< “Yerli Ve Milli” İşcinayetleri

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ‘Yerli ve milli’ işçi sağlığı politikasının tablosunu açıkladı, Temmuz ayında en az 195 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

“Elimize yeni ulaşan bilgiler ışığında Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 188, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 150 işçi ve Temmuz ayında en az 195 olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk yedi ayında en az 1103 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…” diyen İSİG, 195 emekçinin 156’sının ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğunu; ölenlerin 8’inin kadın işçi, 187’sinin erkek işçi olduğunu; 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 7 çocuk işçinin can verdiğini, bu 195 işçinin 16’sının mülteci olduğunu söyledi.

Ölümlerin en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal, enerji ve gıda işkollarında gerçekleştiği açıklamada, en fazla ölüm nedeni ise yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük. Ölenlerin sadece 4’ü sendikalı işçi, 191 işçi ise sendikasız olduğu vurgulandı.

Açıklanmanın önemli bir bölümü de, Sirkeci PTT restorasyonunda hayatını kaybeden 23 yaşındaki restoratör Dilek Dayar’a ayrıldı. Karacan Grup gibi ünlü, başarılı bir restorasyon firmasının üstlendiği bu tarihi binanın restorasyonunun bir kısmının Dilek Dayar’ın çalıştığı taşeron firmaya verildiği hatırlatılan açıklamada, “İki başarılı şirket, dikkatsiz bir çalışan ve bir istenmeyen olay; talihsiz bir kaza” diye adlandırılan olayın “iş cinayeti”nden başka bir şey olmadığı söylendi.