< Sputnik Emekçileri Grevde!

 

Sputnik Emekçileri Süzer Plaza Önünde Grevde Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine basın emekçileri bugün İstanbul ve Ankara'da greve çıktı.

Sputnik Türkiye'de örgütlenme faaliyeti yürüten ve çoğunluğun sağlanması üzerine TİS görüşmelerine başlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladı. Mayıs ayından bu yana yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkmayınca TGS 17 Ağustos'ta grev kararı almıştı. Bu kararın ardından ise Sputnik Türkiye 24 basın emekçisini işten atmıştı.

TGS üyesi Sputnik Türkiye emekçileri bugün Ankara'da Koç Kuleleri önünde, İstanbul'da ise Süzer Plaza önünde greve başladı.

İstanbul'da Gümüşsuyu'nda bulunan Süzer Plaza önünde "Sputnik'te Grev Var" yazılı pankart açan Sputnik Türkiye emekçileri adına TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş yaptığı açıklamada "Tüm iyi niyetimize, çözüm odaklı yaklaşımlarımıza rağmen işverenin hukuk dışı uygulamaları, çözümsüzlük dayatmaları nedeniyle bugün Sputnik’te grevimize başlıyoruz" dedi.

 

"Sputnik 24 Üyemizi İşten Attı"

Sputnik Türkiye İrtibat Bürosunda aylardır üyelerinin haklarını alabilmek için mücadele ettiklerini Sputnik temsilcileri ile 10’a yakın görüşme yaptıklarını aktaran Durmuş "Niyetimiz, üyelerimizin yaşam koşullarını biraz daha iyileştirmek oldu. Buna rağmen işveren çözümsüzlük dayattı ve 24 üyemizi işten attı" dedi.

Ağır bir ekonomik kriz koşullarında alınan ücretler ile ayın ortasını getiremediklerini, buna rağmen ücret zammı konusunda Sputnik'in tüm görüşmeler boyunca bir teklif dahi vermediğini belirten Durmuş "İşte, biz bugün bu yok sayan anlayışa karşı grevdeyiz" dedi.

 

"İşten Atarak Korkutmaya Çalıştılar Ama Buradayız!"

Yıllardır maruz kaldıkları düşük ücret politikasına dur diyen Sputnik çalışanlarının sendikalı olduklarını, tek amaçlarının ise verdikleri gayret ve emeğin karşılığında daha iyi bir ücret almak olduğunu aktaran Durmuş "Bu doğal, iyi ve yasal olan niyete karşılık işveren temsilcileri aylarca süren oyalamanın ardından kanunlarımızı ve Anayasamızı çiğnedi. İşyerinde kurdukları ikna odaları ile sendikasızlaştırma operasyonuna başladı. Denedikleri her yol başarısızlıkla sonuçlandı. Sputnik Türkiye ofisinde çalışan meslektaşlarımızın birliğini bozamadılar. Son çare, aralarında işyeri temsilcimiz de olan 24 üyemizi işten attılar. Böylece sendikalaşmayı bitireceklerini sandılar. Ama işten atılan üyelerimizle buradayız! Bu şekilde korkutmayı amaçladıkları üyelerimizle buradayız" dedi.

İçeride kalan işveren temsilcileri, yöneticiler ve çalışanlarına seslenen Durmuş "Eğer bu kanunsuz eylemlerinize devam ederseniz bu ülkede yasaların olduğunu, yaptığınızın suç olduğunu çok yakında göreceksiniz" dedi. Çalışmaya devam eden basın emekçilerine ise "Size ne verildi ya da teklif edildiyse bu grevi kırmak içindir. Yeriniz işçi sınıfının, grevdeki arkadaşlarınızın yanıdır. Hiçbir makam ya da para, mesleki dayanışmadan kıymetli değildir. "

 

"Program Ve Haber Yapmayın Grev Kırıcı Olmayın"

Durmuş, Sputnik'te çalışan meslektaşlarına da grevdeki arkadaşlarına destek verme çağrısında bulunarak "Kadrolu olmayıp program yapan meslektaşlarıma sesleniyorum. Program yapmayın, grev kırıcı olmayın. Bu ne ahlaka ne yasaya ne de meslek ilkelerine sığar. Bu grevi kırmak için Moskova’da işe alınan Türkiye vatandaşı meslektaşlarıma sesleniyorum! Türkiye ile ilgili haber yapmayın, grev kırıcısı olmayın. Dayanışmaya elbet sizin de ihtiyacınız olur. Yeriniz, grevdeki meslektaşlarınızın yanıdır" dedi.

 

"Dinleyici ve Okurlar; Gazetecileri Yalnız Bırakmayın"

Sputnik dinleyici ve okurlarına seslenen Durmuş "Yıllardır sizlere bu kaliteli işleri yapan gazetecileri yalnız bırakmayın, dayanışma gösterin. Bu gazeteciler sizlere yeniden kaliteli haberlerin ulaşmasını sağlayacak olanlardır" dedi.

 

"Bu Grev Güvencesiz Çalışan Tüm Gazetecilerin Grevidir"

Morallerinin ve inançlarının yerinde olduğunu da vurgulayan Durmuş, "Sputnik’i Sputnik yapanların tamamı burada. Bu grevin başarıyla sonuçlanacağına hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu grev Türkiye’de güvencesiz ve düşük ücretle çalışan tüm gazetecilerin grevidir" dedi.

