - Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan BBS Metal, ağır çalışma koşullarına karşı DİSK Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldular. Elektrik panoları üretilen BBS Metal’de kısa sürede çoğunluğu sağlayan işçiler, sendikal yetki için başvuruda bulundu ve kısa zaman önce sendikanın yetki belgesi geldi. Fakat örgütlü işçiye tahammül edemeyen BBS Metal patronu 12 işçiyi işten attı. 

BBS Metal’de işçilerin işten atıldıklarını öğrenen Mücadele Birliği Platformu ve Devrimci Öğrenci Birliği, işçileri eylemin 3’üncü gününde ziyaret etti.  

Birleşik Metal İş Sendikası Gebze Şubesi Örgütlenme Uzmanı Nihat Akyol, işçilerin kısa sürede fabrikada çoğunluğu sağladığını ve sendikanın yetki belgesi aldığını ardından da işçiler üzerinde korkunç bir baskının başladığını aktardı. İşçilerin sendikalı olmaktaki kararlılıklarını gören BBS Metal patronunun eski bir subayı ve yanında iki kişiyi başlarına getirerek işçilerin sürekli gözetimde tutularak sendikadan istifaya zorlandıklarını belirten Akyol, “İşçi arkadaşlarımızın sendikal örgütlenmedeki kararlılıklarını gören patron ve adamları bu kez tacizlere hakaretlere, 'performans düşüklüğü’ bahanesiyle tutanaklar tutmaya başladılar. Sorgu odalarına çekmeler ve tehditlerle geçen bir süreç yaşadık. İçeride baskı devam ederken 12 arkadaşımız da 3 gün önce performansları düşük olduğu gibi bir gerekçeyle işten atıldı” dedi. 

İşten atılan işçilerin çoğunun 10-14 yıldır çalışan işçiler olduklarını en az çalışanın 7 yıldır BBS Metal işçisi olduğun vurgulayan Akyol, “Bu fabrikaya yıllarını vermiş arkadaşlarımız, haklarında tek bir şikayet tek bir uyarı olmayan, BBS Metal’i bugünkü durumuna getiren arkadaşlarımız, patronun örgütlü işçiye tahammülsüzlüğü nedeniyle bugün işyeri önünde eylemde” diyerek sendikalı işçiye tahammülsüzlüğü dile getiriyor. 

Sendikalı olmanın en doğal hak olduğunu fakat artık Türkiye’de sendikalı olmanın bir suç unsuru sayıldığını sendikalı işçinin ise suçlu sayıldığı bir süreç yaşandığını ve sendika olarak işçilerin işlerine dönebilmeleri için mücadele edeceklerini belirtti. 

BBS Metal’in Bakır Atölyesi’nde çalışan ve 11 yıllık işçi olan Şeref Altanoğulları ise “Yıllardır bu fabrikadayım, iyi günlerimiz de oldu zor günlerimiz de oldu. Yeri geldi hafta sonu mesailerine, yılbaşı mesailerine kaldık. Yeri geldi ücret zammı bekledik. Ama işimizi en iyi şekilde yaptık. Bir aile gibiydik. Öyle deniyordu daha doğrusu. Ama ne zaman ki sendikalı olduk, performansı düşük işçiler olduk” diyerek durumu özetliyor.   

Yazın işler yoğun olduğu için hiç izin kullanamadıklarını, kışın izin kullandıklarını, bayram, tatil demeden çalıştıklarını ama yıl başlarında ücret zammı ve izin için patronla görüşmeye gittikklerinde kendilerine kapının gösterildiğini belriten Altanoğulları, “Baktık böyle olmayacak, sendikalı olmaya karar verdik. Fakat durum bu, 13-14 senedir çalışan arkadaşlarımız var. Onlarla birlikte şimde kapının önündeyiz. Sendikalı olarak işlerimize geri dönmek için mücadele edeceğiz” dedi.  

BBS Metal İşçileri mesai bitiminde vardiya değişimi yapacak arkadaşlarını karşılamaya hazırlanırken Flormar işçileri desteğe geliyor. “Yaşasın Sınıf Dayanımşması”, “BBS Metal İşçisi Yalnız Değildir”, “Flormar İşçisi Yalnız Değildir” sloganları atılarak selamlaşıp tanışıyorlar.  

Flormar işçileri ve BBS Metal İşçileri, yakın yerlerde olmaları nedeniyle sık sık bir araya gelerek mücadeleyi büyütmeyi hedefliyor.