"Sorun Çözülene Dek Buradayım!"

Yeni Anadolu Madencilik'te 7 yıldır çalışan ve Bağımsız Maden İş Sendikası'na üye olduğu için işten atılan maden işçisi Ramazan Gündoğan, işe geri iadesi talebiyle TKİ önünde eyleme başladı. "7 yıllık emeğimi, çocuklarımın rızkını kimseye yedirmem" diyen Gündoğan sorun çözülene kadar buradayım" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı Yeni Anadolu Madencilik'te 7 yıldır çalışan ve madende yaşanan sorunların çözümüne ilişkin hiçbir şey yapmayan sendikadan ayrılarak Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye olan ve sendikal faaliyet yürüten maden işçisi Ramazan Gündoğan işten atıldı.

Mayıs ayında işten atılan Gündoğan tüm çabalarına rağmen olumlu bir sonuç alamayınca bugün TKİ Soma Linyit İşlemeleri önünde eyleme başladı.

Gündoğan 7 yıldır çalıştığı madende herhangi bir devamsızlık yapmamasına, hakkında tutanak tutulmamasına rağmen sendikaya üye olduktan sonra "disiplin" suçlarını barındıran 26. koddan işten atıldı. Hakları gasp edilen Gündoğan, Bağımsız Maden İş ile birlikte bugün açıklama yaparak sorun çözülene kadar direnişe devam edeceğini belirtti.

 

TKİ Sorumluluğu Anadolu Madencilik'e Şirket TKİ'ye TKİ Şirkete Atıyor

Eyleme başlayan Bağımsız Maden İş yöneticileri TKİ yöneticileriyle görüştü. TKİ sorumluluğu olmadığını iddia ederek sorumluluğu Yeni Anadolu Madenciliğe attı. Oysa daha önce yapılan eylemlerde Yeni Anadolu Madencilik eylem sonrası, sorumluluğun kendilerinde değil TKİ'de olduğunu öne sürmüştü..

 

"7 Yıldır Çalışmış, İzin Kullanmamış, Bir Tutanağı Yok İşten Atılmış"

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, TKİnin Anadolu Madencilik'e, şirketin TKİ'ye sorumluluğu attığını belirterek eylemi engellemeye çalışan polise "Biz diyalog yolu aradık, gelin görüşelim bu sorunu çözelim dedik. Topu birbirlerine atıyorlar. Bu işçi 7 yıldır çalışmış, cenazesi olmamış, düğünü, bayramı olmamış izinlerini kullanmamış, bir tane tutanağı Kod 26 ile işten atılmış. Soruna çözüm arıyor kimse yanaşmıyor" dedi.

 

"Suçu Ne İşçinin? Direnmeyecek Ne Yapacak?"

İşçinin, Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi olması ve sendikal faaliyet yürütmesi nedeniyle işten atıldığını ifade eden Çakır, sorunun çözümü için diyalog yollarını denendiğini sonuç alamayınca direnişe geçtiğini belirterek "Suçu ne bu işçinin? Ne yapmış? Hep mi madenci suçlu olur? Evine ekmek götüremiyor. Peki ne yapacak bu işçi? Mecbur gelecek burada hakkını arayacak. Biz Bağımsız Maden İş olarak bu sorun çözülene kadar işçi arkadaşımızla birlikte buradayız dedi.

 

"Hep Mi İşçi Suçlu Olur? İşçi Olmak Suç Oldu"

Patronların işçilerin haklarını gasp ettiğini, haklarını aradıklarında, sendikalı olduklarında suçlu ilan edildiklerini söyleyen Çakır, "Bu işçilerin sorununu kim çözecek. Hep suçlu işçi oluyor. Madende işçi suçlu, serada işçi suçlu, depoda işçi suçlu, belediyede çalışan işçi suçlu, yolda çalışan işçi suçlu. Hiç mi patronun, şirketin suçu olmaz. Hep mi işçi suçlu olur? İşçi olmak suç oldu artık. Daha bu işçiler burda direnmeyecek ne yapacak?" diyerek sorunun çözümü sağlanıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

"Bağımsız Maden İş'te Faaliyet Gösterdim İşten Atıldım"

İşten atılan maden işçisi Ramazan Gündoğan, yer altında kepçe operatörü olarak çalıştığı Yeni Anadolu Madencilik'te 4 Haziran 2023 günü kartının bağlandığını 5'inde ise işten çıkarıldığını aktardı.

Gündoğan, "İşten çıkarılma sebebi, çıkıştan bir hafta önce hakkım olan ünvanı ve diğer haklarımı alamadığım için mevcut sendikayla görüştüm. Sonuç alamadım. Bağımsız Maden-İş'e üye oldum, faaliyet gösterdim. Hiçbir gerekçe gösterilmeden çıkışım verildi 26 kodundan. Bu yüzden Tazminatsız ve İŞKUR'suz çıkış aldım" dedi.

 

"Çocuklarımın Rızkını Kimseye Bırakmam"

7 yıl boyunca gece gündüz demedim, çoluğum, çocuğumun için tırnaklarımla kazıdım o madeni. Çocuklarımın rızkını kimseye bırakmam. 3 buçuk aydır yetkililerle görüşmeye çalışıyorum, dönüş olmadı, haber bekledim. Gerekirse eve gitmeyeceğim, burada yatacağım. Bunu çözene kadar ne gerekiyorsa yapacağım" diyerek sorun çözülene kadar mücadele edeceğini vurguladı.

 

"Mahkemeler Adalet Sağlamıyor Adalet Buradaki Eylemle Sağlanacak"

Sendika avukatlarından Yağız Timoçin ise Gündoğan'ın işten çıkarılmasının tek nedeninin Bağımsız Maden-İş'te örgütlenmesi olduğunu söyledi.

Şirketin sorumluluğu TKİ'ye, TKİ'nin de şirkete attığını söyleyen Timoçin, dava açtıkları takdirde kazanacaklarını belirtti.

Timoçin, "Ama 3 sene sonra 4 sene sonra, enflasyonda erimiş faaliyeti işlememiş parayı alacağız. Adalet bu mu? Ramazan'ın bir aylık bebeği var, parası cebine girdiğinde 3 yaşında olmuş olacak. O üç sene ne yiyecek bu bebek, bezine ne koyacaklar. Bu adalet değildir, mahkemeler, iş kanunu, iş mahkemeleri adalet sağlamıyor. Adalet sağlanacaksa burada yapılacak eylem sağlanacak" dedi.

 

"Hiçbir Yere Gitmeyeceğiz"

Bağımsız Maden İş Genel Sekreteri Adem Dadaklı ise "Buradan tüm madenci arkadaşların buraya Ramazan kardeşimize destek için yanımızda olmasını bekliyorum" diyerek dayanışmanın önemli olduğunu vurguladı.

"Biz hiçbir yere gitmeyeceğiz, sonu ne olursa olsun. Madenci hakkını aramayıp ölsün mü?" diyen Dadaklı çözüm elde etmeden hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi.

İşçiler otırma eylemine geçerek kaskları yere vurarak "Vur Vur İnlesin TKİ Dinlesin","İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız", "Sendika Haktır Engellenemez" sloganları atarak eylemi sürdürüyor.