KESK İzmir: "Grevli, TİS'li Sendika Yasası İçin Greve!"

 

KESK İzmir Şubeler Şubeler Platformu, Alsancak Gar önünde, "İnsanca Çalışma Koşulları, İnsanca Bir Yaşam İçin Grevli, TİS'li Sendika Yasası için eylemdeydi. Kamu emekçileri TİS'li bir sendika yasası çıkana kadar grev yapmak üzere iş yerlerinde grev sandıkları kuracaklarını belirterek tüm kamu emekçilerini greve katılmaya çağırdı.

Kamu emekçileri ve emeklilerinin2024-2025 dönemini kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinin genel taleplere ilişkin 3. Oturumu 17 Ağustos 2023 tarihinde, saat 14.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşmişti. ÇSGB tarafından yapılan zam teklifinin kamu emekçilerine açlık, yoksulluk ve sefalet dayatılması olduğunu vurgulayan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, "İnsanca Çalışma Koşulları, İnsanca Bir Yaşam İçin Grevli, TİS'li Sendika Yasası" şiarıyla ülke genelinde başlattığı eylemlerine devam ediyor.

Bugün KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri Alsancak Garı önünde eylem gerçekleştirdi. "Emekçiyi Yoksulluğa Mahkum Eden Düzeni De Birlikte Değiştireceğiz" yazılı pankar açan kamu emekçileri eylemde sık sık "Sefalete Teslim Olmayacağız", "Grevli TİS'li Sendika İstiyoruz", "Hükümet Zammını Al Başına Çal", "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Hükümet Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

Eylemde konuşan BTS Izmir Şube Başkanı Erdal Aksoy, kamu emekçilerine dayatılan sefalet zammını bir kez daha teşhir etmek ve bu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini belirtmek için eylemlerine devam ettiklerini belirtti.

Kapalı kapılar ardında hükümetle anlaşarak verilen sefalet zammını kabul eden Kamu-Sen'e tepkilerini dile getiren Aksoy, KESK olarak insanca yaşanacak ücret için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Basın açıklamasını ise KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nursel Yücesoy okudu.

Kamu emekçileri ve emeklilerinin 2024-2025 dönemini kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinin genel taleplere ilişkin 3. Oturumunun 17 Ağustos 2023 tarihinde, saat 14.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştiğini, oturuma KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil'in de katıldığını belirten Yücesoy, bu görüşmede 2024 yılının ilk altı ayı için %15, ikinci altı ayı için %10, 2025 yılının ilk altı ayı için %6 ve ikinci altı için %5 teklif edidiğini hatırlattı.

 

"Getirilen Teklifle TİS Masasıyla Alay Edilmiştir"

Görüşmede birinci dereceye ulaşan kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi, disiplin suçlarının affı, görevde yükselme sınavlarının belli periyodlarla yapılması, hacca gidecek memurlara destek sunulması, kamuda engelli istihdamının artırılması gibi konularda bir çalışma yürütüleceği belirtilmişse de bağlayıcı bir TİS hükmü haline getirilmeyeceği, ve zamana yayılacağı anlaşıldığını ifade eden Yücesoy "Genel taleplere ilişkin başka herhangi bir başlıkta teklif sunulmamıştır. Sadece 2024 yılı için ilk teklifteki oranlara birer puan artırılmak suretiyle getirilen bu teklifle adeta TİS masasıyla alay edilmiştir" dedi.

 

"Kamu Emekçilerinin Mağduriyeti Bu Masada Giderilmeli" Görüşmede Yeşil'in depremzede kamu emekçilerinin mağduriyetine ve yaşadıkları sıkıntılarına dikkat çektiğini, kamu emekçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesinin bu masada konuşulması gerektiğini belirttiğini aktaran Yücesoy, ayrıca getirilen zam teklifinin de öz itibariyle ilk teklifin aynısı olduğunu, kamu emekçilerinin diğer sorunlarının da masada çözüme bağlanması gerektiğini ifade ettiğini belirtti.

 

"Hayatımıza Yansıyan Enflasyon Belirtilen Oranın Birkaç Katı"

KESK olarak baştan itibaren seyyanen, ek ödeme, ilave ödeme gibi adlar altında getirilen ve taban aylığımıza yansıtılmayan kalemlerin önce taban aylığımıza yansıtılmasını, yüzdelik artışın daha sonra eklenmesini talep etmekte olduklarını söyleyen Yücesoy "Son yıllarda öngörülen enflasyon oranları ile birkaç katı gerçekleşen enflasyon oranları günlük hayatımıza yansıyan gerçek enflasyonun çok altındadır" dedi.

