< Metal İşçileri 19 Ocak’ta Greve Gidiyor

150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesinde yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Türk Metal Sendikası dün tarih vermeden greve çıkacaklarını belirtirken Birleşik Metal İş Sendikası ise 19 Ocak itibariyle başlayacak olan grev takvimini bugün açıkladı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında 2023’ün eylül ayında başlayan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 22 Kasım’da uyuşmazlık tutanağı tutularak, ara bulucu süreci başladı. Görüşmelerde işçilere yüzde 35 dayatan MESS, asgari ücret belirlendikten sonra teklifini önce yüzde 50’ye, sonra yüzde 60’a çıkardı. Sendikalar ise bu teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Elite World Otel’de gerçekleştirilen basın açıklamasında Birleşik Metal-İş, ilk olarak örgütlü olduğu MESS kapsamındaki 37 fabrikadan 7 bin işçiyle greve çıkacağını duyurdu. 19, 23 ve 24 Ocak’ta başlayacak grevlerin ilerleyen günlerde kademeli olarak büyüyeceğini söyleyen Birleşik Metal-İş, grevlerin 12 bin metal işçisini ilgilendirdiğini söyledi.

Birleşik Metal-İş’in basın açıklamasına Gıda-İş Genel Başkanı Olcay Ozak, Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, DGD-SEN Başkanı Neslihan Acar ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

 

“Metal İşçileri 37 Fabrikada Greve Çıkıyor”

Açıklamayı okuyan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, binlerce metal işçisinin ve ailelerinin gözünün bu sözleşmede olduğunu metal işçilerinin açlık sınırında ücretlere çalıştığını ve geçinmekte zorluk çektiğini söyledi. İşçiler yoksullaşırken patronların büyümeye devam ettiğinden söz eden Atar, “Metal işçileri daha yoğun, daha verimli çalışmış ve patronlar alabildiğine kazanmıştır. Bunun karşılığında işçiler alabildiğine yoksullaşmıştır. Bütün gelişmeleri değerlendiren başkanlar kurulumuz, MESS’in metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılamaması nedeniyle mücadelenin yükseltilmesi kararını almıştır. Başkanlar kurulumuz grev aşamasına geçme kararı almıştır. Kademe kademe grev uygulamaları yapacağız. Bu çerçevede, 34 işletmeye bağlı 63 fabrika/iş yeri içerisinde ilk olarak; 15 işletmeden 37 fabrikada greve çıkıyoruz” dedi.

 

“Yasaklardan Medet Ummayın”

İlk grev dalgasının kademeli olarak büyüyeceğini söyleyen Atar, “Bu grevlere 7.000 metal işçisi katılacak. Yurdun dört bir yanı grev ateşlerine tanık olacak. İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin en temel haklarına saygı gösterin. İktidar yanında; MESS yetkililerini de uyarıyorum. Sakın ola grev yasaklarından medet ummayın. Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır” diye konuştu.

 

Birleşik Metal-İş’in Greve Takvimi ise şöyle;

-19 Ocak’ta 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada

-23 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada

-24 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada greve çıkacak.

 

19 Ocak’ta Greve Çıkılacak Fabrikalar

-Çelsantaş Çelik Mamülleri A.Ş./Karabük

-Lındsay Sulama ve Altyapı San. A.Ş./Tekirdağ

-Sanel Sanayi Elektroniği İmalat ve Tic. A.Ş./Tuzla

-Sarkuysan Elektrolitik Bakır A.Ş/Kocaeli

-Sıo Automotıve Taşıt Yedek Parça A.Ş./Tekirdağ

-Totomak Makina Ve Yedek Parça A.Ş./İzmir

-Yücel Boru Ve Profil Endüstrisi A.Ş./Kocaeli

-Zf Lemförder AKS Modülleri A.Ş./İzmir

-Zf Sachs Süspansiyon Sistemleri A.Ş./Kocaeli

 

23 Ocak’ta Greve Çıkılacak Fabrikalar

-Dostel Makina A.Ş./Kocaeli

-Cengiz Makina A.Ş./Kocaeli

-Çayırova Boru A.Ş./Kocaeli

 

24 Ocak’ta Greve Çıkılacak Fabrikalar

-Fontana Pıetro Kalıp/Tuzla

-Kroman Çelik Sanayii A.Ş./Kocaeli

- Weidmann Transformatör İzolasyon/Kocaeli

 

Sendikaların Talepleri

MESS üyesi patronların son teklifi yüzde 60 olurken, sendikaların hazırladıkları taslaktaki talepleri ise şöyle:

- Türk Metal’in MESS’e sunduğu taslağa göre 65 TL’nin altında olan saat ücretleri 65 TL’ye çekilecek. Ardından tüm ücretlere ilk 6 ay için yüzde 80 zam, 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için saat ücretine 3 TL artış yapılacak. Diğer aylarda ise enflasyona dayalı zam yapılacak. Sosyal haklara ise yüzde 150 artış yapılacak. Toplam zam oranını yüzde 119,05 olarak duyuran Türk Metal eylül ayından itibaren ise 5 bin lira avans talep etti.

- Türk Metal’le aynı taslağı açıklayan Özçelik-İş’in taslağında ek olarak vergi dilimlerinin yüzde 15’inin MESS tarafından karşılanması ve tamamlayıcı sağlık sigortasının aile bireylerini de kapsaması maddeleri yer aldı.

- Birleşik Metal-İş ise taslağında en düşük ücret alan metal işçisinin saat ücretinin 65 TL’ye çekilmesi, 2,5 lira kıdem zammı. Yüzde 30’u önden (mahsuplaşma) olmak üzere toplamda yüzde 140,5 zam talepleri yer aldı.

 

Türk Metal’den Tarihsiz Grev Kararı

Ara bulucu raporu önceki gün taraflara ulaşırken dün Türk Metal, uygulama tarihi vermeden grev kararı aldıklarını açıkladı.Türk Metal tarafından yapılan açıklamada “MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, iş yerlerinde uyarı eylemleri yapıldı ancak bunlardan da bir sonuç alınmadı. Sendikamız, 9 Ocak 2024 günü grev kararı almıştır. 11 Ocak 2024 Perşembe günü, MESS sözleşmesi kapsamına giren bütün iş yerlerinde, tüm vardiya giriş çıkışlarında üyelerimiz tarafından protesto eylemleri ve basın açıklaması yapılacaktır. Sonuç alınamaması halinde, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere eylemlerimiz devam edecektir” denildi.