< < Özak İşçilerinden Tekstil Markalarına Uyarı

Urfa'da Özak Tekstil işçileri Rabia Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Özak Tekstil'in üretim yaptığı markalara seslenen işçiler sorunun çözülmesi için harekete geçmeleri çağrısı yaptı. ÖzakTekstil işçileri sorunun çözülmemesi halinde ünlü markaların mağazalarının eylem alanı olacağı vurgulandı.

Urfa'da Özak Tekstil işçilerinin mücadelesinin 42. günü. İşçiler bugün Rabia Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirerek Özak Tekstil'in üretim yaptığı uluslararası markalara seslendi. Sorunun çözümü için markaların harekete geçmelerini isteyen işçiler aksi halde markaların mağazalarının önünü eylem alanına çevireceklerini belirtti. Urfa'da 42 gündür direnişte olan Özak Tekstil işçileri, yaptıkları açıklamada Özak'ın üretim yaptığı uluslararası markalara haksızlığa karşı harekete geçmeleri çağrısında bulundu. Özak İşçilerine, TTB, KESK'e bağlı sendikalar Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, siyasi partilerden çok sayıda kişi destek verdi.

BİRTEK-SEN temsilcisi Çayan Dursun, 42 gündür işçilerin direndiği belirterek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

İşçi Temsilcisi Yıldız Bağcı hem patron hem de Öz İplik-İş Sendikasından gördükleri baskılara karşın BİRTEK-SEN’de örgütlendiklerini aktardı. 42 gündür direnişte olmalarının yaşadıkları yoğun sömürü, baskı ve hak gaspları olduğunu belirten Bağcı, 42 gündür verdikleri mücadelede yaşananları da hatırlattı. Tüm baskılara rağmen hâlâ direnişi sürdürdüklerini söyleyen Bağcı, “Her türlü baskıya, saldırıya rağmen direnişimiz büyüdü. Başta direnişe katılmayan ve içeride çalışan arkadaşlarımız da bize katıldı. Yurt içinden ve yurt dışından emekçiler bizimle dayanışma gösterdi” dedi.

Yıllardır açlıkla, borçla yaşadıklarını belirten Bağcı, “Açlık sınırının altında ücretle çocuklarımızı büyütmeye çalışıyoruz. Bazı arkadaşlarımız mecburiyetten tazminat almak zorunda kaldılar. Ancak biliyoruz ki verilen tazminat da bizim birliğimizin, sendikamızın, direnişimizin kazanımıdır. Kurulduğu günden beri, üstelik bir döneminde içeride Öz İplik-İş olmasına rağmen tazminat vermeyen patron şimdi kesenin ağzını açmış, sırf BİRTEK-SEN’i içeriye sokmamak için işçilere tazminat dağıtıyor” diye konuştu.

Bu direnişin tüm Türkiye işçi sınıfını temsil ettiğini söyleyen Bağcı, başarılarının da yalnız Özak işçilerinin değil, işçi sınıfının başarısı olacağını vurguladı. Bağcı, “Biz yalnız Özak işçilerini değil, her gün 10 saat, 12 saat çalışmasına, alnının damarı çatlayana kadar ter dökmesine rağmen evine ekmek götüremeyen, ay sonunu getiremeyen, ev kirasını borçlanarak ödemek zorunda kalan Urfalı işçileri temsil ediyoruz. Biz yalnız Urfalı işçileri değil, büyük, ünlü markalara sefalet ücretiyle üretim yapan bölge işçisini temsil ediyoruz. Biz yalnız bölge işçisini de değil, kendi iradesinin tanınmasını, istediği sendikaya üye olmak, patronların karşısında birlik hale gelmek isteyen; her gün, her saat, her dakika hakları çiğnenen, ayaklar altına alınan; ürettiği zenginlikten ufacık pay istediğinde hain muamelesi yapılan Türkiye işçisini temsil ediyoruz. Bu direniş yalnız Özak işçilerinin değil, işçi sınıfının, ekmek, onur, haysiyet direnişidir” dedi.

Bağcı, Özak Tekstil fabrikasının üretim yaptığı markalara seslenerek, çağrıda bulundu: “Bizi bir buçuk aydır oyalayan Levi’s’a sesleniyoruz. İşçilere yapılan bunca zulme rağmen Özak Tekstil’e sipariş vermeye devam ediyorsunuz. Derhal harekete geçilmediği taktirde mağazalarınızın önünde ve içinde süresiz oturma eylemlerine ve boykota başlayacağımızı bilin. Ayrıca Özak Tekstil’in Malatya ve İstanbul’daki fabrikalarının Zara, Hugo Boss, Marco Polo, H&M gibi dünya markalarına üretim yaptığını da öğrendik. Bu markalar da yaşanan haksızlıklardan sorumludur. Eğer harekete geçilmezse bu markaları da protesto etmeye başlayacağımız, mağazalarının önünde eylemlere başlayacağımız bilinsin” dedi.

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Özak işçilerinin yanında olduklarını, işçiler fabrikaya dönene, haklarını alana kadar mücadelelerine destek vermeye devam edeceklerini söyleyerek, “Bütün dünya Özak işçilerini gördü ama yetkililer görmedi. Biz inanıyoruz ki işçi sınıfı kazanacaktır, Özak işçileri kazanacaktır” dedi.