< İşten Atma, Rotasyon, Baskı ve Hukuksuzluğu Yıkadı...

İstanbul Üniversitesi Çapa, Cerrahpaşa ve Yedikule Hastanesi'nden sağlık işçileri işten atmalara, rotasyona, yaşadıkları baskılara, hak gasplarına ve yolsuzluklara karşı basın açıklaması yaparak, işten atılanların mahkeme kararlarına rağmen işe iade edilmemesine tepki göstererek tüm bu haksızlıklara hukuksuzluklara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık işçileri Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaseni, Yedikule Göğüs Hastalıkları hastanesi işçilerinin yaşadıkları rotasyonlara, işten atmaları mahkeme kararlarına rağmen işe iadelerin yapılmamasını, hastanelerde yapılan yolsuzlukları protesto ettiler.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yemekten zehirlenme olayının yaşanması üzerine "Yemeklerde bakteri mi var? Araştırılsın" diyen ve sahte 'temiz' raporu verildiğini belgeleyen Cemal Bilgin Eylül 2016'da işten atılmıştı. Mahkeme tarafından işe iadesine karar verilen Bilgin halen işbaşı yaptırılmadı.

Bunun yanında hastanelerde işçilerin sürekli olarak görev yerleri değiştiriliyor. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan sağlık işçilerinden İsmet Çeçe bir yıl kadar önce Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderilmişti. Fakat burada da sık sık birimler arasında görev yeri değiştirilen Çeçe 'Neden yerim değiştirildi, hakkımda bir şikayet, tutanak yok" diye sorduğunda yetkililerin "Ben öyle istedim" şeklinde cevaplar vererek keyfi sürgünler yapıldığını belirtiyor.

Basın açıklamasında konuşan Cemal Bilgin, Çapa Hastanesi'nde yaşanan yemekte bakteri bulunması nedeniyle zehirlenme yaşandığını ve bunu belgelediği için işten atıldığını hatırlattı. Bunun üzerine işe iade davası açtığını ve kazandığını buna rağmen işe geri alınmadığını belirtti.

Hastanelerde sağlık işçilerin sürekli tehdit ve baskı altında olduğu ve muhalif olan işçilerin bölümler arasında ve hastaneler arasında sürekli sürgün edildiğini söyledi.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde et yolsuzluğu yapıldığını da aktaran Cemal Bilgin, yaşanan olay üzerine hastane ve üniversite yetkilileri hiçbir girişimde bulunmazken polis çağırarak durumu tespit ettirdiğini, fakat kendisi hakkında davalar açıldığını ifade etti.

Yıllarca hastanede çalıştığını hakkında tek bir şikayet, tek bir tutunak olmamasına rağmen ne zaman ki, hak arayamaya başladığını ve rotasyona uğrayıp hakkında 20'den fazla dava açıldığını belirtti.

Elinde "İşsizlik Krizi", ,"Ekonomi Krizi". "Yolsuzluk Krizi", "Hukuk Krizi" yazılı kağıtlar bulunan Bilgin, "Sürekli kriz var deniyor evet kriz var. Ama nasıl krizler işte bunlar işsizlik krizi, ekonomi krizi, yolsuzluk krizi var ve tabiii hukuk krizi var çünkü tüm bu ekonomik zorluklara rağmen sürekli biz işçiler mağdur ediliyoruz. İşçiler daha yoksullaşıyor işten atılıyor. Burada hukuk krizi var çünkü hiçbir haksızlığa, yolsuzluğa karşı hukuk işlemiyor" dedi. Elindeki"Sınıfsal Mücadele" yazan dövizi gösteren Bilgin "Tüm bu krizleri tek bir şey çözebilir o da sınıfsal mücadeledir arkadaşlar" dedi.

Elinde işe iadesine ilişkin kararlar olmasına rağmen işe alınmadığını, yolsuzlukları ispatlayan belgeler olmasına rağmen asıl yetkili olanların yargılanmadığını, fakat kendisi hakkında davalar açıldığını vurgulayan Cemal Bilgin, "Sağlık işçileri olarak her zaman haklarımız için ve onurlu bir yaşam sürdürebilmek için mücadele ettik, yalnız kendimizi için değil, hastanede hastaların ve hasta yakınlarının yaşadıkları haksızlıklara, yolsuzluklara karşı da mücadele ettik.Tüm bu haksızlıkları, yolsuzlukları ancak işçilerin sınıf mücadelesi ortadan kaldırabilir" dedi.

Cemal Bilgin yaşanan işten atmalar, rotasyonlar, baskılar, yolsuzkluklar gibi hukuksuzlukların bir an önce ortadan kalkması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Bilgin içine temizlik malzemeleri eklenmiş bir kova su ve fırçayı alarak "Şimdi temsilen hastanelerdeki her türlü hukuksuzluğu, haksızlığı, pisliği temizlimek için tabelayı yıkıyoruz. Buradaki tüm hukuksuzlukları da işçiler olarak mücadeleyle söküp atacağız" dedi.

Cemal Bilgin son olarak taleplerini "İşe iademin bir an önce gerçekleşmesi Hastane içi ve hastaneler arası rotasyonların son bularak arkadaşlarımızın görev yerlerine dönmesi; Yolsuzluklara ilişkin üniversitedeki ve hastanedeki yetkililerin yargılanması; Gaspedilen haklarımızın ödenmesini talep ediyorum. Bizler yıllarca hastanelerde hizmet veren işçiler olarak tüm bunlara karşı mücadele edeceğiz ve burada olacağız" diyerek sonlandırdı.

Açıklama işçilere destek için gelen çeşitli demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden emek dostlarının destek veren konuşmalarıyla sona erdi.