Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holdinge bağlı Doruk Madencilik’te çalışan 165 işçi, kesilen maaşları ve aylardır ödenmeyen alacakları nedeniyle 29 Ağustos günü eyleme başladı

Aralık ayında TMSF’nin el koyduğu santralin Yıldızlar Holding’e devri sırasında ücretsiz izindeki işçilerin işe geri döndükleri söylenmişti, ancak kısa süre sonra Yunus Emre Santrali’nde çalışan yüzlerce işçi haklarını alamadıkları için eylem başlattı. Yüzlerce maden işçisi, ödenmeyen kıdem tazminatları, maaşlarının asgari ücrete düşürülmesi ve sigortalarının düşük gösterilmesini protesto için 3 günlük eyleme çıktı.

İşçilerin grev kararı alma gerekçeleri ve talepleri şöyle:

-200 kişinin işçi başına 200 bin liralık kıdem tazminatı alacakları 9 aydır ödenmiyor.

-650 kişinin Toplu İş Sözleşmesi’nden doğan ve yüksek hakemden gelen karar bağlamında kişi başı ortalama 150 bin TL alacakları ödenmiyor.

-Çalışanlardan kesilen bireysel emeklilik ve icra kesintileri hesaplarına yatırılmıyor.

-Maaşlar düzenli ödenmiyor.

-İşçilere tebliğ edilmeden çalışma yerleri değiştiriliyor, maaşları düşürülüyor.

Maden işçileri, talepleri karşılanmayınca 31 Ağustos günü kendilerini yeraltına madene kapattı ve taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi. Talepleri yerine getirilmeyen işçiler, yer altında açlık grevine başladılar.

Eylemin ve açlık grevinin 2. gününde, 2 işçi fenalaşarak yeryüzüne çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.