SES Mardin Şubesi üyeleri sendikal faaliyet ve örgütlenme çalışması yapmalarının, Artuklu Sosyal Hizmetler Müdürü tarafından engellenmeye çalışılmasını Sosyal Hizmetler Artuklu Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması gerçekleştirerek protesto etti.

Mardin'in Artuklu ilçesinde çalışan Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçileri, idareciler tarafından yapılan baskı, mobbing, usulsüzlükler ve Artuklu Sosyal Hizmetler Müdürü tarafından sendikal örgütlenme faaliyetlerinin engellenmesini Sosyal Hizmetler Artuklu İlçe Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak protesto etti.

"Sendikal Haklarımız Engellenemez! Liyakatsız Yöneticilerin Kanun Dışı, Keyfi Uygulamalarına Karşı Susmadık, Susmayacağız - SES Mardin Şubesi" yazılı pankart açılan eylemde SES Mardin Şubesi Sekreteri Rojhat Aslan, sosyal hizmetlerin kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar başta olmak üzere sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan kesimlere ayrımsız şekilde ücretsiz, eşit, nitelikli, kamusal ve anadilinde hizmet sağlaması gereken bir alan olarak, dünyanın bütün demokratik ülkelerinde uygulanmakta olduğunu belirtti.

 

"Sosyal Hizmetler Mesleki Yeterliliği Olmayan Liyakatsız Yöneticilerin Elinde"

Sosyal Hizmetlerin doğru uygulanmasında sorunlar yaşandığını bunun yanı sıra sosyal hizmet emekçilerinin sorunlarının da gün geçtikçe arttığını söyleyen Aslan, "Mevcut iktidarın yönetim anlayışında, hükümetin vitrini olarak görülen Aile ve Sosyal Hizmetler, bu vitrin anlayışı ile yönetilmiş ve yönetilmektedir. Bu anlayışın bir sonucu olarak, sosyal hizmet alanının prensiplerini bilmeyen, mesleki yeterliliği olmayan, sosyal hizmet alanından gelmeyen, liyakatin zaten olmadığı üstten atamalar ile yöneticiler belirlenmektedir" dedi.

 

"Müdürler Değişiyor Sorumlar Büyüyerek Devam Ediyor"

Bu şartlar altında yöneticilerin kısa süreli olduğunu, sosyal hizmet birimlerinin adeta bir basamak olarak kullanıldığını ifade eden Aslan "Sık sık il müdürü değişimi mevcut sorunları çözümsüz hale getirip, muhatap konusunda sorun teşkil etmektedir. Mardin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de bu durumdan fazlası ile nasibini almaktadır. İl Müdürleri ve İl Müdür Yardımcılarının siyasi sebepler ile çok sık değişmesi, var olan sorunlar çözülemeden yeni sorunları ortaya çıkarmış, gelinen aşamada geçmişten de gelen sorunların büyüyerek devam etmesi ve çözülememesi bu açıklamamızı zorunlu hale getirmiştir" dedi.

 

"Kötü Muamele, Ayrımcılık, Keyfi Yer Değiştirmeye Maruz Kalıyoruz"

Mardin'de yaşanan sorunların başında sosyal hizmet emekçilerine uygulanan kötü muamele ve mobbingin gelmekte olduğunu aktaran Aslan sosyal hizmet emekçileri ellerinden gelen özveri ile çalışırken, idareciler tarafından uygulanan adaletsiz iş bölümleri, çalışanlar arasında ayrımcılık, çalışanın fikri dahi sorulmadan gerçekleştirilen keyfi yer değişimleriyle karşılaştığını söyledi.

 

"Ser ve Kaba Hitaplar, Adaletsiz İş Bölümü Mesleki Olmayan Görevlerle Karşılaşıyoruz"

Bu durumun sağlık emekçilerinin nitelikli hizmet vermesini engellediğini de ifade eden Aslan "Maalesef kimi idarecilerin hitaplarının sert ve kaba olduğu, nezaket kurallarına uygun olmadığı yine sendikamıza iletilen sorunlar arasında bulunmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Mesleki tanımların net olmaması, adaletsiz iş bölümünün yanı sıra çalışanlara meslek dışı işlerin verilmesine, meslek çalışanlarının mesleki olmayan komisyonlarda görevlendirilmesine yol açmaktadır" dedi.

