Bugün Ankara’da Göçmen Sendikası Girişimi, Zonguldak'ta kaçak maden ocağında çalışırken ormanda yanmış cesedi bulunan Afgan uyruklu işçi Vezir Muhammed Nourtani'nin ilişkin açıklama yaptı.

“Göçmenler nefret suçuna kurban ediliyor” diyen Göçmen Sendikası Girişimi, açıklamayı Kızılay Madenci Heykeli önünde gerçekleştirildi ve “Göçmenlerin Canı Patronların Madenlerinden Değerlidir”, “İnsanca Ve Onurlu Bir Yaşam İçin Örgütlen” pankartları açıldı.

İşçiler canları hiçe sayılarak her tür güvenlikten yoksun çalışmak zorunda bırakılırken, bir de göçmenseniz, hayatınızın hiç bir kıymeti yok.  55 yaşındaki Afganistan uyruklu Mohammad Nourtani ocakta çalışırken fenalaşıp yere yığıldı, maden ocağı sahiplerinin daha önce başka bir suçtan ceza aldıkları ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmıştı; onlar da "ortaya çıkarsa infazımız yanar" diyerek Nourtani'yi hastaneye götürmek yerine otomobille ormana götürdükleri, bir akaryakıt istasyonundan aldıkları 5 litre benzini üzerine dökerek yaktıkları ortaya çıkmıştı. Nourtani’nin yakıldığında ölü mü yoksa halen sağ mı olduğu ise Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek olan raporun sonucuna göre belli olacak...

Yapılan soruşturma kapsamında çalıştığı kaçak maden ocağı sahipleri dahil 6 kişi gözaltına alındı ve ifade işlemleri için adliyeye çıkarıldı.

Açıklamada konuşan Göçmen Sendikası Girişimi Sözcüsü Meltem Akbaş, Nourtani’nin kaçak maden işyerlerinde çalıştırılan binlerce göçmen işçiden biri olduğunu belirterek, Nourtani çalıştığı kaçak maden şirketinin MHP Gelik Belde başkanının olduğunu hatırlattı.

İşçi cinayetlerinin politik olduğunu vurgulayan Akbaş, “Çalışma haklarımızı da yaşam haklarımızı da birlikte savunacağız. Bizi hayatta ırkla, dilde, dinde ayırıp, ölümde birleştiren bu katliam ve sömürü rejimine karşı birlikte kardeşçe yaşamayı başaracağız. Soma’da, Ermenek’te, Bartın’da katledilen maden işçilerini unutmadığımız gibi Nourtani’yi de unutmayacağız. Ailesinin acısını paylaşıyor ve tuttukları yasa ortak oluyoruz. İş cinayetlerinde kaybettiğimiz her bir işçi kardeşimizin acısı ve öfkesiyle bu sömürü düzeninden hesap soracağız.” diyerek sözlerini tamamladı.