< Ölenleri An, Yaşayanlar İçin Mücadele Et!

 

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, İstanbul Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu ile birlikte bir açıklama yaparak, “28 Nisan İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilsin” dedi.

“İşçiler ve kamu çalışanları, sanayide ve hizmet sektöründe çalışanlar, vasıfsız işçiler ve hekimler/mühendisler, okuma yazma bilmeyenler ve üniversite mezunları… Tüm emekçiler çalışırken sağlıklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Kayıplarımız bazen bel ağrısı, bazen parmaklarda uyuşma, bazen uzuv kaybı, bazen de canımız oluyor” denilen açıklamada Soma, Ermenek, Torunlar, Esenyurt AVM iş cinayetleri örnek gösterildi.

Açıklamada “Ülkemizde tespit edilebildiği kadarıyla her yıl en az 2 bin işçiyi yasalarda ‘iş kazası’ olarak tanımlanan ani gelişen olaylar sonucunda kaybediyoruz. Çok daha fazla işçi ise işyerlerindeki sağlıksız ortamlar ve çalışmalardan kaynaklanan ve gelişimi uzun zamana yayılan ‘meslek hastalıkları’, ‘işle ilgili hastalık’ olarak adlandırılan vakalarda kaybediyoruz. Bu vakaların çoğunluğu tespit edilmiyor. Mağdurlara ve ailelerine tazminat ödenmiyor. Sorumlular yargılanmıyor. Aynı çalışma ortamları ve yöntemleri devam ettiriliyor. Her yıl binlerce insan sağlığını ve yaşamını kaybetmeye devam ediyor.

Diğer yandan, sağlıksız ve güvensiz çalışmaya karşı mücadele yıllardır devam ediyor. Emekçilerin gerçek sendikaları, bilimi halkın yararına kullanmayı ilke edinen meslek odaları, iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları, akademisyenler, gazeteciler, hukukçular ve emekçiler yaşamı savunmaya devam ediyor” denildi.

28 Nisan gününün ilk olarak Kanada Kamu Çalışanları Sendikası tarafından “Yas Günü” olarak ilan edildiğini, ardından birçok ülkede “Yas Günü” olarak kabul edildiği söylenen açıklamada, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nun 2001 yılında 28 Nisan’ın “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” olarak ilan ettiği hatırlatıldı.

Açıklamayı yapan İSİG ve işçi sağlığı örgütleri “Ölenleri An, Yaşayanlar İçin Mücadele Et” ifadesinin İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü’nün temel sloganlarından birisi olduğunu söyleyerek, 28 Nisan tarihinin “İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü” ilan edilmesini talep etti.