< MPlus'ta İşten Atma Mobbing Ve Baskılar Protesto Edildi

 

Çağrı İş Sendikası üyeleri, İstanbul Kağıthane'de bulunan MPlus Çağrı Merkezi'ne tazminatsız işten atma, baskı ve mobbingin sıradan uygulamalar haline geldiğini belirterek insanca çalışma koşulları talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Çağrı İş Sendikası tüm çağrı merkezi çalışanlarına sendikaya üye olmaları ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Çağrı İşçileri Sendikası (Çağrı İş) İstanbul'da Kağıthane'de bulunan MPlus Çağrı Merkezi'nde yaşanan baskı, mobbing, hak gaspları ve tazminatsız işten atmalara karşı çağrı merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Tazminatsız İş Fesihleri, Mobbing Ve Baskılar Son Bulsun İnsanca Çalışma Koşulları İstiyoruz" yazılı pankart açan Çağrı İş Sendikası üyeleri "Tazminatsız Fesih Son Bulsun" sloganları attı. Basın metnini Cihan Sezer okudu.

 

"Kârlar Çağrı Merkezi Patronlarının İştahını Kabartıyor"

"Ekonomik krizin acı reçetesini işçi ve emekçiler olarak iliklerimize kadar hissettiğimiz bu günlerde üstüne bir de işverenlerin baskı ve mobbingleri eklenince çalışma hayatı gerçekten çekilmez bir hal alıyor" diyerek sözleije başlayan Cihan Sezer, Peki, çağrı merkezlerinde çalışmanın dünyanın en zor işlerinden birisi iken patronların bu baskılara neden ihtiyaç duyduğunu ise. ekonomik kriz döneminde karlarını artıran lirketler pandemi günlerinden beri kazançlarını katladığını bunun da kapitalistlerin iştahını kabarttığını karın, fazlasını elde etmek için ise yine çalıştırdığı işçisinin emeğine-cebine göz diktiğini vurguladı. Son dönemde çağrı merkezlerinde artan baskıların en temel sebebinin de bu olduğunu söyledi.

 

"Çağrı Merkezi Patronlarının Saymakla Bitmeyen Dayatmaları"

Sezer çağrı merkezi patronlarının "-Daha az çalışan ile daha çok performans sergilenmesini beklemek, -Performans kriterlerini sürekli yükselterek ulaşılmasını zorlaştırmak, -Halihazırda yetersiz olan mola ve dinlenme sürelerine müdahale etmek, -Uzun mesailer, -Çalışanların büyük kısmının home office çalışma icra ederken evinde şirket için harcadığı masrafları da çalışana ödetmek" başta olmak üzere saymakla bitmeyen çalışanları zorlayan birçok hukuksuzluğu dayattığını belirtti.

 

"Tazminatsız İş Fesihleri Kural Haline Getirildi"

Çağrı merkezlerinde yaşanan en önemli hukuksuzluklardan birinin de Tazminatsız İş Fesihleri olduğunu ve bunun çagrı merkezlerinde neredeyse bir kural haline geldiğini vurgulayan Sezer, "Bu fesih yöntemleri ile çalışanların kıdemihbar hakları gasp edilirken, işsizlik maaşından da faydalanmaları engelleniyor. Oysa işçilerden kesilerek biriktirilen aynı işsizlik fonunun kapısı işverenlere sonuna kadar açık. İstihdam yaratma vb. gerekçelerle fondan diledikleri payı alabiliyorlar" dedi.

 

"Çağrı Merkezi İşçiliği Ağır İşler Kapsamında Olmalı"

Sezer, normalde ağır işler kapsamına alınması gereken çağrı merkezi işçiliğinin Çalışma Bakanlığı da dahil bir çok ilgili kurum tarafından yeterince denetlenmediği için çok daha ağırlaşmış durumda olduğunu belirtti.

 

"Tazminatsız Çıkışlar Engellenmeli"

"Müşteri temsilcisi arkadaşlarımızın ciddi anlamda sağlığı bozuluyor. Özellikle en yaygın karşılaşılan yıldırma amaçlı mobbingin bir an önce önüne geçilmesi için bu vesileyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına buradan sesleniyor, sadece mobbing değil insanca çalışma koşullarının sağlanması ve tazminatsız çıkışların engellenmesi için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz" diyen Sezer tazminat hak iken faydalanamayan işçilerin tazminat fona devredildiğinde faydalanabilmelerinin de imkansızlaşacağını vurguladı.

 

"İşçiler Ancak Birlik Olduklarında Seslerini Duyurabilir"

Hem şirketlerden hem de bakanlıktan daha bir çok talepleri olduğunu ancak geçmiş deneyimlerin de işçilerin talepleri ancak işçiler bir birlik oluşturup seslerini yüksek perdeden duyurduklarında dikkate alındığına dikkat çeken Sezer "Bunun için de Tüm Çağrı Merkezi Şirketilerinde Çalışan Müşteri Temsilcisi, Takım Lideri ve haksızlık yaşayan haksızlığa razı gelmek istemeyen bütün çalışanları Sendikamız çatısı altında örgütlenmeye gücümüzü birleştirerek çoğaltmaya çağırıyoruz" dedi.

 

"Trendyol Ve Mücadele Eden İşçilerin Eylemleri Hakların Alınmasında Önemli"

Hizmet sektöründe son dönemlerde yaşanan hak gaspları arttığı oranda zaman zaman işçilerin de eylemlerinin arttıgını ifade eden Sezer, bu eylemler dev şirketler karşısında bir takım haklar elde edilebilmesi açısından son derece önemli. Trendyol işçilerinin de eylemini buradan selamlıyor. Hakları için mücadele eden tüm işçilerin emekçilerin yanında olduğumuzu vurguluyoruz" diyerek tamamladı.