 

"Sendikal Faaliyeti Engellemek İçin Güvenlik Ve Polis Çağırdı"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak 15 Aralık 2023 tarihinde Mardin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde anayasanın 4688 sayılı kanunu kapsamında şube yöneticileri tarafından yapılmak istenen örgütleme çalışmalarının merkezin müdürü Selma Avuka tarafından keyfi bir şekilde engellenmeye çalışıldığını aktaran Aslan "Üyelerimize ziyaretimiz sırasında odaya giren artuklu Sosyal Hizmet Merkezi müdürü selma avuka kuruma giren herkesin kendisinden izin alması gerektiğini söylemiştir. Bizim de işyeri ziyaretlerinde izin alma zorunluluğu bulunmadığını söylememiz üzerine sesini yükselterek parmak sallayarak defalarca izin almak zorundasınız diye bağırarak bizi odadan çıkarmaya zorlamıştır. Sendikal faaliyetler yürüttüğümüz gerekçesiyle bizi odadan çıkaramayacağını söylediğimizde güvenlik görevlilerini çağırmış, güvenlik görevlilerine de durumu ifade ettikten sonra bunun üzerine bir de polis çağırmıştır. polise durumu anlattığımızda; polis çalışmalarımızı devam edebileceğimizi söyleyip odadan ayrılmıştır" dedi.

 

"Kurum Müdürü Tarafından Tehdit Edildik"

Kurumdaki çalışma bittikten sonra polislerin müdürünün odasında kendisiyle görüşmeyi bitirmelerinin ardından SES üyelerini çağırarak uzlaşmalarını istediğini ancak Artuklu Sosyal Hizmet Merkezi müdürü Selma Avuka'nın iş yeri ziyaretine gelmeden önce ziyaret edecekleri gün ve saati kendisine haber vermeleri ve kendisine uygun gördüğü gün, saat ve odada çalışma yürütebilecekleri konusunda ısrara devam ettiğini aktaran Rojhat Aslan "Konuyla ilgili tutanak tutacağımızı söylememiz üzerine bizi kurum işleyişini bozduğumuz çalışanları rahatsız ettiğimiz, vatandaş hizmet almasını engellediğimiz ve kurum güvenliğini ihlal ettiğimiz suçlamalarıyla tutanak tutmakla tehtid etmiştir Artuklu Sosyal Hizmet Merkezi müdürü Selma Avuka sendikal faaliyetlerinizi engellemiş ve engellemeye devam edeceğini beyan etmiştir" dedi.

Tüm yaşananlara rağmen idareci hakkında herhangi bir idari işlem başlatılmadığına da dikkat çeken Aslan, Anayasa, kanun ve uluslararası sözleşmelerde yer haklarını maddeler halinde sıralayan Aslan, sendikal faaliyeti engellemenin suç olduğunu vurguladı.

Yaşanan hukuksuzluğa tepkilerini dile getiren Aslan yetkililere seslenerek;

"-Sendikal faaliyetlerimizi engelleyen Selma AVUKA hakkında idari bir işlem başlatıldı mı?

-Verilen sosyal yardımlarda özellikle Sosyal ve ekonomik destek hizmeti verilirken vatandaşların başvurularında çocuğun üstün yararına mı bakılıyor yoksa din, dil, ırk ve siyasi görüşüne mi bakılıyor?

-Buna bağlı olarak; Bazı idareciler tarafından Meslek elemanlarının mesleki çalışmalarına müdahale ediliyor mu?

-Meslek elemanlarının raporlarına müdahale edilip dosyalar farklı personellere devrediliyor mu?" sorularını yöneltti.

 

TALEPLER

SES Mardin Şubesi emekçileri olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Sendikal çalışmalar anayasa tarafından güvence altına alınmıştır.sendikal faaliyetlerin engellenmesi suçtur. Anayasadan haberdar ve liyakata uygun yöneticiler atayın.

* Personel arası ayrımcılığa, mobbinge, keyfi görevlendirilmelere son verilsin iş barışı sağlansın Personel görevlendirilmelerinde ve idareci atamalarında liyakat esas alınsın.

* Mesleki alanımıza yönelik olmayan işlerde zorla çalıştırılmaktan vazgeçilsin.

* Neredeyse ülkenin tamamında tüm bu sorunların temelini oluşturan siyasal kadrolaşmaya son verilsin. Kimse torpil ile korunup kollanmaksızın, adil ve eşit bir iş ortamında, ihtiyacı olan herkese nitelikli bir hizmet sunulmasına katkı sağlansın."

 

"Sosyal Hizmetler Herkese Eşit Ve Ücretsiz

" Mevcut politikaların ihtiyacı değil, siyasi ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yürütüldüğüne dikkat çeken Aslan, sosyal hizmetlerin kamusal bir hizmet olarak sunulması, gerektiğini, ihtiyaç duyan herkesin ayrımsız şekilde, ücretsiz, eşit, nitelikli ve anadilinde hizmete ulaşmasının sağlanması için politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi.

 

"Baskı Mobbing Keyfi Görevlendirmeler Son Bulana Kadar Mücadeleye Devam"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası adına, yetkilileri taleplerini duymaya, iş barışı için, nitelikli hizmet sunabilmek için, çalışanların sorunlarına kulak vermeyeve adil bir iş ortamını oluşturmaya çağıran Aslan "Sosyal hizmet emekçilerinin sorunları çözülünceye kadar, emekçiler üzerindeki baskı, mobbing, keyfi görevlendirmeler son buluncaya kadar mücadelemiz devam edecek” diye vurgulayarak sözlerini tamamladı.