 

"Mülakatlar Kaldırılmalıdır"

Yoksulluk sınırının şimdiden 38 binleri geçtiğini, 2024 yılı başında bu rakamın katlanacağını, dolaysıyla gerçekçi bir teklif ile gelinecekse yoksulluk sınırının baz alınmasını ve üç ayda bir artışların güncellenmesi gerektiğini ifade eden Yücesoy "Genel seçimlerde iktidarın söz verdiği mülakatın kaldırılması hususunun bu masada karar altına alınması gerekmektedir" dedi.

 

"Tarafları Memnun Edecek Denilen Teklif Sadece Yüzde 2"

"Ayrıca vergi adaletsizliğini giderecek bir düzenlemenin yapılmaması halinde nasıl bir artış yapılırsa yapılsın zammın cebimize girmeden eriyeceğini aşikardır" diyen Yücesoy, Çalışma Bakanı'nın haftalardır “müzakerelerimizin tüm tarafları memnun edecek şekilde hayırla sonuçlanacağını ümit ediyorum” demesine rağmen 17 Ağustos teklifi 1 yıl için sadece %2 olduğuna dikkat çekti.

 

"İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret Artışı Yok!"

"Yarın açıklanacak rakamların da bizlere yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini, emekçiden yana bir karar çıkmayacağını biliyoruz" diyen Yücesoy bu teklifte 4 milyonu aşkın kamu emekçisini, 2 milyonu aşkın kamu emeklisini memnun edecek, insanca yaşamaya yetecek bir ücret artışı bulunmadığını belirtti. Kamu emekçilerinin taleplerini sıralayan Yücesoy, bu görüşmede hiçbir taleplerinin karşılanmadığını ise şöyle ifade etti.

 

"Kamu Emekçilerinin Taleplerini Karşılayacak Madde Yok Yok Yok!"

"Taban aylığımıza yansımayan 8.077 TL tutarındaki ilave seyyanen ödeneğe ilişkin bir adım var mı? Yok.

Barınma hakkı kapsamında konutu olmayan kamu emekçisine kira yardımı var mı? Yok.

Hangi ad altında olursa olsun emekli maaşlarımızı adeta kemiren, tüm ek ödemelerin taban aylığımıza, emekliliğimize yansıtılması var mı? Yok.

Büyümeden, refahtan pay var mı? Yok. Yıllardır maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesi var mı? Yok.

Ücretsiz servis, yemek, ulaşım taleplerine ilişkin bir adım var mı? Yok.

Vekil, ücretli, taşeron, sözleşmeli, İHS’li gibi farklı adlar altında sürdürülen güvencesiz istihdama son verilmesi, güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi var mı? Yok. Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi var mı? Yok. Kayırmanın, torpilin kapısını sonuna kadar açtığını kabul ettiğiniz, seçim öncesi sözünü verdiğiniz mülakatın kaldırılması var mı? Yok. Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan, cinsiyetçiliğin, ayrımcılığın, mobbingin son bulması var mı? Yok OHAL KHK’leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi, 7 yıldır yaşadıkları zulme son verilmesi var mı? Yok. Bizim için en önemlisi Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi, Demokratik Bir Çalışma Yasasına ilişkin tek bir cümle var mı? Yine yok. Yok, Yok, Yok..."

 

"Mevcut Sendika Yasası Artık Geçersizdir"

Aslında ortada bir toplu sözleşme teklifinin de bulunmasığını İfade eden Yücesoy "4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla, 2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle tehdit var" dedi.

"Mevcut sendika yasası artık geçersizdir" diyen Yücesoy 5,5 Milyon kamu emekçisi ve emeklisinin taleplerinin karşılamamadığını belirtti.

 

"Emekçinin Onaylamadığı Hiçbir İmza Meşru Olmayacaktır"

Tüm Konfederasyonları gerçekten grevli, TİS li bir sendika hakkı ve emekçinin toplu sözleşmesi için birlikte mücadeleye çağıran Yücesoy, "Bu anlamda artık hükümetin masası haline gelen emekçileri aşağılayan bu masadan kalkın. Emekçinin TİS masasında buluşalım. Eylül-Ekim Bütçe döneminde grevli TİS li bir yasa ile Toplu Sözleşme imzalayalım. Bunun dışında emekçinin onaylamadığı hiçbir imza meşru olmayacaktır" dedi.

 

"Tüm Kamu Emekçileri Greve!"

BTS Izmir Şube Başkanı Erdal Aksoy ise KESK olarak tüm işyerlerinde Grev oylaması için sandıklar kurduklarını, oylama değerlendirmesi sonucunda önlerindeki süreci tüm emekçileri kapsayacak şekilde gerçek bir sendika yasası ve hakları olanı almak için Genel Greve gitmek istediklerini belirterek "Tüm kamu emekçilerini greve katılmaya birlikte mücadele ederek kazanmaya çağırıyoruz" dedi.

Kamu emekçileri sefalet zammı dayatmasına tepkilerini ve taleplerini dile getiren sloganlarla eylemi sonlandırdı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.