Kule Vinç Operatörleri, iş cinayetleri, stres altında ve dar alanda çalışmaya zorlanma ve üretim baskısına karşı bir araya gelerek tüm kule vinç operatörleri ve inşaat işçilerine örgütlenme çağrısında bulundu.

Dev Yapı-İş'te örgütlü Kule Vinç Operatörleri Meclisi, Kadıköy İskele Meydanı'nda yaptıkları açıklamayla inşaatlarda çalışırken karşılaştıkları zorlukları ve insanlık dışı koşullara karşı bir araya geldiklerini belirterek vinç operatörleri ve inşaat işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı

"Eşit Haklar Ve Yaşanabilir Bir Ücret İçin Birlikte Hareket Ediyoruz. Çalışırken Ölmek İstemiyoruz" yazılı pankart açılan eylemde iş cinayetinde katledilen inşaat işçilerinin fotoğraflarının taşındı, Eyleme DİSK'e bağlı sendikaların temsilcileri de katılarak destek verdi.

 

"Kontrol Ve Denetimler Yapılmalı"

Şantiyelerde gerekli önlemler alınmadığı, yeterli denetimlerin ve kontrollerin yapılmadığı bu nedenle de şantiyelerde iş cinayetlerinin ve iş kazalarının arttığı belirtilen açıklamada, "Yaşanan iş cinayetlerinin temel nedeni; patronların aşırı kâr hırsı, üretim baskısı, yeterli kontrol ve denetim mekanizmasının olmamasıdır. Kullandığımız kule vinçlerin yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulmasının iş kazası ve iş cinayetlerine davetiye çıkarttığını biliyoruz. Özellikle son zamanlarda yurtdışından çalışma ömrünü tamamlayan demir yorgunluğu olan makinelerin ülkemize seri bir şekilde alınması, kurulumunda ve bakımında servis elemanlarının yeterli donanıma sahip olmaması her şantiyeyi, orada çalışan işçileri çevresinde bulunan halkı tehlikeye atmaktadır. Bizler, kule vinç operatörleri olarak bu makinaların uluslararası standartlara uygun bir şekilde çalıştırılmasını, yeterli kontrol ve denetimin yapılmasını istiyoruz" denildi.

 

"Önlem Alınmazsa İş Cinayeti Ve İş Kazaları Artacak"

Kule vinçlerden kaynaklı yaşanan iş kazası ve iş cinayetlerinin önlem alınmadığı takdirde daha çok yaşanacağına işaret edilen açıklamada, son yaşanan örnekler şöyle aktarıldı:

🔹"30 Aralık 2022 tarihinde İzmir'de zaten tonajının ve yükseklik kapasitesinin üzerinde kullanılan kule vinç, kat yükseltmesi yapılırken, servisin de hatasıyla zincirleme ihmallerden dolayı devrildi. Biri servis elemanı biri operatör olmak üzere toplam 6 işçi kardeşimiz yaşamını yitirdi.

🔹25 Mayıs 2023 tarihinde Bursa'da yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulan zeminde toprak kayması sonucu devrilen makinada meslektaşımız Nadir Emeç arkadaşımız hayatını kaybetti.

🔹20 Eylül 2022 tarihinde İstanbul'da kurulumu yapılan kule vinç devrildi biri operatör olmak üzere iki işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi.

🔹11 Haziran 2022 tarihinde Irak Süleymaniye'de yeni kurulan vinç devrildi 3 işçi yaşamını yitirdi, 8 işçi yaralandı.

🔹Yine farklı tarihlerde İstanbul, Ankara, Artvin, Mardin, Malatya ve Kastamonu da bir biri ardınca kule vinç kazaları meydana geldi, birçok işçi arkadaşımız yaralandı."

 

"Çalışma Bakanlığı'nı Göreve Davet Ediyoruz"

Şantiyelerdeki ağır çalışma koşullarına dikkat çekilen açıklamada, kule vinç operatörlerinin bir metrekarelik alanda akşama kadar üretim baskısına maruz kalındığı, stres ve fiziki koşulların bir yerden sonra önü alınamayacak mesleki hastalıklara yol açtığı belirtilen açıklamada, "Dinlenemeyen, sağlıklı uygun çalışma koşulları olmayan, hem bedenen hem sosyal yönden yorgun olan operatörün kaza yapma olasılığı daha da artıyor. Bu noktada çalışma bakanlığını göreve davet ediyoruz" denildi.

 

"Sendikada Örgütlenelim, Haklarımızı Savunalım"

Sahada yaşanan birçok sıkıntıyı dile getirirken zaman zaman sesimiz kısık kaldığını belirten kule vinç operatörleri, "Bu yüzden inşaat işçisi emekçilerin hakları için mücadele eden DİSK'e bağlı Dev Yapı İş sendikası çatısı altında toplanıp haklarımızı anayasal bir zeminde savunmaya çalışıyoruz. Buradan bütün meslektaşlarımıza da seslenmek istiyoruz; gelin sendikamıza üye olun, sesimiz daha çok duyulsun, haklarımız için birlikte omuz omuza mücadele edelim, gerekli eğitimleri beraber alalım ve mesleğimizi en güzel şekilde icra edelim" denilerek örgütlenme çağrısı yapıldı.