24 Temmuz’da grev kararı asan TGS’de örgütlü Sputnik Türkiye çalışanlarından 24 gazeteci, “küçülme” gerekçesi ile işten atıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 8 Ağustos günü Süzer Plaza'da bulunan Sputnik ofisi önünde, 9 Ağustos günü de Koç Kuleleri’nde bulunan Ankara Ofisi önünde basın açıklaması yaparak sendikalı çalışanların işten çıkarılmasını protesto etti.

İstanbul’da düzenlenen basın açıklamasında konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, hem Ankara hem de İstanbul bürolarında üyelerine istifa baskıları yapıldığını söyleyerek, “Söktükleri grev kararımızı, resmi kurumlara yaptıkları başvurular reddedilince yeniden asmak zorunda kalan işveren, bu kez de sözde ‘ekonomik’ nedenle 24 üyemizin işine son verdi. Üyelerimizin, evlerine götürdükleri ekmeği biraz daha büyütmek dışında bir dert ya da istekleri yok. Bu gördüğünüz plazada yüzbinlerce liralık aylık ofis kirası ödeyen Sputnik patronunun ise söz konusu gazetecilerin ücreti olunca aklına hemen ekonomik zorluklar geldi. Hiç kimse bize masal anlatmasın! Sputnik işvereni, 24 üyemizi ekonomik nedenle değil sendikal nedenle işten atmıştır.” dedi.

TGS’nin Sputnik Türkiye’nin Ankara ofisi önünde yapılan eylemde konuşma yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 24 kişinin sendikal nedenle işten atıldığını hatırlattı, "17 Ağustos'ta buraya grev pankartını asmaya geliyoruz! Yasadışı şekilde işine son verdiğiniz üyelerimizi işe geri alana, toplu iş sözleşmesini imzalayana kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

TGS’nin Sputnik Türkiye’deki işyeri temsilcisi Nejdet Eksilmez de, yaklaşık bir yıldır sendikada örgütlenmeye çalıştıklarını söyledi. Toplu İş Sözleşmesi masasına oturduklarında, “Uyuşmazlık olunca 'küçülmeye gidiyoruz' dediler. Biz bunun küçülme politikası olmadığını, sendikal çalışmamızı engellemek için yapıldığını biliyoruz” dedi.

Hem Sputnik Türkiye’de hem de diğer medya kuruluşlarında çalışan meslektaşlarına seslenen Eksilmez, “Birlik olmak zorundayız. Mücadeleyi birlikte yürütürsek başarılı olabiliriz. Bu nedenle sadece gazeteciler değil bütün meslek örgütlerini dayanışmaya çağırıyoruz. Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz var ve gazeteciler emeğinin karşılığını alamadan çalışıyor. Sputnik’te, 12 yıldır 212 saylı basın sigortasından faydalanamadan çalışıyorum. Biz artık bunları ifade etmek değil haklarımızı almak durumundayız” dedi.

Söz alan Türk-İş Ankara Temsilcisi Nihat Zengin de, “Biz TÜRK İŞ olarak bu süreçte sizlerin yanında olmaya, bu süreçte sizlere destek vermeye, bu süreçte sizlerin adına ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya söz veriyoruz. İnşallah bu haklı mücadelenizde 25 arkadaşımız tekrar ekmeğine, aşına, işinin başına dönene kadar bu haklı mücadelenizin sonucunu alana kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz.” diyerek süreç tamamlanana kadar bu işin takipçisi olacaklarını söylediler. ,

Sputnik Türkiye'de işten çıkarılan gazetecilerden Özde Çelikbilek de “İki gün önce işimizi kaybettik ama işimize de geri döneceğiz. Haklarımızı alacağız. 17 Ağustos'ta greve çıkıyoruz. Bizler bu sürecin sonunda işimize döneceğimizi biliyoruz. Yöneticilerimize de Sputnik Türkiye yönetimine de bir an önce çalışanların haklarını saygı göstermeyi, çalışanların haklarını verebilmek adına sendika ile masaya oturmasını çağırıyoruz. Tüm dostlarımızı da bizimle dayanışmaya bekliyoruz.” diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

-Toplu iş sözleşmesinin imzalanması,

-Sendikal mobbingin sona ermesi,

-Çalışanların haklarına saygı gösterilmesi,

-İşten çıkartılan bizlerin işlerine geri dönmesi.