< TÜİK Milyonların Hakkını Gasp Etmeye Devam Ediyor!

DİSK, bugün (5 Temmuz) TÜİK önünde basın açıklaması yaparak TÜİK’in açıkladığı şaibeli rakamları kınadı, bu rakamların işçi ve emekçilerin maaşlarına nasıl yansıyacağını anlattı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun okuduğu basın açıklamasında "TÜİK, Haziran 2023 enflasyon oranlarını açıkladı. Aylık enflasyon %3.92, yıllık enflasyonsa %38.21 olarak belirlendi. Milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin yılın ikinci yarısı ücretlerini belirleyecek olan 6 aylık enflasyonsa %19.77 olarak açıklandı. Milyonlarca işçi, emekçi aldığı ücretle sadece karnını doyurabiliyor ve bu nedenle oldukça önemli olan gıda enflasyonu TÜİK'in verileriyle %53.9. DİSK-AR'ın TÜİK'in resmi verileri üzerinden gelir gruplarına göre hesapladığı gıda enflasyonu ise bizim için daha önemli. Örneğin en düşük gelir elde eden %20'lik kesimin gıda enflasyonu %85; emeklilerin gıda enflasyonu ise %66.” dedi.

TÜİK açıkladığı enflasyon verileriyle, milyonlarca işçinin, emekçinin, kamu çalışanının, emeklinin ücretlerini etkilemekte. Ve TÜİK'in enflasyonu her gün çarşıda, pazarda, markette karşı karşıya kaldığımız enflasyonun çok altında. Üstelik, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamı ile halkın yaşadığı enflasyon arasındaki makas günden güne giderek açılmakta. Bu durum, tüm çalışanların ve emeklilerin ücret artışlarının gerçek enflasyonun altında kalmasına neden olmakta.

Çerkezoğlu TÜİK'in yayımladığı enflasyon verilerinin oldukça şaibeli olduğunu söylerken, 400'ü aşkın çeşitli ürünlerin fiyat değişimlerini içeren enflasyon madde sepetinin Haziran 2022'den itibaren açıklanmadığını hatırlatarak, bunun için dava açtıklarını ve kazanmalarına rağmen enflasyon sepetinin hala açıklanmadığını vurguladı; “Bir kez daha soruyoruz: TÜİK nereden alışveriş yapıyor? TÜİK eti, sütü, yumurtayı kaç liraya alıyor?” dedi.

TÜİK’in enflasyonu düşük göstermek için farklı taktikler denediğini, bunlardan birinin doğalgazdaki Hazine desteği gerekçesiyle, önceki dönemlerin aksine, doğalgazın fiyatını sıfır kabul ederek Mayıs ayında sıfıra yakın bir enflasyon açıklamak olduğunu söyledi, işçilerin ve emekçilerin ekmeğiyle bir kez daha oynadığını dile getirdi.

DİSK’in açıklaması şöyle sonlandı: “Çok defa söyledik, bir defa daha söyleyelim: TÜİK enflasyonla mücadele kurumu değildir. TÜİK enflasyonu bastırmak, enflasyonu düşük göstermekle görevli bir kurum değildir. Yüksek enflasyonla ve alım gücünün hızla düşmesiyle mücadele etmesi gereken kurumlar bellidir. Enflasyonla hükümet mücadele eder.

Buradan TÜİK yönetimine bir kez daha sesleniyoruz: Kamusal sorumluluğunuzu yerine getirin. Enflasyonu doğru ölçün. Enflasyon verilerini bilim dünyasına açın ve kamuoyu ile paylaşın. Böylesine yüksek enflasyon döneminde daha fazla şeffaf ve açık olun.

Hukuka uyun, gerçekleri açıklayın, ekmeğimizle oynamayın!”