< "Kadro Dediniz, İşimizden Ettiniz"

“Güvenlik Arşivi Soruşturması” gerekçesi ile işten atılan taşeron işçilere ilişkin bir haber de İzmir’den. Ege Üniversitesi'nde(EÜ) güvenlik soruşturmasını geçtikleri ve sınavlardan başarılı oldukları halde 450 işçi kadroya geçirilmeyerek işten çıkarıldı.

Bugün saat 10.30'da EÜ Rektörlüğü önünde "Güvenlik Soruşturması Dediniz, Bizi İşimizden Ettiniz", "Kadro Dediniz, İşimizden Ettiniz" pankartlarıyla toplanan 200 işçi, bir basın açıklaması yaptı. DİSK Genel İş İzmir 7 No’lu Şube'nin çağrısıyla yapılan eyleme, Birleşik Emek Koordinasyonu ve öğrenciler de destek verdi.

Genel-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu; Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı, İdari Mali İşler Daire Başkanlığı ve Diş Hekimliği Fakültesi'nde çalışan personelin yeniden iş başı yapana kadar, her sabah saat 08.00 ile 12.00 arasında Rektörlük önünde oturma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, kadro düzenlemesi sonrasında yüzbinlerce işçinin kadro haklarının gasp edildiğini ve binlerce işçinin de işinden edildiğini söyledi. Sarı, 2 Nisan itibari ile kadroya geçişlerin tamamlandığını, ancak sürecin başladığı ilk günden bugüne belirsizlik ve karmaşanın doğurduğu endişenin, işyerlerinde devam ettiğini belirtti.

Memiş Sarı, "Binlerce işçi, ikinci derece, hatta üçüncü derece yakınları ile ilişkilendirilerek güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işsiz bırakıldı. İşçiler, geçiş sürecinde sabıka kaydında veya arşiv araştırmasında sorun yaşamadığı halde ve bugüne kadar herhangi suçu bulunmamasına rağmen aile bireyleri veya akrabalarından hatta uzak akrabalarından herhangi bir kişi gerekçe gösterilerek işsiz bırakılmaktalar. Bu yaşananları hangi evrensel hukuka göre ya da Anayasa’nın hangi maddesine göre açıklayacaksınız? Açıklayamazsınız, çünkü hiç bir hukuk sisteminde böyle bir anlayış yok" diye konuştu.

Eylem sırasında, işçiler Rektörlük önünde bulunan yolu trafiğe kapatmak isteyince polis ekipleri, yolu açmaları için işçileri uyardı. Kısa süreli bir gerilimin ardından işçiler yolu yeniden açtı.

Eylem, yapılan açıklamaların ardından sona erdi.