< < Trendyol İşçileri Yine Maslak'ta...

 

Trendyol Esenyurt Depo işçileri, dün Trendyol Genel Merkezi önünden işkenceyle gözaltına alınmalarının ardından bugün yine şirket binası önünde. Yürüyüşle gelen işçiler talepleri kabul edilinceye kadar eylemi sürdüreceklerini çünkü işçilerin ancak mücadeleyle haklarını alabileceklerini vurguladı. İşçiler kamuoyuna Trendyol'u boykot etme çağrısında bulundu.

Trendyol Esenyurt Depoda çalışma şartlarının iyileştirilmesi, baskı ve mobbinge karşı PTT-SEN ve DGD-SEN üyesi olan işçiler sendikalı olmalarının ardından işten atıldı. İşten atılan 14 işçi Esenyurt Depo önündeki direnişi dün Maslak'taki Trendyol Genel Merkezi'nin önüne taşımıştı.

"Ya Saygın Bir Uzlaşma Ya Da Tavizsiz Direniş" şiarıyla dün Trendyol Genel Merkezi önünde yaptıkları oturma eylemine polis saldırarak işçileri ve sendika yöneticilerini işkenceyle gözaltına almıştı.

İşçiler gözaltından serbest bırakıldıklarında yapılan işkenceyi sosyal medya üzerinden teşhir etmiş, tüm baskı ve işkenceye karşı haklarını almak için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulamıştı.

İşçiler bugün yine Trendyol Genel Merkezi önüne "Atılan İşçiler Geri Alınsın" pankartı açarak yürüdü. Trendyol işçilerine Limter-İş, Dev Yapı İş, İnşaat İş, Dev Tekstil yönetici ve üyeleri de katılarak destek verdi.

 

"İşçiler Tek Yolun Mücadele Olduğunu Biliyor"

Trendyol Genel Merkezi önünde yapılan açıklamada konuşan PTT- Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, "Trendyol gibi sermayedarlar kanunları çiğneyip hayatına devam ederken, işçiler haklarını aradığında çok sert müdahaleyle karşılaşıyor, darpla gözaltına alınıyor. İşçiler onlar için tek yolun mücadele olduğunu biliyor" dedi. İşçilerin haklı bir mücadele verdiğini ve işçilerin taleplerinin tüm işçi sınıfının talepleri olduğunu belirtti.

Trendyol işçilerine bu denli sert saldırılmasının yalnız oldukları, güçsüz oldukları düşüncesinden kaynaklandığını ifade eden Şen, işçilerin güçsüz ve yalnız olmadıklarını fakat Trendyol işçilerinin sesinin daha fazla duyulmasının sağlanması gerektiğini belirterek tüm kamuoyuna Trendyol'u boykot ederek işçilere destek verilmesi çağrısında bulundu.

 

"Patronların Saldırısına Karşı Birleşik Mücadele"

Anayasa'nın işçilere sendika seçme özgürlüğünü tanıdığını ifade eden Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, işçiler bu hakkı kullandığında patronların saldırısına uğradıklarını belirterek "Bunu kullanmadıkları koşullarda patronlar tek kale oynamaya devam ediyor. Dolayısıyla işçi arkadaşlarımızın yurdun çeşitli yerlerinde Trendyol'a ‘Ey patronlar siz yasalara uymak zorundasınız. Yasalara uymadığınız koşullarda biz size tek kale oynatmayız. Sahaya ineriz hakkımızı almak için mücadeleyi yükseltiriz" mesajı verdiğini söyledi.

Patronların gücünün paradan, yasaları ayaklar altına almaktan geldiğine işaret eden Saygılı, "Bizim gücümüz ise birliğimizden geliyor. Haklılığımızdan geliyor. Dolayısıyla haklı ve aynı zamanda birlik olduğumuz koşullarda haklarımızı alacağımızı ve bu mücadeleyi yükselteceğimizi belirtmek isterim" dedi.

İşçilerin patronların saldırısına karşı durabilmesi için ise devrimci, demokratik, ilerici sendikalara da görevler düştüğünü ifade eden Saygılı "Patronların saldırısı giderek azgınlaşıyor. Patronların saldırısını bertaraf etmenin tek yolu birleşik bir mücadele yürütmek, birleşik emek cephesini oluşturmaktır" dedi.

Saygılı direnişteki Trendyol işçileriyle dayanışmayı ve mücadeleyi yükseltmeye devam edeceklerini de vurgulayarak sözlerini tamamladı.

 

"Yine Geleceğiz!"

Ülkenin birçok yerinde işçi eylemleri, direnişleri olduğunu belirten İnşaat-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider ise işçilerin gasp edilen hakları, anayasal hakları için direndiğini söyledi.

Sendikal örgütlenmenin anayasal bir hak olduğunun belirten Gider "Üye olan arkadaşlarımız anayasa çiğnenerek işten atıldı. Ve hiçbir hakları ödenmedi. Yine anayasal süreci işleten Trendyol depo işçileri hukuksuzca, işkenceyle, darp edilerek gözaltın alındı. Buradan bir kez daha söylüyoruz, hiçbir depo işçisi, sokakta hakkını arayan hiçbir işçi yalnız değil. Saldırın, yine geleceğiz. Ta ki bu direnişi zaferle taçlandırana kadar" dedi.

 

"Ne İşkenceye Baskıya Yenileceğiz!"

Dev Tekstil Sendikası İstanbul Temsilcisi Okan Karaçam ise konuşmasında Trendyol işçilerinin hakları ve gelecekleri için direndiklerini, çünkü sömürü düzeninin işçi ve emekçilere açlık ve yoksulluktan başka bir şey vermediğinin vurguladı. "Bizler daha iyi bir yaşam için daha iyi bir çalışma koşulları istediğimiz için sermaye bizi işten çıkarıyor" diyen Karaçam, Anayasal hakkını kullanarak DGD-Sen ve PTT-Sen'e üye olan işçilerin yasalar çiğnenerek işten çıkarıldığını, hakkını istedikleri için işkenceyle gözaltına alındığını belirtti.

"Bizler ne işkenceye ne baskıya yenileceğiz. Trendyol işçileri yalnız değildir. Bu direniş kazanımla sonuçlanana kadar Trendyol işçilerinin yanında olacağız" diyen Karaçam Trendyol işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Açıklama, "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganıyla sona erdi.

Trendyol Esenyurt Depo işçileri oturma eylemine devam ediyor.