< "Bu, Vatandaşı Savunmasız Bırakmaktadır!"

Avukatların Sesi İnisiyatifi Bakırköy Adliyesi önünde yaptığı açıklamayla Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince barolar tarafından görevlendirilen avukatlara Adalet Bakanlığı tarafından yapılan CMK ödemelerine ilişkin 2024 için ücretlere yüzde 58.4 oranında zam yapılmasına tepki gösterdi. Tarifeye göre yapılacak ödemenin savunmanın ilk aşamasında yapılacak masrafı dahi karşılamayacağına dikkat çekildi.

Avukatların Sesi İnisiyatifi Bakırköy Adliyesi önünde bugün basın açıklaması yaprak Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince barolar tarafından görevlendirilen avukatlara Adalet Bakanlığı tarafından yapılan CMK ödemelerine ilişkin 2024 için belirlenen tarifeye tepki gösterdi.

Yeni yıl tarifesinde ücretlere yüzde 58.4 oranında artış yapıldı. Avukatlar artışın yetersiz olduğunu belirterek itiraz etti. Türkiye Barolar Birliği (TBB) de bu tarifenin avukaların yapacağı masrafları karşılamasının mümkün olmadığını belirterek tarifenin iptali için dava açmıştı

Açıklamada konuşan avukatlar Kerem Donat, Seval Duygu Akyıldız ve Handenur Darıca, yapılan zamla birlikte 2024 yılında barolarca görevlendirilecek avukatlara ödenecek ücretlere ilişkin tarifeye tepki gösterdi.

Anayasa kurallarının kimseyi bağlamadığı bir ortamda hiç kimsenin hukuk devletinden ve demokrasiden ve Cumhuriyet değerlerinden bahsedemeyeceği ifade eden avukatlar "Bizim ortak sorunumuz olan CMK ücret tarifesini açıklamak gerekirse bizim bir soruşturma için soruşturmadan kastımız şudur, karakolda ifadeye gitmek, karakola giden vatandaşla birlikte hastaneye gitmek, hastaneden sulh ceza hakimliğine gitmek, savcılığa gitmek sürecinde biz neredeyse araçlarımızla yolculuk ediyoruz ve bu şekilde yaptığımız yolda 75 TL taksi ücretlerinin olduğu bir ortamda bize 100 TL bir yol ücreti veriliyor" dedi.

Bu ücretlerin avukatları tatmin etmesinin mümkün olmadığını ve yapılacak masrafları karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade eden avukatlar "Halkın hak arama mücadelesi de bu durumdan etkileniyor. Avukatlar olarak savunduğumuz seslerini duyurmak istediğimiz müvekkillerimizin haklarını koruyamıyoruz" dedi.

Avukatlar"Bu CMK düzenlemesi ile iktidarın ve o zihniyetin bu CMK ücretlerinde CMK tarifesini kendi özel bürolarına vermek ve vatandaşı savunmasız bırakmak için yaptığı bir politikadır" diyerek hem avukatların mesleklerini yapmlarının hem de hukuki yardıma ihtiyaç duyanların savunmasız bırakıldığını vurguladı.

Avukatların Sesi İnisiyatifi üyleri “Eşit İşe Eşit Ücret” sloganı atarak açıklamayı sonlandırdı.