< Şantiyelerde Sağlıklı Beslenme Ve Barınma Lütuf Değil, En Temel Ve İnsani Haktır

İnşaat İş Sendikası, bir çok kez eylem yaptıkları İstanbul Seyrantepe’deki Eroğlu Skyland şantiyesindeki barınma ve beslenme sorunlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Skyland işçileri geçtiğimiz haftalarda, şantiyede çıkan yemeklerin düzeltilmesi için 700 işçinin katılımıyla yemekhane boykotu yapmış, kısa süre de olsa yemeklerin düzelmesini sağlamışlardı.

Eksi 5. katta yerin altında yapılan koğuşların havalandırmaları çalışmadığı için haddinden yüksek nem oranı ve sağlıksız-hijyenden uzak barınma koşullarında birçok böceğin ürediğini, bunların işçilerin vücutlarında yaralar oluşturacak kadar ciddi sorunlara yol açtığını fotoğraflarla gösteren işçiler, neredeyse her gün bir işçinin bu yüzden hastaneye gitmek zorunda kaldığını anlatıyorlar.

Koğuşlarda çok eski ve kokan yataklarda yatmaya zorlandıklarını söyleyen işçiler, yeni yatak istediklerinde yöneticilerin “hesaplarından 120 lira keserek yeni yatak verebileceklerini” söylediklerini aktarıyorlar.

Skyland yöneticileri ile bu koşulların düzeltilmesi için görüşen sendika, gerekirse her tür eylemi yapacaklarını söylemişti. Yönetim de buna karşılık işçileri bir an önce 15. kata taşıyarak yeni yataklar temin edeceği sözünü verdi. Ancak hiçbir gelişme olmadı.

Kaldıkları -5.katta havalandırmanın olmadığını, tavanın mantar bağladığını söyleyen işçiler, “Bizi hayvan yerine koyuyorlar resmen!.. Bu sorunları görmezden geldikleri apaçık ortadadır. Eğer buna çözüm bulmazlarsa yatakları ateşe verip eyleme başlarız” diyor.

Ekmek parası kazanabilmek için kapitalist emek sürecinde kıvranan biz inşaat işçilerinin tek sorunu emeğinin karşılığında para kazanması değildir. Aynı zamanda bu emeğin bir de sağlık ve barınma kısmı vardır” diyen İnşaat İş Sendikası, “Saatlerce sıcak, soğuk demeden çalıştığımız inşaatlarda bir de yemeklerin soğuk olmasını, hijyensiz şartlarda üretilmesini, bayat-küflü yemekler yemeyi, yetersiz kapasitesi olan ve dakikalarca yemek yiyebilmek için sıra beklemeyi, yediği yemekten zehirlenmeyi istemiyoruz. (…)

Havasız, penceresiz, kapısız, hem depo hem yatakhane olarak kullanılan koğuşlar patronun işçiyi depoda kullandığı malzemeden ayırt etmediğinin bir göstergesi gibi. Sıcak suyu olmayan hijyen koşullarının berbat halde olduğu hastalık saçan yetersiz duş ve tuvaletler ki ülkemiz koşullarında bunlara bile ulaşamayan işçiler vardır” diyor açıklamasında.

İnşaat İşçileri Sendikası olarak daha önce de belirttik: Şantiyelerde sağlıklı beslenme ve barınma bir lütuf değil, en temel ve insani hakkımızdır. Bunun için gerekli her şeyi yapmaya hazırız!” diyen İnşaat İş, tüm inşaat işçilerinin çalışma koşullarının devletten ya da patronlardan merhamet bekleyerek değil, örgütlü mücadele ile çözüleceğini vurguluyor.