SES’li sağlık emekçileri, Meclis’e sunulan Torba Yasa’ya fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) ve çalışırken/emeklilikte insan onuruna yakışır ücret taleplerini karşılamaktan uzak olması nedeniyle itiraz etti. SES’liler Ankara, İstanbul, Van ve Diyarbakır başta olmak üzere ülke genelinde yaptıkları açıklamalarla Torba Yasa’ya dönük tepkilerini gösterip, taleplerini dile getirdiler.
Okunan ortak basın metninde, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak temel taleplerinin başında fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) ve çalışırken/emeklilikte insan onuruna yakışır ücret talepleri olduğunu söyleyerek bu taleplerini bugüne kadar kararlı ve ısrarlı bir şekilde savundukları söylendi.
Mücadeleleri sonucu eksik de olsa fiili hizmet süresi zammının torba yasaya dahil edildiğini söyleyen emekçiler, özlük haklarının böyle torba yasalara sığmayacağını vurgulayarak bu düzenlemelerin taleplerini karşılamadığını söyledi. Teklifin fiili hizmet süresi zammının sadece sağlık personelini kapsadığı, sosyal hizmet personelinin yanı sıra genel idari hizmetler sınıfı ve teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının kapsam dışı bırakıldığını söylediler.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:
*Talebimiz; teklifin düzeltilebilmesi için öncelikle sağlık ve sosyal hizmet veren işyerlerinin kapsama alınması, bu işyerlerinde çalışan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının tamamının kapsama dahil edilmesi ve fiili hizmet süresinin de çalışma yeri ve yoğunluğuna bağlı olarak 180 ile 60 gün arasında düzenlenmesini ve fiili hizmetten yararlanmada “fiilen çalışma şartının” kaldırılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca düzenleme bu hali ile geçmişi kapsamadığı için geçmiş çalışma sürelerini de kapsamalıdır.
*Teklifin 4.maddesi ile 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu’na ek 84.madde eklenerek uzman ve uzman olmayan tabip ve diş tabiplerinin emekli aylıklarına ilave ödeme yapılacağı düzenlenmiştir. Talebimiz; bilindiği gibi sağlık ve sosyal hizmet bir ekip hizmeti olarak verilmektedir. Dolayısıyla bu hizmet kolunda çalışanlarla ilgili düzenleme yapılırken ekibin bir bütün olduğu göz önüne alınarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.
*Yine teklifin 5.maddesi ile uluslararası sağlık hizmeti kapsamında elde edilecek döner sermaye gelirinin dağıtılmasına adil ve eşit bir uygulama bulunmamaktadır. Talebimiz; her ne kadar sağlık turizmi anlayışına karşı olsak da adil bir döner sermaye dağıtımı için personele verilecek oranların yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
*Tüm bu önerilerimizle birlikte seçim öncesi vaat edilen, emekçilerin hakkı olan 3600 ek gösterge ile ilgili düzenlemenin yasada yer almasının yanı sıra her gün yaşadığımız sağlıkta şiddetin de artık siyasi iktidarın gündeminde olması ve buna ilişkin çözümler üretmesini ve yine sağlık emek ve meslek örgütlerinin hazırlayıp, Meclis’te grubu bulunan partilere ilettiği şiddet yasa tasarısı önerimizin de bu düzenlemelerle birlikte ele alınmasını istiyoruz.