 

"24 Kişi İşe Alınacak TİS İmzalanacak O Zaman Pankart İnecek"

Durmuş son olarak "24 üyemiz işe geri alınacak, taleplerimiz kabul edilecek ve toplu iş sözleşmesi imzalanacak. İşte o zaman bu grev pankartı inecek. Kazanacağız, çünkü haklıyız" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Açıklamanın ardından Sputik çalışanları Süzer Plaza önüne panalrtlarını açarak greve başladı.

İşten atılan Sputnik emekçilerinden Çağlar Öner, Mart ayında TGS'nin çoğunluğu sağlamasının ardından TİS görüşmelerine başladıklarını Temmuz ayına kadar süren görüşmeler sonucunda 34 maddenin 21'inde anlaşmaya varlığını belirtti.

Maaş artışları dışında hemen hemen tüm maddelerde anlaşmaya varılabildiğini, maaş artışlarının ise son toplantılara bırakıldığını söyleyen Öner gelişmeleri şöyle aktardı.

 

"Ekonomik Nedenle Küçülmeye Giden Sputnik Süzer Plaza'ya Taşındı"

"Son toplantılara gelindiğinde ise Sputnik yönetimi maaşlara kesinlikle zam yapılmayacağını söyledi. Ve bir sonraki toplantıda ise ekonomik nedenlerle küçülmeye gideceklerini beyan ettiler. Tam bu sırada da kurumumuz Süzer Plaza'ya taşınıyor. Yani İstanbul'un en önemli ve pahalı binalarından birine taşınıyoruz. Tam da bizim son görüşmeleri yaptığımız Temmuz ayının başında." Sendika bunun sendikal sebeplerle işten çıkarmaya gireceğini ve daha fazla tazminat ödemek zorunda kalacaklarını söylemesine rağmen Sputnik yönetimi 1-8 Eylül tarihleri arasında küçülme nedeniyle işten çıkarmalar olacağına dair bir yazı gönderdi.

 

"Sendika Hep Üçüncü Taraf Olarak Görüldü"

Sputnik yönetiminin sendikayı hep bir üçüncü taraf/kişi olarak gördüğünü ve sendikanın varlığını dışlamaya çalıştığını ifade eden Öner "Sendika bir başka kişi ya da kurum değil, sendikayı oluşturan biz çalışanlarız" desek de sendikayı, sendikal örgütlenmeyi dışarıdan bir müdahale, bir faaliyet gibi ifade ediyorlardı" diyerek aslında sendikal örgütlenmenin engellemeye çalışıldığını belirtti.

 

"Anlaşma Çabamıza Rağmen 24 Kişi İşten Atıldı"

Çağlar Öner "Tüm anlaşma çabamnıza rağmen olumlu hiçbir gelişme olmadı. Biz de işleyen süreç gereği grev kararı alarak 24 Temmuz'da grev kararımızı astık. Burada yine bekledik, anlaşmaya varabilme yönünde çağrımızı yaptık. Fakat 7 Ağustos'ta aralarında benim de bulunduğum 24 kişiyi işten kovdular" dedi.

 

"Mücadelemiz Bir Hak Mücadelesi"

Bunun üzerine sendikayla birlikte işten atılanların da greve katılarak süreci devam ettirme kararı aldıklarını belirten Öner "Bizim mücadelemiz bir hak mücadelesi, bir yaşam mücadelesi ve hakkımız olanı almak için grevdeyiz" dedi.

 

"Bir Teklifte Bulunmayı Bile Çok Gördüler"

TİS görüşmelerinde ücretlere ilişkin 20 bin lira ve altı ücretle çalışanlara 3 bin lira seyyanen ve %40 zam istediklerini ama masada %37'ye kadar da düştüklerini aktaran Öner "Asgari ücret zammının bile altında bir oran aslında. Taraflar %35'te falan anlaşmaya varabilsin diye düşündük. Fakat bunu bile bize çok gördüler. Onlar hiçbir teklifde bulunmadılar. Hiçbir esneme göstermeden 'Biz zam yapmayacağız' dediler ve masadan kalktılar."

 

"Sendikalı Olmak Onlara Göre İhanet Etmek Gibi"

Öner "Bize sanki kendilerine ihanet ediyormuşuz gibi söylemlerde bulunuyorlardı. 'Biz size güvenmek istiyoruz', 'Sendika araya girmese', 'Size güvenebilir miyiz' diyorlardı. Sendika üçüncü bir taraf kurum ya da dışarıdan birileri değil ki. Sendika biziz zaten ama bunu anlayamadık bir türlü" diyerek Sputnik yönetiminin sürekli sendikayı yok sayma tavrı gösterdiğini ifade etti.

 

"Sputnik'i Sputnik Yapanlar Hakkımız Olanı İstiyoruz"

Greve katılmın %80 olduğunu belirten Öner, çalışanların greve katılmasını engellemeye yönelik girişimler olduğunu fakat bunun sonuç vermediğini belirterek "Bizim amacımız kurumu yıpratmak değil. Çalışma ve ücret koşullarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Talebimiz de zaten uluslararası basın kuruluşlarının standartlarına ulaşmak. Sputnik'i Sputnik yapan biz çalışanlarız sonuçta bu emeğimize karşılık çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini istediğimiz için grevdeyiz" dedi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.