SES Aksaray Şubesi, son süreçte ard arda yapılan zamlara dair bugün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Merkez Laboratuvarı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Zamlar Geri Alınsın. Yoksulluk Sınırı Üstünde Emeklilere Yansıyacak Tek Kalem Maaş İstiyoruz" pankartının açıldığı eylemde “Emekçiye Sözde Zam, Tüketime Ve Vergiye Özde Zam”, “Direne Direne Kazancağız” dövizleri de taşındı. Birçok sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, basın metnini SES Cerrahpaşa işyeri Temsilcisi Aydın Erol okudu.
Kamu emekçilerinin aldıkları maaşlarının zamlar nedeniyle ceplerine girmeden eridiğini belirten Erol, kötü giden ekonomik gidişata asgari ücret, EYT, 3600 ek gösterge, emekli maaşlarının artışı sebep olarak gösterilse de, asıl büyük kalemlerin patronlara yönelik olduğunu söyledi. “Sanayi Bakanlığı en son Mayıs ayı teşvik listesini açıkladı. Bin 503 şirkete 83 milyar 242 milyon teşvik verildi. Emekçiler için artırılan KDV’de onlara istisna tanınıyor. Yani hiç KDV ödemeyecekler. Halka vergi yağdırılıyor, ama patronlar ‘gümrük vergisi’ bile ödemeyecek. Patronlar, emekçilerin kuruşu kuruşuna ödedikleri sigorta priminin işveren hissesini de ödemekten kurtuluyor. Üstelik ‘faiz desteği’ sağlandı patronlara. Emekçiler; bir kendilerine, bir de hükümetin teşvike boğduğu patronlara bakmak zorunda” diyerek ekonomik krizin kaynağını işaret etti.
Sağlık emekçilerinin ise şiddet, mobbing ve ekonomik zorluklarla karşılaştığını vurgulayan Erol, “Temel maaşının asgari ücretin biraz üzerinde olan sağlık emekçisi emekliliğe yansıyacak tek kalem maaş talep etmesine rağmen, maaşıyla birlikte emekliliğe yansımayan sabit ek ödeme, taban ek ödeme, teşvik ödemesi yetmezmiş gibi şimdi de seyyanen zam yapıldı. Bu dört kalem ödeme hiçbir şekilde emekliliğe yansımıyor, emekli ikramiyesi hesaplamasında değerlendirmeye alınmıyor, izin ya da rapor kullanıldığında teşvik ve taban ek ödeme kesiliyor. Seyyanen zam yüzdelik maaş artışlarında değerlendirmeye alınmıyor. Sağlık emekçisinin çalışırken aldığı maaşın yarısı emekli olduğunda kesiliyor” dedi.
Erol, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
-Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.
-Liyakatsiz atamalara, mobbinge, baskılara son verilsin.
-Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın.
-Sağlık meslek örgütleriyle birlikte etkin sağlıkta şiddet yasası hazırlansın ve kanunlaşsın.
-Gelir vergisi oranı %15’te sabitlensin.
-Ücretsiz 24 saat açık kreş.
-Gece çalışma iki katı mesai sayılsın, nöbet ücretleri artırılsın.