< < Trendyol Depo İşçilerinden Dayanışma Çağrısı

 

Trendyol Esenyurt Depo'da işten atılan PTT-Sen ve DGD-Sen üyesi işçiler, eylemin 15'inci gününde Trendyol Genel Merkezi önünde açıklama yaparak, patronların işçi sınıfına dönük saldırılarına, sendikal faaliyetin her şekilde engellenmesine, işçi sınıfının haklarının yok sayılmasına karşı tüm emekçilere dayanışma çağrısında bulundu.

Trendyol Esenyurt Depo işçileri PTT-SEN ve DGD-SEN üyesi olmalarının ardından "küçülme* bahanesiyle işten çıkarılmaları üzerine depo önünde eyleme başladı.

Günlerdir depo önünde mücadele veren PTT-Sen ve DGD-Sen üyesi Trendyol Esenyurt depo işçileri 15. gününde eylemi şirketin Maslak'taki Genel Merkezi önüne taşıdı.

"Trendyol İşçiye Hesap Verecek" yazılı pankart açan işçilere sendika, işçi örgütleri siysi parti ve demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda kişi destek verdi. PTT-SEN ve DGD-SEN genel başkanlarının yaptıkları açıklamalar arasında işçiler de konuşmalar yaptı

 

İşçilere Yönelik Saldırı Politikaları Teşhir Edildi Direnen İşçiler Selamlandı

Trendyol depoda dayatılan kölece çalışma koşulları, işten atma, sendikal faaliyetin engellenmesi, kanunların işçiler değil patronlar lehine uygulanmasına, DİSK başta olmak üzere konfederasyonların, sendikaların işçilerin haklarının gasp edilmesine işten atılmaları karşısında sessiz kalmalarına tepki gösterdi.

Diğer yandan İzmir Bergama'da Agrobay Seracılık, Dersim'de FEDAŞ, Soma'da Yeni Anadolu Maden işçileri olmak üzere yurdun bir çok yerinde işçilerin eylemde, grevde direnişte olduğunu belirten Trendyol Esenyurt Depo işçileri, sık sık sloganlarıyla grev ve direnişteki işçilere birlik ve dayanışma mesajı gönderdi.

 

"Şirket Kârlarına Kâr Katıyor İşçi 5 Ayda Kapının Önüne Konuyor"

Trendyol işçilerinin belirli süreli sözleşmeli olarak 5 aylık sözleşmelerle çalıştırıldığını söyleyen PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, işçileri bu koşullarda çalıştırarak işçiye açlık ve sefaleti, kölelik koşullarını reva gördüğünü, diğer yandan Trendyol'un yüzde 300-400 oranla büyüdüğüne dikkat çekerek, "Şirket kârlarına katarken işçi 5 ay sonra kapının önüne konuyor" diyerek tepki gösterdi.

 

"Belirli Süreli İş Mi Var Da Belirli Süreli Sözleşme Yapılıyor"

Trendyol depolarında ve bir çok işyerinde hukuksuzluklar yaşandığını belirten Şen, Trendyol depoda çalışanların iletşim iş kolunda gösterildiğini belirterek "Depoda çalışanlar nasıl bu iş kolunda gösteriliyor, bunlar denetlenmiyor mu?" diye sordu.

Çalışma Bakanlığı ve devlet yetkililerine seslenen Şen, Trendyol işçilerine belirli süreli iş sözleşmesi dayatılmasına tepki göstererek "Belirli süreli iş mi var? Beş buçuk ay sonra Trendyol'un sevkiyatı mı duruyor da belirli süreli sözleşme yapılıyor. Emre sendika temsilcisi işten atılmış, sendika temsilcisini işten atmak 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası değil mi yasalar mı yalan söylüyor, bizi mi kandırıyorlar? Hukuk tanımazlık arşa mı ulaştı? Patronlar 'yasalar falan yok, yasalar bizden yana, istediğimizi yaparız' mı diyor? Bunları soruyoruz. Ya yasaları uygulayın, denetleyin ya da bize bu ülkede hak hukuk var naraları atmayın" dedi.

İşçilere destek veren kurumlara ve emekten yana haber yapan gazetecilere teşekkür eden Şen, emekten yana olduğunu söyleyip de işçileri görmeyenler için bunu da belirmek gerektiğini belirtti.

 

"Peki Bizim Muhatabımız Kim? İşçileri Kim Temsil Edecek?"

Ardından Trendyol Esenyurt Depo işçisi söz alarak işyerlerindeki kölece çalışma koşullarına işaret ederek, işçilerin sürekli hak gasplarına, işten atamalara, sendikal faaliyetin engellenmesine karşı mücadele ettiğini belirtti. İşçilere yönelik saldırı politikalarına dikkat çeken Trendyol işçisi, tüm işçilerin her gün her gün tekrar tekrar aynı sorunlarla mücadele ettiğini vurguladı.

Patronların saldırıları, kanunların patronlar lehine işletilmesi, sendikaların engellenmesi gibi bir çok hukuksuzlukla karşılaştıklarını, Çalışma Bakanlığı dahil devlet yetkililerinin bunu görmezden geldiğini belirten işçi "Peki bizim muhatabımız kim? İşçileri kim temsil edecek?" diye sordu.

Konfederasyonların işçilere yönelik saldırılara karşı sessizliğine dikkat çeken işçi, çıkıp emekten yana olduklarını iddia edip, onbinlerce lira maaş alan ama bu direnişleri görmeyen konfederasyonların işçi sınıfını temsil edemeyeceğini söyledi.

