< Eğitim Sendikaları ve Alevi Kurumlarından Mitinge Çağrı

 

Eğitim sendikaları, veli dernekleri ve alevi kurumları, Ankara'daki Eğitim-Sen Genel Merkezinde yaptıkları basın toplantısında 16 Eylül’de İzmir’de gerçekleştirilecek “Laik eğitim, laik yaşam ve eşit yurttaşlık” mitingine çağrıda bulundu.

Ankara'da Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde bir araya gelen eğitim emekçileri sendikaları, Alevi kurumları ve veli dernekleri basın toplantısı yaparak 16 Eylül'de İzmir'de “Laik Eğitim, Laik Yaşam Ve Eşit Yurttaşlık” şiarıyla miting gerçekleştireceklerini duyurdu

Eğitim Sen Genel Merkezinde yapılan ortak açıklamaya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Veli-Der, Halkevleri, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası temsilcileri katıldı. Kurumlar adına ortak açıklamayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe okudu. Siyasi iktidar eliyle eğitim ve toplumsal yaşamın dini kurallara göre biçimlendirilmesine yönelik uygulamaların her alanda etkilerini arttırarak sürdürdüğünü ifade eden Erçe, Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesini hatırlattı.

 

"Siyasal İktidar Doğrudan Laik Yaşamı Hedef Almaktadır"

Ruhban sınıfına açılan bu alanla, finansmanı merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak olan yeni bir dinci kadrolaşmanın yolunun açıldığını vurgulayan Erçe "Siyasi iktidar, bugüne kadar yaptığı gibi, din ve inanç alanı gibi son derece hassas bir konuda ‘tek din, tek mezhep’ yaklaşımıyla hareket ederek okullarda öğrencilere dini ve manevi değerleri aktarmayı kendisine görev edinmiştir. Laiklik ilkesi ve laik eğitim, çoğul bir toplumda farklı inanç, farklı mezhep, farklı kimlik, farklı cinsiyet ve cinsel kimlikler, hem inananlar hem de inanmayanların bir arada barış içinde yaşayabilmeleri için son derece önemlidir. Ancak Türkiye’de ciddi bir mücadele alanı olarak laiklik, siyasal alanda unutturulmaya ve görünmez kılınmaya çalışılmaktadır. Siyasal iktidar, laikliği ve laik yaşamı doğrudan hedef almaktadır.” dedi.

 

“Grevi Durdurmak İçin Dini Söylemler Kullanıldı”

Ülkenin siyasal, ekonomik ve toplumsal alanda çoklu krizde olduğunu söyleyen Erçe, “Gaziantep’te grev kararı alan 2 bin civarındaki tekstil işçisinin grevini durdurmak içinbelediye başkanları, vekiller, dini söylemleri de kullanarak devreye girmiştir. Türkiye’de dinselleştirmenin, din istismarının, insanların samimi dini duygularının sömürülmesiyle, ekonomik eşitsizlikler arasında bir bağlantı vardır" diye vurguladı.

 

Sınıfsal Eşitsizliğine Odaklanan Eşit Yurttaşlık İlkesini Temel Almalıyız"

Türkiye’de işsizlik, yoksulluk, açlık, enflasyon karşısında halkın susması için dini söylemlerle şükür, tevekkül, sabır telkin edilmekte olduğunu ifade eden Erçe, "Dolayısıyla laiklik kavrayışımızı, sınıfsal eşitsizliklere odaklanan ve eşit yurttaşlık ilkesini temel alan bir perspektifle oluşturmalıyız” dedi.

 

“İktidarın Politikaları Tehlikeli Bir Aşamaya Geldi”

Erçe, iktidarın kendi dünya görüşüne uygun nesiller yetiştirme yönündeki uygulamalarının tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline geldiğini söyledi.

“Bu konuda mesai saatlerinin, okul ders planlarının cuma namazı saatlerine göre düzenlenmek istenmesi, karma eğitim ilkesinin ihlal edilmesi ve benzeri girişimler, kısaca eğitim sisteminin dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesi kabul edilemez" diyen Erçe, AKP hükümetinin eğitimden sağlığa, hukuktan toplumsal yaşama kadar izlediği siyasal islamcı politikalar son derece tehlikeli bir aşamaya geldiğini söyledi.

Erçe "Bizler, emek ve demokrasi güçleri olarak IŞİD ve Taliban zihniyetinin yarattığı tehlikenin farkındayız ve bunun için her alanda mücadele etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

 

"Laiklik, Demokrasi, Özgürlük, Eşit Yurttaşlık İçin Mitinge"

İktidarın bu politikalarına karşı laiklik, demokrasi, özgürlük ve eşit yurttaşlık talebini dile getirmek üzere 16 Eylül'de İzmir'de miting düzenleyeceklerini söyleyen Erçe, laiklikten, demokrasiden, özgürlüklerden ve eşit yurttaşlıktan yana olan tüm kurumları 16 Eylül 2023’te yapılacak İzmir mitingine katılmaya çağırdı.