< Alsancak Limanı Satılamaz

Bağımsız Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, Alsancak Limanı'nın satılmak istenmesine karşı limanın önünde basın açıklaması yaptı.

"Özelleştirmeye hayır. İzmir Limanı halkındır satılamaz" pankartı açılan açıklamada "Yetkililer tarafından her defasında ‘yerli ve milli’ vurgusu yapılmasına rağmen, ülkemizin önemli kurumları küçültülerek özelleştirme zeminine hazırlanmıştır. Üzülerek görüyoruz ki bu özelleştirme furyasının son kurbanı, kentimizle özdeşleşmiş kurumlardan birisi olan ve yurt dışına açılan kapılardan birisi olan Alsancak Limanıdır.” denilerek geleceğimizi sattıkları söylendi.

Limanların satılmasının üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin, denizlerde başta ekonomik olmak üzere her türlü iddiasından vazgeçmesi anlamına geldiği söylenen açıklamada liman özelleştirmelerinin stratejik açıdan büyük bir kayıp olduğu söylendi.

Özelleştirilen veya özel şirket haline dönüştürülen kamu kurumlarının tamamında çalışanların mağdur edildiğine vurgu yapılan açıklamada işçi statüsünde çalışanların iş güvencelerini, kadrosuz veya taşeron olarak çalışanlar ise işlerini kaybettikleri hatırlatıldı.

Özelleştirilen kamu kurumlarının zarar ettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı da söylenerek, "Yıllardır bir kuruş bile yatırım yapılmamıştır limanlara. TCDD limanlarında eski ekipman ve cihazlarla çalışma günümüzde de devam etmekte ve bir nevi zarar ettirilmesi için özellikle çaba harcanmaktadır. Limanlara yetersiz yatırım yapılması ve özellikle belli kuruluşların alt birimi olarak görülmesi, bu kuruluşların; örneğin TCDD’nin limanları üvey evlat görmesi neticesinde limanların zarar ettirildiğini söylemek pek yanlış olmayacaktır. 2004-2012 döneminde, TCDD’ye bağlı limanların gelirlerinin giderlerini büyük oranda karşıladığı, hatta TCDD’nin diğer işletme faaliyet zararlarının da karşıladığı görülmektedir" denildi.