 

"Emekten Yana Olduğunu İddia Edip Destek İstendiğinde Söylemeye Utandığımız Cevaplar Var"

DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, işçilerle dayanışma içinde olanlara teşekkür ederek, işçilerin sesini duymayanlara da seslendi. "Partiler, işçinin yanında olduğunu söyleyenler, seçimlerde kapımıza gelip oy isteyenler; işçinin emekçinin sesini ben duyururum, bu meseleyi ben çözerim bana oy verin diyenlere tek tek işçiler ulaştı. Tek tek aldığımız cevaplar var. Bizim bile söylemeye utandığımız cevaplar var. Sol dediğimiz basından tek tek dönülüp buradan söylemek istediğimiz cevaplar var. Hepinize teşekkür ederim, iyi ki varsınız" dedi.

 

"Bu Kadarız Ama Güçlüyüz, Buraları İletmeye Yetiyoruz"

Az sayıda kişinin olmasının değil birlik olmanın önemli olduğunu ifade eden Acar "Bu kadarız ama güçlüyüz, buraları inletmeye yetiyoruz. Memleketin her yerinde işçiler bu cendereye, sıkışmışlığa karşı direniyor, seslerini çıkarıyor, gözaltına alınıyor; sendika başkanları direniş alanından uzaklaştırılıyor. Bu patronlara işlemeyen yasalar kılıcını tepemizde sallıyor" dedi.

 

"9-12 Yaşından Beri Çalışan İşçilerin Biriktirebildiği Tek Şey Borç"

İşçilerin zorlu bir mücadele vermek zorunda olduğunu vurgulayan Acar, "Buralara gelmek kolay değil, işçilerin direnmesi kolay değil. 13 bin lira maaş alıyor, 10 bin lira kira ödüyor. 3 bin lirayla yaşama tutunmaya çalışıyor" dedi. İşçi çocuklarının beslenemediğini, okula gönderilemediğini vurgulayan Acar, Muhammet 12 yaşından beri çalışıyor biriktirdiği tek şey borç. Mehmet 9 yaşından beri çalışıyor biriktirdiği tek şey borç, 'utanıyorum' diyor" dedi.

 

"İşçiler Görülmediklerinin Farkındalar Birbirlerine Tutunuyorlar"

Gökdelenlerde refah içimde yaşayanlara birilerinin ses çıkarması gerektiğini, fakat görülmediklerini duyulmadıklarını ifade eden Acar, "İşçiler yalnız olduklarının, görünmediklerinin farkındalar ama her yerde tek tek direniyorlar, birbirlerine tutunuyorlar" dedi.

 

"DİSK'e Söylüyoruz İşçileri Muhatap Alacaksınız"

DİSK'in mücadele eden işçilerin yanında olmadığını ifade eden Acar, belirli süreli iş sözleşmesini ilk DİSK'in dile getirdiğini hatırlattı.

DİSK'in bunlar ilişkin yaptığının ise araştırma verilerini yayımlamak, açıklama yapmak ve müzakere yapmak olduğuna dikkat çeken Acar, "Memleketin her yerinde belirli süreli iş sözleşmesi uygulanıyor, bir parça koparabildiğimiz sendikal örgütlülüğü yerle bir ediyor. Trendyol'a beş tane taşeron sokmuş, beş taneyi de yedeklemiş aman işçi belki yan yana gelir bu kadar cendereyi kırar, sendikaya üye olur beni de toplu sözleşmeye zorlar. Yetmemiş 5 buçuk aylık, kıdem ihbarı birikmesin bu işçinin, böcek gibi atabilirim. Yasa benden yana kimse de hesabını sormaz" diyerek sendikal hareketin sessizliğinden güç aldığını ifade etti.

 

"Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kazanımlara Saldırıdır Tepki Göstereceksiniz"

DİSK'in sendikal faaliyetin engellenmesine ve işçilerin kazanımlarına yönelik saldırılara karşı sessizliğine tepki gösteren Acar "DİSK'e söylüyoruz muhatap alacaksınız yaptığınız habercilik bunu herkes yapıyor. Tehlikeyi biz de görüyoruz belirli süreli iş sözleşmesi sendikal kazanımlara saldırıdır, buna tepki göstereceksiniz"dedi.

Trendyol işçilerinin zorlu bir mücadele verdiğini ifade eden Acar "Çekincemiz yok Trendyol'u da yeneriz" diyerek Acar, daha önce kazanılan Migros, CarrefourSA direnişlerini hatırlattı.

"Kuryeler direndi, Trendyol yenildi. Halk destek çıktı. Halk dayanışma gösterirse kazanırız. Çok değil iki gün Trendyol'dan sipariş vermeyin" diyerek kamuoyuna Trendyol'u boykot ederek direnişe destek vermeleri çağrısında bulundu

 

"Trendyol Depo İşçileri Birlik Ve Dayanışmayla Kazanacak"

Trendyol Esenyurt Depo işçilerine desteğe Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu bu yasaların 12 Eylül faşist yasasından kalma yasalar olduğunu ancak patronların bunu da aştığını belirtti. Üyesi oldukları DİSK dahil olmak üzere işçilerin yanında olmayan sendikalara tepki gösteren Küçükosmanoğlu, Trendyol işçilerinin taleplerinin hem insani hem de kolayca karşılanabilecek talepler olduğunu vurguladı.

Küçükosmanoğlu, Trendyol moto kuryelerinin eylemlerini ve kazanımları hatırlatarak, Trendyol Esenyurt Depo işçilerinin kazanması için dayanışma ve birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

Sık sık, "İşçiler Burada Trendyol Nerede", "Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Kahrolsun Sarı Sendikacılık", "Agrobay İşçisi Yalnız Değildir", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", sloganları atan işçiler açıklama sonrasında sokakta yürüyüş yaparak eylemi sonlandırdı.