Urfa'da insanca çalışma koşulları ve sendikal hakları için 7 gündür mücadele eden Özak Tekstil işçileri, kent merkezinde basın açıklaması düzenledi.
Urfa'da işten atmalara, mobbinge, tehditlere ve kölelik düzenine karşı Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasında (BİRTEK-SEN) örgütlenen ve haklarını almak için 7 gündür direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin bugün kent merkezinde yapacağı yürüyüş, polis tarafından engellendi.
Bir haftadır fabrika önünde eylemini sürdüren işçiler, bu kez seslerini duyurmak için Rabia Meydanı’nda bir araya geldi. Basın açıklaması düzenleyen Özak Tekstil işçileri, yetkililere çağrıda bulunarak haklarının ödenmesini istedi.
“Özak Tekstil’de Baskıya Tehdide Ve İşçi Kıyımına Son!” yazılı pankart açılan eylemde işçiler sık sık "Özak'ta Direniş Kadınlarla Büyüyor", "Öz İplik Dışarı, BİRTEK-SEN İçeri", , "İşçi, Patronun kölesi değil", "Emek Bizim, Söz Bizim", "Direne direne kazanacağız", "Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "İşçi İşçiye İhanet Etmez" ve sloganları attı.
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen “4 günlük yasak koydular, biz direnişe başladıktan sonra, Özak patronunun ricası üzerine geldi bu yasak. Bu yasak dün devam ederken, Bekir Bozdağ’ın katılımı ile büyükşehir belediyesinin büyük bir etkinliği oldu. Bu bile yasağın Özak işçilerinin hakkını aramaması için getirilen bir yasak olduğunu gösteriyor. İşçiler, 200 metre ileride bu meydana gelip açılışa seslerini duyurmak istediler. Ama barikat kurdular, buraya gelmemize izin vermediler.”
"Savcılık Talimatı Olmadan Gözaltına Alınmamıza Savcı 'Hukuksuzluk' Dedi"
İşçilerin darp edildiğini ve sendika temsilcilerinim gözaltına alındığını hatırlatan Türkmen “Fabrika önünde işçilere saldırdılar, hiçbir uyarı yapmadan. Bizleri gözaltına aldılar, bu gözaltı ile ilgili bir savcılık talimatı yokmuş, savcı bile bunun hukuksuz olduğunu söylüyor. Şimdi biz onlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız, soruşturma talep edeceğiz" dedi.
İşçilere müdahale ederken yasaları uygulama prosedürüne bile gerek duyulmadığına dikkat çeken Türkmen "O kadar patronun emrine girmişler ki fabrikanın önünde 200 metre mesafede barikat kurup işçileri fabrikanın yanına bile yaklaştırmıyorlar. Kenti bir tekstil ağası, bir patron yönetsin istiyorlar" dedi . Türkmen bugün Özak işçilerine uygulanan haksız muamelenin gelecekte tüm Urfa’da işçilere uygulanabileceğini belirtti.
Özak patronunun kendi sendikalarını istemediğini ve BİRTEK-SEN’in Özak’ta başarırsa tüm Urfa’daki fabrikalarda örgütleneceğini söylediği aktaran Türkmen “Sendika hakkı anayasa ile işçilere verilmiş bir haktır işçinin hangi sendikaya üye olacağına patron karar veremez, müdahale edemez. Ama onlar diyor ki ‘Urfa'da kölelik düzeni var, biz de bunların efendileriyiz biz ne dersek olacak’. İşte Özak işçileri bu kölelik düzenine dayatması ile karşı karşıyalar” dedi.
"Mücadelemiz Devam Edecek"
Türkmen "Patronlar ve bu kentin mülki amirleri işçilerin haklarına ve anayasaya saygı duymayı öğrenecekler! Haksız yere, sendikal nedenle işten atılan arkadaşlarımız işe geri alınana dek, işçilere sendika değiştirmemeleri yönünde yapılan baskı ve tehditler son bulana dek, dışarıda direnişte geçen bütün günlerin ücretinin ödeneceği sözü verilene dek mücadelemiz devam edecek" dedi.
"İşçilerin Talepleri İnsani Talepler"
HEDEP Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar burada yaptığı açıklamada işçilerin yanında olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Hatta fabrika sahibi veya yetkilileri ile görüşmek istedik, güvenlik görevlisi hangi parti diye sordu HEDEP deyince görüşme talebinde bulunmadılar bizimle. İşçilerin taleplerinin tamamı insani talepler. ‘Kölelik koşullarında çalışmayı istemiyoruz, sendika anayasal bir hakkımızdır bu hakkımızı da kullanmak istiyoruz’ diyorlar. Ben de bu konuda işçilere destek veriyorum.”İşçilerin direnişi sonrası polis engelleri ve saldırılarına dikkat çeken Şenyaşar “İşçilerin talepleri insani talepler, kabul edilmeyecek talepler değildir. Bu taleplerin bir an önce kabul edilmesini istiyoruz” diye ifade etti.